Dostupni linkovi

Obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu provokacija za žrtve


Obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca 12. aprila 2023. godine u Višegradu.
Obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca 12. aprila 2023. godine u Višegradu.

U Višegradu je 12. aprila obilježen Dan ruskih dobrovoljaca. Na ovaj datum 1993. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini, tu su poginula tri ruska dobrovoljca u Vojsci Republike Srpske, a više njih je ranjeno.

Za predstavnike bošnjačkih udruženja žrtava rata riječ je o danu koji provocira Bošnjake, naročito prijeratne stanovnike koji su se vratili da žive u tom gradu.

Na području Višegrada je ubijeno oko 3000 Bošnjaka, uključujući oko 600 žena i više od stotinu djece.

Prema presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Bošnjaci su u Višegradu tokom rata bili podvrgnuti "jednoj od najopsežnijih i najnemilosrdnijih kampanja etničkog čišćenja".

Jedini podsjetnik na te zločine je ploča koju je u znak sjećanja na spaljivanja 120 civila Bošnjaka u ulicama Pionirska i naselju Bikavac, u kućama Mehe Aljića i Adema Omeragića, postavilo udruženje "Žena žrtva rata".

Posmrtni ostaci ovih žrtava nikada nisu pronađeni.

Za ove zločine pred Tribunalom u Hagu na doživotni zatvor osuđen je komandant paravojne jedinice "Beli orlovi", Milan Lukić, a na 27 godina zatvora bivši policajac Sredoje Lukić.

Pravosudni organi u BiH do danas nisu pokrenuli nijedan predmet u vezi sa učešćem ruskih državljana u ratu u BiH.

Bošnjaci, koji su se vratili u Višegrad, više puta su tražili da Tužilaštvo BiH istraži i procesuira ruske državljane i njihove aktivnosti i moguće zločine tokom rata.

Nakon prijave udruženja "Žena žrtva rata", poslije obilježavanja 2021. godine, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet koji se tiče obilježavanja ovog datuma, međutim nije se odmaklo dalje od toga.

Prema podacima Vlade Republike Srpske, u ratu u BiH je učestvovalo oko 700 ruskih dobrovoljaca.

XS
SM
MD
LG