Dostupni linkovi

Mostar: Počinje istraga o avionskoj nesreći


Mjesto nesreće
Mjesto nesreće

Institucije BiH, na čelu sa državnim Tužilaštvom, pokrenule su sveobuhvatnu istragu nakon tragične avionske nesreće u subotu, u kojoj su, nedaleko od mjesta Jasenica, južno od Mostara, u padu malog aviona poginule dvije odrasle osobe i troje djece, uzrasta od sedam do 10 godina.

Potvrdila je to u nedjelju na mjestu pada aviona vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice u Tužilaštvu BiH, Gordana Tadić, nakon obilaska mjesta nesreće.

Ona je objasnila da je Tužilašvo BiH preuzelo predmet, čiji su tužioci članovi Komiteta za zračnu sigurnost i obučeni su za rad u ovakvim situacijama.

“Uviđaj je započeo juče, danas se nastavlja. Preduzet će se sve istražne radnje. Eksperti koje je odredilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH rade zajedno sa nama svoj dio posla”, kazala je Tadić i dodala:

“Danas će biti izvršena obdukcija poginulih lica. Eksperti danas rade, koji će utvrditi tehničke karakteristike i ispravnost letjelice. Mi ćemo nastaviti daljue svoj rad, radi utvrđivanja uzroka u svim drugim pogledima i preduzimanju svih istražnih radnji, putem saslušavanja svjedoka, ispitivanja i svih drugih okolnosti koje su vezane za ovaj događaj”.

Podsjećanja radi, prema do sada javnosti dostupnim informacijama, u jednoj od najtežih avionskih nesreća u BiH, poginuli su - nakon leta u okviru manifestacije Dani otvorenih vrata Aerodroma Mostar - pilot Ivan Karačić, inače iskusni instruktor letenja, zatim mladić Harun Sipović, potom brat i sestra od sedam do deset godina starosti iz porodice Lovrić, te osmogodišnji dječak iz porodice Hadžiomerović, javili su mediji pozivajući se na više izvora. Avion je pao nešto prije 16 sati, a pad su prijavili mještani obližnjeg naselja Rodoč.

Tužiteljica Tadić je kazala da se dogodila “velika tragedija”, te je izrazila saučešće porodicama stradalih.

“O uzrocima nesreće ne možemo govoriti. To je jedna od radnji koja se provodi u okviru istražnjih radnji i koja treba da se utvrdi u toku postupka”, rekla je, odgovarajući na novinarska pitanja. Tek je potvrdila da je stradalo pet lica, te da je to jedna od najtežih avionskih nesreća u historiji BiH.

Kazala je i da se još ne može govoriti o dužini trajanja istrage, jer ona uglavnom zavisi od dužine vještačenja, a vještačenja znaju potrajati.

XS
SM
MD
LG