Dostupni linkovi

Dani Sarajeva u Beogradu posvećeni obnovi Vijećnice


Predstavljanje šestih “Dana Sarajeva”, maj 2012.
Predstavljanje šestih “Dana Sarajeva”, maj 2012.
Već šeste godine zaredom maj mesec u Beogradu je u znaku Sarajeva. Ove godine festival “Dani Sarajeva”, održava se od 22. do 26. maja. Obnova veza dva grada jedan je od motiva susreta umetnika, mirovnih i drugih aktivista i beogradske publike. Dani Sarajeva su iznedrili i zanimljive regionalne umetničke, pre svega pozorišne, projekte.

Dani Sarajeva ove godine su posvećeni obnovi sarajevske Vijećnice, simbola glavnog grada BiH i jednog od njegovih najznačajnijih istorijskih i arhitektonskih spomenika koji je razrušen tokom opsade Sarajeva od 1992 do 95. godine.

Dušan Lopušina iz Inicijative mladih za ljudska prava koja je organizator ovog festivala, za RSE kaže:

“Sarajevska Vijećnica će biti predstavljena izložbom fotografija, skica, nacrta sarajevske Vijećnice, i tom izložbom na Kalemegdanu će biti otvoreni Dani Sarajeva. Izložba će trajati tokom celog festivala. Autor je Nedžad Mulaomerović, arhitekta iz Sarajeva. Na fotografijama će biti razaranje Vijećnice, njena izgradnja, istorijski događaji vezani za taj objekat, originalni projekti iz 19. veka i nacrti obnove Vijećnice. Mislim da je najvažnija stvar u vezi sa ovim događajem što će Beograđani imati priliku da saznaju šta se sve događalo sa Vijećnicom, koji značaj ona ima i danas u Sarajevu kao jedna od najvrednijih arhitektonskih zdanja i istorijskih spomenika danas, na žalost, i simbol uništavanja kulturnog nasleđa. Sav prihod od prodatih karata na festivalu biće uložen u Fond za obnovu Vijećnice, što je simboličan čin i jedan od konretnih učinka Festivala.”

Spona dve muzičke scene

Premijerni nastup u Beogradu 26. maja imaće i Sevdah Takht, novi bend Damira Imamovića, čiji su članovi i zagrebački perkusionista Nenad Kovačić i jedan od beogradskih basista Ivan Mihajlović koji za RSE program kaže:
Grupa Sevdah Takht
Grupa Sevdah Takht

“Dani Sarajeva su upravo spona između dve muzičke scene, beogradske i sarajevske, preko koje smo se mi i upoznali. I tako je krenula saradnja. To je bend koji radi već godinu dana na relaciji Beograd-Sarajevo-Zagreb”, kaže Mihajlović i objašnjava da je on mnogo saznao poslednjih godina družeći se sa regionalnim umetnicima o tome šta se događalo u Sarajevu 90-ih.

“Ja sam tada bio klinac i jedino što sam znao je ono što sam mogao da vidim na televiziji. Moram da priznam, kada sam 2010. godine prvi put otišao u posleratno Sarajevo, to je bilo poprilično teško. Saznao sam sve šta se dešavalo. Najpotresnije mi je bilo kada sam video onaj park prepun grobova. Bilo mi je jako teško da prođem tuda”, kaže Ivan Mihajlović vidno potresen.

Beograđani će imati prilike da vide nekoliko zanimljivih pozorišnih predstava a jedna od njih pod nazivom “Prst” nastala je baš kao plod regionalne saradnje u okviru Dana Sarajeva. Reč je o premijernoj predstavi beogradske rediteljke Ane Tomović po nagrađenom tekstu autorke iz Prištine Doruntine Bašte koja govori o odnosima dve žene u kosovskoj porodici nakon nestanka muža, odnosno sina, u proteklom ratu. Igraju Vesna Mašić iz Sarajeva i Milica Stefanović iz Beograda.

“Može da se kaže i da su predstava Prst i Hipermnezija i novi regionalni bend Damira Imamovića, to su sve projekti inicirani susretima na festivalima, takvoj regionalnoj saradnji doprinosi i ovaj festival”, kaže Dušan Lopušina.

Sarajevski glumac Ermin Bravo je i prošle godine bio na Danima Sarajeva, a učestvovaće i ove.

“Dolazim na festival sa dve predstave: Hipermnezijom u režiji Selme Spahić u produkciji Bitef teatra i Artefakta i druga predstava je Sumnja u koprodukciji Kamernog teatra i Udruženja Kontakt, takođe u režiji Selme Spahić. Ovaj festival je vrlo značajan, a ja ga volim i volim ljude koji ga organizuju jer smo već postali i prijatelji. Generalno volim Beograd, ne osećam se u njemu kao stranac, osećam se domaćim”, kaže sarajveski glumac Ermin Bravo koji je već došao u Beograd.

Šta kaže beogradska publika? Lula Mikelj koja sebe predstavlja kao sarajevsku Beograđanku nije propustila ni jedne Dane Sarajeva.

“Uvek sam govorila da će umetnost i sport prvo povezati ljude, osim što smo se mi kao mirovni aktivisti povezivali još u ratnom periodu.” Iz tog vremena priseća se Lula “kad smo simboličnom akcijom nošenja kanistera na česmu koju je 1989. Sarajevo poklonilo Beogradu, kopiju originala iz Baš Čaršije, iskazivali podršku Sarajlijama pod opsadom. To je bilo na dvogodišnjicu opsade i bilo je jako puno svijeta. Meni je ta česma simbol sadašnje veze Sarajeva i Beograda, jer to i prilično dugo traje.”
XS
SM
MD
LG