Dostupni linkovi

Šef danske diplomatije poručio da je važno sačuvati stabilnost BiH


Ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Kofod i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, Sarajevo, 6 . maj 2022.g.

Ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Kofod poručio je u petak, 6. maja u Sarajevu kako je nakon ruske agresije na Ukrajinu važno sačuvati stabilnost u Evropi pa tako i u Bosni i Hercegovini (BiH).

Kofod boravi u dvodnevnoj posjeti BiH tokom koje će razgovarati sa bh. zvaničnicima kako bi potvrdio, kazao je, posvećenost te zemlje bezbjednosti i prosperitetu BiH. U tom kontekstu istakao je i kako je važno i da izbori u BiH, zakazani za 2. oktobar, budu održani u skladu sa međunarodnim normama i zakonom.

"Govorili smo o neisprovociranom napadu na Ukrajinu. Rat se vratio u Evropu i to u razmjerama koje niko nije mogao zamisliti. Važno je da stojimo zajedno mi koji se zalažemo za slobodu i da se suprotstavimo agresiji", izjavio je Kofod nakon razgovora sa Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova BiH.

Kofod je istakao i kako je zabrinut zbog značajnih implikacija postupanja Rusije.

"Imali smo priliku razgovarati kako da se zajednički postavimo. Rat nas podsjeća kako posljedice mogu biti ozbiljne. Važno je vršiti stalan pritisak na Rusiju, da stalno šaljemo pomoć Ukrajini kako bismo što prije okončali ovaj rat", poručio je Kofod.

Kofodov boravak u Sarajevu je prva posjeta BiH nekog šefa diplomatije Danske u posljednjih 20 godina.

Ministrica Turković važnim je ocijenila precizno razumijevanje o ozbiljnosti i uzrocima konstantnih prijetnji stabilnosti, ne samo BiH nego i cijelog Zapadnog Balkana.

Napomenula je da kriza iz Ukrajine već ostavlja traga i svaka daljnja eskalacija može dodatno ugroziti i stabilnost cijele Evrope zbog čega su ministri uputili zajednički poziv na prekid ruske invazije na Ukrajinu i pružili podršku odbrani teritorijalnog suvereniteta i integriteta Ukrajine.

"Očekujemo uskoro i nove kontakte sa Evropskom unijom na najvišem nivou. Naš prioritet je dostizanje kandidatskog statusa. Trenutne okolnosti daju za pravo da vjerujemo kako i unutar EU može doći do punog razumijevanja koliko bi takav korak značio za stabilnost i napredak BiH, za relaksaciju odnosa i za fokusiranje na reforme i evropski put", rekla je Turković.

Turković je istakla i da svaki pokušaj onemogućavanja izbornog procesa znači podrivanje i Dejtonskog mirovnog sporazuma i postignutog napretka.

"Važno je poštovanje zakona u BiH te naši susjedi ne bi trebali odlučivati o izborima koji se dešavaju u njihovoj susjednoj zemlji, kao što ni mi nemamo pravo da se miješamo u interne stvari drugih zemalja", rekla je.

Sagovornici su ocijenili i kako dvije zemlje imaju dobre odnose.

BiH je tokom 2021. godine u Dansku izvezla robe u vrijednosti od 50 miliona maraka (25 miliona evra), a uvezla robe u vrijednosti od 55 miliona maraka (27 i po miliona evra).

Ukupna direktna strana ulaganja iz Kraljevine Danske iznosila su 33,1 milion maraka (nešto više od 16 i po miliona evra).

XS
SM
MD
LG