Dostupni linkovi

Danska donira dva miliona vakcina Zapadnom Balkanu


Danska će donirati Albaniji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Kosovu milion doza AstraZeneca vakcina protiv COVID-19, kao i dodatnih milion doza iste vakcine putem COVAX programa za ravnomernu raspodelu vakcina Svetske zdravstvene organizacije.

Donacije zemljama Zapadnog Balkana odnose se na doze vakcina britanskog proizvođača koje je Danska kupila i platila, ali koje joj još uvek nisu isporučene, navodi se na sajtu danskog Ministarstva spoljnih poslova i dodaje da će vakcine biti isporučene tokom narednih meseci.

Ministar spoljnih poslova Danske Jepe Kofod rekao je da mu je zadovoljstvo što bliskim partnerima mogu da pomognu sa vakcinama.

"Imamo veliki zajednički interes da se zajedno borimo protiv pandemije", kazao je Kofod.

Ministar zdravlja Danske Magnus Hojneke izjavio je da ta država od početka sledi strategiju kupovine mnogo različitih vakcina.

"Sada imamo više doza nego što trenutno koristimo. One bi trebalo da koriste zemljama kojima još uvek nedostaju vakcine. Nijedna vakcina se ne sme baciti", rekao je on.

Ministar za pomoć razvoju Fleming Muler Mortensen izjavio je da COVAX mehanizam igra ključnu ulogu u globalnoj raspodeli vakcina i time se bori protiv novih žarišta i sojeva virusa.

"U nekoliko navrata smo finansijski podržavali COVAX. Sada takođe doprinosimo donacijama vakcina. Izdvojili smo 300.000 doza za zemlje na severu Afrike, kojima je sada potrebna veća količina vakcina", rekao je on.

Danska vlada je saopštila da je donacija preko COVAX sistema pre svega namenjena zemljama severne Afrike i Butanu.

Danska je u aprilu suspendovala vakcinaciju AstraZeneca vakcinom, zbog zabrinutosti zbog retkih slučajeva krvnih ugrušaka.

Na sajtu danskog ministarstva se navodi da je ova vakcina trenutno uključena kao opcija za vakcinaciju, ali da je potražnja za njom ograničena.

Evropska medicinska agencija (EMA) saopštila je 13. juna da bi zemlje trebalo da izbegavaju AstraZenecu za starije od 60 godina zbog bojazni od retke pojave zgrušavanja krvi.

EMA smatra vakcinu AstraZenece sigurnom za sve dobne skupine, no nekoliko zemalja članica Evropske unije je prestalo da je koristiti za mlade ili je ograničilo na ljude od 50 do 65 godina.

Voditelj radne grupe EMA-e za COVID-19 Marco Cavaleri je kazao za Reuters da je njihov stav i dalje da "u kontekstu pandemije korist od vakcine premašuje moguće rizike".

XS
SM
MD
LG