Dostupni linkovi

Sarajlije poručuju Beograđanima: Obnovimo pokidane veze


Fotografije: Midhat Poturović
U okviru priprema za festival Dani Sarajeva u Beogradu, koji će biti održan od 19. do 23. maja, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava BiH organizovali su u četvrtak uličnu akciju u kojoj su građani Sarajeva na majicama pisali svoje poruke za građane Beograda.

Sarajlije su ispisale poruke na 200 majica koje će biti prosljeđene građanima Beograda. Cilj akcije je obnoviti, te unaprijediti kontakte između građana ova dva grada.

Poruke su slijedeće:

- „'Za prijatelje Beograđane od prijatelja iz Sarajeva'. Mislim da je krajnje vrijeme da izgradimo mirne odnose između ova dva grada.“

- „Napisala sam da volim ljude u Beogradu. U maju sam bila u Beogradu i stvarno mi se svidjelo kako mladi ljudi uživaju.“

- „Ja bih željela da to bude kao nekad. Da bude ljubavi, slobodne, a ne mržnje.“

- „Zapisala sam 'Budite nam sretni i veseli – dođite nam u Sarajevo'.“

- „Mislim da je malo pogrešna slika oko rata stvorena o Sarajlijama i Beograđanima.“

- „Pozdrav Beograđankama, najljepšim djevojkama na svijetu. Ovo je jedan odličan korak naprijed u razvoju međusobnog poštovanja.“


Ulična akcija je uvod za predstojeći festival Dani Sarajeva u Beogradu. Tradicionalno, Festival se održava u maju (od 19. do 23.), kao simbolično podsjećanje na mjesec u kojem je 1992. godine počela opsada Sarajeva.

Ovo je četvrti put kako nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje ovu manifestaciju, kao način da se kulturna produkcija Sarajeva predstavi beogradskoj publici.

Pored toga, organizatori kažu da dani Sarajeva stvaraju prostor za preispitivanje zajedničke prošlosti, ali i otvaranje dijaloga o promeni sadašnjosti kako bi se izgradila bolje regionalna budućnost.

Pročitajte i ovo:
Sarajevo u Beogradu po četvrti put: Prevladavanje ratne prošlosti
Stvaranje novih i obnavljanje starih veza

O prošlogodišnjim Danima Sarajeva u Beogradu više možete pročitati OVDJE

Pogledajte komentare (15)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG