Dostupni linkovi

Dani na Zemlji polako postaju sve duži


Zemlja
Zemlja

Piše: BBC

Prosječan dan produžavao se za oko 1,8 milisekundi svakog vijeka tokom posljednjih 27.000 godina, pokazalo je novo istraživanje. Zbog te postepene promjene, dan će postati duži za samo jedan minut tek za 6,7 miliona godina. Studija koju je sprovodio penzionisani astronom Kraljevske opservatorije u Griniču Lesli Morison, pokazala je da se dani nešto sporije produžavaju nego što se ranije mislilo.

"Ove procjene su aproksimativne, jer geološke sile koje upravljaju Zemljinom rotacijom neće obavezno biti konstantne tokom tako dugog perioda. Ledena doba i slične pojave mogu poremetiti procjene", kaže dr Morison.

Ranije su naučnici procjenjivali da se dan produžava za 2,3 milisekunde u svakom vijeku, na osnovu uticaja Meseca na Zemljinu orbitu, ali je nova studija pokazala da je reč o 1,8 milisekundi.

Faktori koji utiču na kretanje Zemlje su Mjesec, promjene u obliku planete, zbog sve manjih polarnih kapa, elektromagnetne interakcije između mantije i jezgra i promjene u nivou mora.

Usporavanje orbite je razlog zbog kog visokoprecizni časovnici moraju da se podešavaju na svakih nekoliko godina, kako bi bili sinhronizovani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG