Dostupni linkovi

Dan nezavisnosti BiH obilježen odavanjem počasti žrtvama genocida u Srebrenici


Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH odavanjem počasti žrtvama genocida u Srebrenici, Potočari, Srebrenica, 1. mart 2024. godine
Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH odavanjem počasti žrtvama genocida u Srebrenici, Potočari, Srebrenica, 1. mart 2024. godine

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje i odavanjem pošte žrtvama srebreničkog genocida u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice obilježen je 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na taj datum, prije 32 godine, održan je referendum na kome je izlaznost bila gotovo 64 posto, a 99 posto građana odabralo je izlazak iz tadašnje Jugoslavije.

Dan nezavisnosti se slavi u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, entitetu Federacija BiH, gdje je neradni dan, dok je u drugom dijelu, Republici Srpskoj, radni dan.

Obilježavanju u Potočarima prisustvovalo je oko hiljadu preživjelih članova porodica žrtava genocida, građani iz Prijedora, Kozarca, Travnika, Sarajeva, Tuzle i drugih gradova, te predstavnici institucija Bosne i Hercegovine.

Nura Begović, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" za Radio Slobodna Evropa izjavila je kako je BiH "mala zemlja i ima mjesta za sve ljude koji žele graditi bolju, zajedničku budućnost“.

„Pogledajte koliko ovdje ima bijelih nišana i koliko je žrtava pokopano u Memorijalnom centru. Zbog njih se trebamo boriti da sačuvamo našu Bosnu i Hercegovinu koja postoji više od hiljadu godina, a koju neko sada pokušava da uništi. U povodu Dana nezavisnosti naše lijepe države želim poručiti da mi želimo suživot, bez obzira što mnogi negiraju i ovaj dan i genocid i ovaj Memorijalni centar", rekla je Begović.

Na obilježavanju Dana nezavisnosti BiH u Potočarima kod Srebrenice prisustvovali su građani iz brojnih gradova u BiH, Potočari, Srebrenica, 1. mart 2024. godine
Na obilježavanju Dana nezavisnosti BiH u Potočarima kod Srebrenice prisustvovali su građani iz brojnih gradova u BiH, Potočari, Srebrenica, 1. mart 2024. godine

Refija Arifagić došla je danas u Memorijalni centar Potočari sa grupom žena iz Kozarca kod Prijedora na sjeverozapadu BiH.

„Imali smo želju da danas pokažemo da smo mi u BiH svi kao jedno i da Dan nezavisnosti naše zemlje obilježimo zajedno i to baš sa našim majkama ovdje u Memorijalnom centru Potočari. Dan nezavisnosti, 1. mart, za nas znači nešto posebno i nikada ne smijemo zaboraviti naše šehide koji su dali svoje živote da bismo mi danas mogli slobodno da živimo“, rekla je Arifagić.

Hamdija Fejzić, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari istakao kako se dolaskom brojnih građana dokazuje da žrtve nisu zabravljene i da im se mora dugovati zahvalnost.

„Veoma je važno da se okupljamo na ovom mjestu i da na taj način poručimo svima onima koji negiraju Bosnu i Hercegovinu, koji negiraju ovaj datum da se jednom osvijeste i da shvate da je ovo i njihova država“, naveo je Fejzić.

A Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH istakao je kako su za nezavisnost BiH svoje živote dali mnogi, te da "njima, a i preživljelim" želi odati veliko priznanje.

"Generacijama koje dolaze želim poručiti da nezavisnost Bosne i Hercegovine koja je stečena teškom mukom čuvaju kao zjenicu oka svoga“, rekao je Ademović.

Prvi mart, Dan nezaisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je danas i u Bratuncu, na šehidskom mezarju Veljaci, na istoku BiH.

„Na našem mezarju u Veljacima odali smo počast svim žrtvama, svim onima koji su dali svoje živote da bismo mi danas mogli biti ovdje na svom ognjištu“, kazala je Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja žene Podrinja Bratunac.

Pripadnici Vojske Republike Srpske su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubili su više od 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u više od 80 masovnih grobnica u okolini Srebrenice, Bratunca i Zvornika.

Za genocid i zločine u Srebrenici, koji se dogodio nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela ovu zaštićenu UN-ovu zonu, polovinom jula 1995. godine, do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

U Potočarima su do sada ukopane 6.752 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida.

Još se traga za oko 1.000 nestalih.

XS
SM
MD
LG