Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Danajeve ideje o "prirodnoj" Albaniji nisu albanska politika


Kočo Danaj
Nekadašnji funkcioner Vlade u Tirani Kočo Danaj u tzv. platformi o prirodnoj Albaniji zalaže se za to da albansko pitanje na Balkanu bude riješeno do 2013., formiranjem nove albanske države sa znatno većom teritorijom. Ona bi, prema zamisli Danaja, osim sadašnje Albanije i Kosova, obuhvatala i dijelove Makedonije, Srbije, Grčke i Crne Gore u kojima žive Albanci a koji bi se o tome izjašnjavali na referendumu, kome bi prethodili dijalog i demokratska rasprava.

Komentarišući ideje Koča Danaja, crnogorski ambasador u Tirani Željko Perović kaže za Radio Slobodna Evropa kako one nemaju nikakve veze sa zvaničnom politikom Albanije

"Zvanična albanska politika nijednim svojim gestom, niti jednom izjavom bilo kojeg visokog ili nižeg albanskog funkcionera nije pokazala takve pretenzije. Mi sa Albanijom imamo izvanredne odnose, posebno taj doprinos daje i albanska manjina koja živi u Crnoj Gori kao i crnogorska u Albaniji. Koča Danaj je jedan bezvezna ličnost koja je nekad davno prije petnaestak godina bila u politici, recimo, šef kabineta nekog člana Vlade, međutim, na njegove promocije ne dođe niko, čak ni od intelektualnog svijeta univerzitetskog, profesorskog."


Na pitanje koliko se istovrememeno Danajevim idejama pridaje značaj u albanskim medijima, ambasador Perović odgovara:

"U medijima uopšte nije propraćeno. Prije petnaestak dana on je imao promociju te svoje knjige "Prirodni prostor gdje žive Albanci". Bilo je desetak ljudi. Niko do diplomatskog kora, niko od zvaničnika."


Albansko nacionalno pitanje nije riješeno


Kako na novu platformu objedinjavanja svih teritorija na Balkanu na kojima žive Albanci reaguju politički predstavnici tog naroda u Crnoj Gori?

Stav lidera Demokratske unije Ferhata Dinoše nijesmo saznali pošto je kao ministar za manjinska prava bio na sjednici Vlade. Prvi čovjek Demokratskog saveza Mehmed Bardhi naziva Danaja vrsnim analitičarem koji dobro poznaje problematiku albanskog nacionalnog pitanja koje, kako ističe Bardhi, još nije riješeno:

"Albanija je postala jedina zemlja u Evropi koja se sa svih strana graniči sa sopstvenim narodom. Pitanje svih pitanja je da li će Albancima koji žive van teritorije Albanije, vlasti dozvoliti da ostvaruju svoja prava. Ali sama činjenica da treba tražiti neku dozvolu za realizaciju svojih istorijskih, prirodnih, nacionalnih prava ostavlja otvoreno nacionalno pitanje, pa i albansko pitanje."


Da li to znači da je Bardhiju primamljiva Danajeva platforma nijesmo dobili precizan odgovor:

"Ja sam to veoma jasno rekao i u parlamentu. Status Albanaca u Crnoj Gori nije riješen i albansko pitanje u Crnoj Gori nije riješeno. Albanci i u parlamentu Crne Gore i danas u Crnoj Gori zavise od volje većinskog stanovništva, a ustvari, niko nije većina u Crnoj Gori."


Za politikologa iz Ulcinja Dritana Abazovića, člana NVO Forum 2010, teze o, kako kaže, stvaranju Velike Albanije su iluzorne i naziva ih medijskim manipulacijama i imaginacijama pojedinaca:

"Ja sam ubijeđen da to nije relevantna politička priča i da samo može da posluži kao jedan performans da pojedinci jednostavno privuku malo više pažnje na sebe."


RSE: Mislite da to ne može imati odjeka kod albanskog naroda u Crnoj Gori?

Abazović
: Lično mislim da ne može i mislim da je to jedna teza koja ne stoji. Albanski narod u Crnoj Gori je integrativan dio ove države i to je pokazivao uvijek kroz istoriju i sada. Mislim da su albanski političari potpuno svjesni toga da su oni prihvatili realnost i da samo može da se stvori jedan njihov negativni imidž na osnovu nečega što tvrde neki ljudi koji realno ne poznaju situaciju na terenu.

Koço Danaj

Gëzim Baxhaku

Profil Koçe Danaja

Koço Danaj (1951), autor teze o „Prirodnoj Albaniji“, doktor je političkih nauka i trenutno je direktor Instituta za političke i socijalne prognoze u Tirani. U novembru 1999. postaje šef kabineta tadašnjeg premijera Albanije Fatosa Nanoa.

Narednih godina bio je političkih savetnik premijera Iljira Mete i Pandeli Majka, a zatim i zamenik premijera i ministra spoljnih poslova Albanije.

Sem knjige o 'Prirodnoj Albaniji' Danaj je autor desetak drugih knjiga koje se ugalvnom bave političkim temama, kao što je recimo kniga o sukobu u Makedoniji, za koji smatra da nije okončan na pravičan način.

Smatra se da je autor zakletve pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova i svih saopštenja Oslobodilačke vojske Kosova.
XS
SM
MD
LG