Dostupni linkovi

Danska kaže da će neki migranti morati raditi za beneficije


Mette Frederiksen, Kopenhagen (21. august 2021.)

Neki migranti u Danskoj sada će morati raditi 37 sati sedmično kako bi imali beneficije.

To će biti uslov za one koji će tri do četiri godine imati beneficije, a koji nisu dostigli određeni nivo znanja danskog jezika.

Premijerka Mette Frederiksen rekla je da su pravila direktno usmjerena na žene "nezapadnog porijekla" koje žive od beneficija.

Danska je posljednjih godina više puta pooštravala imigracijsku politiku.

Neki migranti će sada morati raditi 37 sati sedmično kako bi imali beneficije.

Ova zemlja sada ima neka od najoštrijih pravila u Evropi i postavila je cilj da nema zahtjeva za azil.

Vlada je rekla da je novi plan osmišljen da pomogne migrantima da se asimiliraju u dansko društvo, dok neki tvrde da su pravila pogrešna i nepravedna.

"Želimo uvesti novu logiku rada u kojoj su ljudi dužni doprinositi i biti korisni, a ako ne mogu pronaći redovan posao, moraju raditi za svoj džeparac", rekla je Frederiksen.

"Previše godina činili smo medvjeđu uslugu mnogim ljudima ne tražeći od njih ništa", rekla je.

Premijerka je rekla da su pravila usmjerena na migrantkinje. Vlada kaže da šest od deset žena sa Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Turske nije zaposleno.

"U osnovi je problem kada imamo tako snažnu ekonomiju, u kojoj poslovna zajednica traži radnu snagu, da tada imamo veliku grupu, prvenstveno žena nezapadnog porijekla a koje nisu dio tržišta rada", rekla je.

Ministar zapošljavanja Peter Hummelgaard kazao je da bi se poslovi mogli kretati od podizanja opušaka na plaži do rada u kompanijama.

No, Mai Villadsen, glasnogovornica ljevičarske Jedinstvene liste, kritizirala je plan koji trebaju odobriti zakonodavci.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG