Dostupni linkovi

Dan zastave obeležen u Bujanovcu


Obeležavanje Dana zastave u Bujanovcu, 27. novembar 2012.
Obeležavanje Dana zastave u Bujanovcu, 27. novembar 2012.
Albanci sa juga Srbije obeležili su u Bujanovcu albanski nacionalni praznik Dan zastave i stogodišnjicu od osnivanja države Albanije isticanjem brojnih albanskih zastava, čestitkama na bilbordima na albanskom jeziku i odećom u bojama albanske zastave. Novi momenti ovogodišnjeg obeležavanja Dana zastave, koji su uneli trzavice između zvaničnog Beograda i albanske zajednice na jugu Srbije, su otvaranje muzeja jednom od komandanata iz vremena etničkog sukoba 2001. godine i podizanje spomenika poginulim borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Uz brojne albanske zastave nekoliko hiljada Albanaca obeležilo je na centralnom gradskom trgu u Bujanovcu državni praznik Albanije Dan zastave i stogodišnjicu osnivanja albanske države dan ranije zbog učešća lidera albanskih stranaka sa juga Srbije na centralnoj proslavi u Tirani.

Đaci koji nisu pohađali nastavu obučeni u majice sa motivima albanske zastave, montažna kuća - kopija zdanja iz Valone, iz kojeg je 1912. proglašena država Albanija, albanska narodna muzika, pesme posvećene Kosovu, deo su atmosfere sa ove manifestacije tokom koje je i na zgradi opštine Bujanovac razvijena albanska zastava uz aplauz građana.

Predsednik opštine Bujanovac Nagib Arifi zadovoljan što je obeležavanje praznika proteklo bez incidenata zahvalio se sugrađanima koji su razumeli potrebu da se proslavi ovaj dan.

„Ovo je važan trenutak za sve Albance bilo gde da žive. Radili smo na tome da ne bude incidenata i zahvaljujem svima koji su učestvovali na ovoj svečanosti, takođe našim komšijama koji su shvatili situaciju. Hvala svim građanima opštine Bujanovac što su razumeli ovaj dan“, rekao je Arifi.

Izveštači javljaju da je tokom isticanja albanske zastave na zgradu opštine srpska zastava bila do pola umotana. Albanci na jugu Srbije su proteklih nekoliko dana 100 godina nezavisnosti Republike Albanije obeležili i otvaranjem muzeja Ridvanu Ćazimiju ("komandantu Lešiju") - jednom od komandanata iz vremena etničkog sukoba 2001. godine.

Odnos Beograda

Prva reakcija zvaničnog Beograda došla je od prvog potpredsednika Vlade i ministra odbrane Aleksandra Vučića koji je rekao da je Srbija veoma zabrinuta zbog mogućeg razvoja događaja.

„Nas, ako se ne varam, prekosutra očekuje presuda Ramušu Haradinaju, zatim Dan albanske zastave, njima se bliže izbori. Veoma smo zabrinuti, pratimo situaciju sa svih aspekata i iz svih uglova, učinićemo sve što možemo da sve prođe u mirnim i demokratskim okvirima“, poručio je Vućić.
Dan zastave u Bujanovcu, 27. novembar 2012.
Dan zastave u Bujanovcu, 27. novembar 2012.

Odnosi između zvaničnog Beograda i Albanaca na jugu Srbije zategnuti su nedavno nakon otkrivanja spomenika u Preševu poginulim borcima Oslobodilačke vojske Preševa Bujanovca i Medveđe, poginulim u oružanim akcijama 2001. godine na jugu Srbije. Premijer Ivica Dačić pozvao je Albance da iz centra Preševa uklone spomenik.

"Tabla mora da bude uklonjena i bolje je da je sami uklone", poručio je Dačić.

“Premijer neka dođe da ga ukloni. Neka dođu ako smeju", odgovorio je nekadašnji politički predsednik OVPBM i lider opozicione partije PDP Jonuz Musliju.

Podsećajući da Albanci, ne samo u Srbiji već i u bivšoj SFRJ, već decenijama obeležavaju Dan albanske zastave i da koriste državni simbol Albanije kao etnički simbol, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose upravo ukazuje na nove momente u ovogodišnjem obeležavanju albanskog nacionalnog praznika - otvaranje muzeja i podizanje spomenika.

„Nije krivica na Albancima i lokalnim vlastima, krivica je pre svega na neodgovornosti i neozbiljnosti političara iz Srbije, Čovića, Ljajića, Markovića, onih koji su do sada vodili Koordinaciono telo Vlade za jug Srbije i nisu pročitali Končuljski sporazum u kome se zapravo borci OVKPBM amnestiraju, oni se ne smatraju teroristima i na osnovu tog sporazumu Srbija je morala da donese odgovarajuću regulativu. Mislim da je neprimereno koristiti argument da regionalni urbanisitički zavod ili Zavod za zaštitu spomenika nije dao saglasnost. Nažalost po srpske vlasti otvaranje muzeja i postavljanje spomenika je nešto što zakonom nije zabranjeno, a Končuljskim ugovorom je legitimisano“, navodi Janjić.

Sada je najvažnije da dođe do dijaloga kako se situacija ne bi zakomplikovala, ocenjuje Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

„Uklanjanje tih znamenja koja su postavljena već bi moglo da izazove probleme. Ovo što će se dešavati ovih dana povodom Dana zastave, to dođe i prođe, to obično dovede do određenih tenzija na jugu Srbije, ali ukoliko na primer nasilno pokuša da se ukloni taj spomenik a Albanci iz Preševa se tome odupru, to onda može da izazove novu krizu“, kaže Popov.

Ubuduće se mora daleko više sa centralnog nivoa, zaključuje Aleksandar Popov, obratiti pažnja na jug Srbije, da se otvara perspektiva tom kraju gde je ogroman broj nezaposlenih i loša privredna situacija.
XS
SM
MD
LG