Dostupni linkovi

Američki novinar osuđen na 11 godina zatvora u Mjanmaru


Deni Fenster u maju u Mjanmaru
Deni Fenster u maju u Mjanmaru

Sud u Mjanmaru osudio je na 11 godina zatvora američkog novinara Denija Fenstera (Danny) zbog podsticanja na nasilje i pobunu, kao i kršenja imigracionih zakona, ali i Zakona o terorizmu, izjavio je za agenciju Rojters u petak, 12. novembra, njegov advokat Tan Zav Aung.

"Nema nikakve osnove izricati presudu Fensteru prema ovim optužbama. Svi u listu su razočarani i uznemireni zbog ove odluke sude. Samo želimo da bude oslobođen što je prije moguće, kako bi mogao da ode svojoj porodici", rekao je glavni i odgovorni urednik Frontijer Mjanmara Tomas Kin.

Fenster, koji je i urednik magazina Frontijer Mjanmar, je u pritvoru od maja. Prema pisanju agencije Asošijejted pres (AP), treba da odgovara za još dvije optužbe, u drugom sudu, zbog navodnog kršenja zakona za djela koje se odnose na izdaju i pobunu.

Frontijer Mjanmar piše da su protiv Fenstera početkom sedmice pridodate nove i mnogo ozbiljnije optužbe za kršenje Zakona o terorizmu za koje predviđena zatvorska kazna od po 20 godina.

Ročišta za ova suđenja održana su u sudu u Jangonu, gradu gdje je i zatvor u kojem se Fenster nalazi. Suđenja su bila zatvorena za medije i javnost i podaci o njima dolaze isključivo od Fensterovog advokata.

Fenster je priveden na međunarodnom aerodromu u Jangonu 24. maja kada se spremao da uđe u avion za Detroit, u SAD, da bi vidio porodicu.

On je jedini strani novinar osuđen za teži zločin od kada je vojska preuzela vlast u zemlji u februaru i svrgnula izabranu vladu Aung San Su Ći.

Vlada koju je formirala vojska snažno suzbija slobodu medija i zatvorila je takoreći sve kritičke medije i uhapsila oko 100 novinara, od kojih je oko 30 još u zatvoru. Neki od zabranjenih medija i dalje rade bez dozvole i objavljuju onlajn, a njihovi zaposleni uspjeli su da izbjegnu hapšenja, podsjeća AP.

Vojna vlast prouzrokovala je mnogobrojne mirne proteste koji su suzbijeni silom. Udruženje za političke zatvorenike je prenijelo da je ubijeno više od 1.200 civila, a oko 10.000 uhapšeno.

Naoružani otpor u zemlji se proširio, pa se strahuje od izbijanja građanskog rata, piše AP.

XS
SM
MD
LG