Dostupni linkovi

Dan ponosa LGBT osoba u Beogradu: Solidarno protiv mržnje


Beograd: Šetnjom obeležen Dan ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

Beograd: Šetnjom obeležen Dan ponosa

Različitim okupljanjima u centru grada aktivisti više organizacija u Beogradu obeležili su u četvrtak Međunarodni dan ponosa LGBT osoba, u znak sećenja na proteste koje su queer osobe u Njujorku pokrenule pre 44 godine zbog državne reperesije kojoj su bile izložene. Uz tradicionalno opsežne mere bezbednosti ali bez većih incidenata, grupa građana je stajanjem u tišini na mestu na kojem je pre nekoliko godina ubijen francuski turista Bris Taton, poručila da se protivi mržnji i netoleranciji prema svim manjinskim grupama u Srbiji.

Šetnja pod sloganom “Zona slobodna od mržnje”, počela je na centralnom Trgu Republike, odakle je povorka u tišini sa istaknutim zastavama duginih boja i u pratnji jakih policijskih snaga, prošetala Knez Mihailovom ulicom do stepenica na Obilićevom vencu, gde je je 2009. grupa huligana do smrti pretukla francuskog navijača.

Okupljeni su minutom ćutanja odali počast ubijenom mladiću, uz poruku da se ovakvi događaji nikad više ne dogode. Današnji skup, prema rečima Lazara Pavlovića iz Gej-strejt alijanse, nije zamena za Paradu ponosa, već pokušaj da se izrazi solidatrnost sa svim ugroženim grupama u srpskom društvu.

“Dakle, obeležavamo s jedne strane Dan ponosa, koji za LGBT osobe znači želju za dostojanstvenim životom, za potpuno ravnopravnim participiranjem u svim društvenim tokvima, nasuprot onome što im se nameće, a to je da žive pod teretom sramote zbog sopstvenog postojanja. Takođe, ovo je jedan snažan izraz solidarnosti sa svim drugim ugroženim grupama koje trpe nasilje u našem društvu. Tim povodom smo današnju šetnju završili na mestu na kojem je pretučen Bris Taton. Mi ćemo nastaviti da se svim nenasilnim metodama borimo protiv nasilja u budućnosti i da stanemo na put šovinizmu, ksenofobiji, rasizmu”, ističe Pavlović.

Uz Gej strjet alijansu, akciju je podržalo više nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava. U borbu protiv nasilja i mržnje mora se uključiti široki društveni front, smatra Staša Zajović, aktivistkinja “Žena u crnom”, jedne od najdugovečnijih mirovnih organizacija u Srbiji.

“Ne može da se pravi hijerarhija u vrstama opresije koje trpe manjinske grupe. Mi se pridržavamo antifašističkog mota da je solidarnost ne samo naše uverenje i naša obaveza nego i pragmatična politika. Da pružanje solidarnosti i uzaajamne podrške znači da mi ulažemo u drugačiju političku kulturu u kojoj kad dođu po nas – a mnogo puta su došli – onda će imati ko da nas zaštiti i govori u naše ime”, kaže Staša Zajović.


Raniji nemiri bili dirigovani

Uoči svake najavljene Parade ponosa u Beogradu, javni prostor je bio preplavljen pretnjama ekstremnih desničarskih grupa i istupima mržnje iz dela Srpske pravolsvne crkve i njoj bliskih političkih stranaka.

Ovoga puta, osim nekoliko povika pre i tokom šetnje, većih incidenata nije bilo, iako su se u centru grada vijorile šarene zastave, prepoznatljivo obeležje LGBT zajednice. Prolaznici i građani u okolnim kafićima uglavnom su znatiželjno posmatrali povorku.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00
Direktan link

Među okupljenima je bio veliki broj mladih ljudi, a jedna od njih je Asja Lazarević iz omladine Helsinškog odbora za ljudska prava koja kaže da je mirna šetnja dokaz da su nemiri uoči održavanje Parade ponosa bili dirigovani.

“To je nasilje koje mi prosto svakodnevno očekujemo na ulicama. I to je u stvari najveći problem, što se mi plašimo i da šetamo jer stalno očekujemo da se nešto dogodi. Bitno je da se priča o Brisu Tatonu i to može da se poveže sa ovom pričom, jer sve su to zločini na osnovu neke karakteristike –zato što govorimo strani jezik, izgledamo drugačije, ljubimo se sa istim polom na ulici… To je sve mržnja prema nečemu drugačijem”, kaže naša sagovornica.

Nekoliko časova pre šetnje, na platou ispred Filozofskog fakulteta organizovan je skup grupe LGBT aktivistkinja i aktivista koji su se okupili kako bi pružili podršku studentima i đacima u aktuelnoj inicijativi za smenu ministra obrazovanja Žarka Obradovića. Boban Stojanović iz organizacije Queeria kaže da je za visok stepen netolerancije među mladima odgovoran obrazovni sistem i da ga stoga treba reformisati.

“Mi smatramo da tako vođeno školstvo ne produkuje ništa dobro i da se to jednako odražava i na položaj različitih manjinskih grupa, pa i LGBT populacije, s obzirom na to da istraživanja pokazuju da su udžbenici veoma homofobični i da je stepen netrpeljivosti prema gej osobama, Romima, pa i prema ženama na visokom nivou posebno među srednjoškolcima”, rekao je novinarima Stojanović.

Tog 27. juna 1969. godine u Njujorku je počela Stounvolska revolucija, koja se često navodi kao prvi slučaj u američkoj istoriji kada su se gejevi, lezbejke, biseksualne i transrodne osobe suprotstavile progonu od strane vlade. Uoči ovogodišnje proslave Dana ponosa, američki Vrhovni sud doneo je istorijsku odluku protiv federalnog zakona koji je diskriminisao gej parove u toj zemlji.

Četiri decenije od njujorške pobune, prava LGBT zajednice u Srbiji i dalje se mere policijskim kordonima na javnim manifestacijama koje organizuju ljudi koji se razlikuju jedino po svojoj seksualnoj orijentaciji.
XS
SM
MD
LG