Dostupni linkovi

Danska u potpunosti prestaje vakcinaciju AstraZeneca vakcinom


Ilustrativna fotografija

Danska je prestala vakcinaciju Oxford-AstraZeneca vakcinom protiv COVID-a 19, zbog zabrinutosti zbog rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka, piše u srijedu 15. aprila BBC.

Očekuje se da će ovaj potez odgoditi program vakcinacije u toj zemlji za nekoliko sedmica.

Danski zvaničnici rekli su da će svih 2,4 miliona doza vakcine AstraZeneca biti povučeno do daljnjeg.

Danska zdravstvena uprava rekla je da su studije pokazale veću učestalost stvaranja krvnih ugrušaka nakon doza, što pogađa oko jednog od 40.000 ljudi, navodi BBC.

Odluka je donešena nakon dva slučaja tromboze u Danskoj povezana sa vakcinacijom, izvijestila je Agencija Frans Press (SFP), a jedan od slučajeva, kod 60-godišnje žene, bio je koban.

Generalni direktor Danske zdravstvene uprave Soren Brostrom je rekao da je to bila "teška odluka", ali da je Danska imala na raspolaganju i druge vakcine i da je epidemija u toj zemlji trenutno pod kontrolom.

"Rijeđe je da će predstojeće ciljne grupe za vakcinaciju teško oboljeti od COVID-19. Moramo ovo odvagati protiv činjenice da sada imamo poznati rizik od ozbiljnih štetnih efekata od cijepljenja AstraZenecom, čak i ako je rizik mali", kazao je on.

Vlast u Danaskoj, međutim, ne isključuje ponovnu upotrebu ove vakcine u neko drugo vrijeme.

Gotovo milion ljudi u Danskoj je vakcinisano, od kojih je približno 150.000 dobilo AstraZeneca vakcinu. U upotrebi su i Pfizer / BioNTech i Moderna vakcine.

Evropska agencija za lijekove prošle sedmice najavila je moguću vezu sa ugrušcima, ali je rekla da je rizik od smrti COVID-19 mnogo veći.

Nekoliko evropskih zemalja prethodno je nakratko suspendovalo upotrebu AstraZeneca vakcine.

Većina je nastavila vakcinaciju AstraZenecom, ali često s ograničenjima za starije dobne grupe.

U utorak 14. aprila, Sjedinjene Američke Drževe (SAD), Kanada i Europska unija (EU) pauzirali su vakcinaciju Johnson & Johnson vakcinom iz sličnih razloga zbog zgrušavanja.

Južna Afrika je također pauzirala s upotrebom, uprkos tome što je Johnson & Johnson njeno preferirano cjepivo zbog njegove efikasnosti protiv južnoafričke varijante korona virusa.

I za AstraZenecu i za Johnson & Johnson nuspojave krvnih ugrušaka su izuzetno rijetke.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kritizirala je izbacivanje cjepiva u EU zbog presporosti i postoji zabrinutost da bi najnovije odgađanje moglo dovesti do dodatnih previranja.

Obje vakcine djeluju na sličan način, poznat kao adenovirusni vektori.
Neke evropske zemlje ograničile su upotrebu adenovirusnih vakcina na starije ljude, koji su manje pogođeni rijetkim stanjem zgrušavanja krvi.

Zvaničnici u Francuskoj su, kako piše BBC, rekli da na AstraZeneca vakcinu gledaju kao na "osnovno sredstvo".

"Važno je da se ova vakcina nastavi primjenjivati. To je vakcina koja je sigurna i djeluje", rekao je glasnogovornik francuske vlade.

Francuska će također dati vakcinu Johnson & Johnson starijim od 55 godina, rekao je glasnogovornik. Ta zemlja je već primila 200.000 te vakcine.

XS
SM
MD
LG