Dostupni linkovi

Dan borbe protiv droge: Najmlađi zavisnici imaju 12 godina


Georgia -- Destruction of a big amount of narcotics, near lake Lisi, 30Sep2008
Georgia -- Destruction of a big amount of narcotics, near lake Lisi, 30Sep2008
Činjenica da mladi na Kosovu koriste narkotike je veoma zabrinjavajuća. Na osnovu statistika nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom, oko 20 posto učenika samo u školama koriste razne vrste opojnih supstanci. Najmlađi imaju 12 godina.

Na Kosovu je takođe prisutan i takozvani GHB, odnosno gama-hidroksibuterna kiselina - neurozaštitni terapeutski nutrijent koji je u mnogim državama kategorisan kao ilegalna droga.

Sestra jednog od korisnika GHB-a, Mirlinda, za RSE je kazala nešto više o ovoj supstanci.

“Droga GHB je veoma rasprostranjena u Prištini. U raznim kafeterijama možete primetiti da ima ljudi koji su pod uticajem ove droge, jer se to primećuje po njihovom raskalašanom ponašanju. Imali smo problema sa ponašanjem moga brata, jer je ova droga u tečnom stanju i direktno napada mozak. Kriza i zavisnost je veoma velika. Brat je često bio predoziran od GHB-a, često smo ga slali u hitnu pomoć, ali kod nas nema adekvatan tretman za ovu vrstu droge. Jedino bi mu pružili prvu pomoć, veštačko disanje i mašazu srca”, kaže Mirlinda.

Na Međunarodni dan borbe protiv droge, vlasti u Prištini ističu da još uvek ne postoji baza podataka o broju korisnika droge na Kosovu, iako dodaju da se na tako nečemu još uvek radi.

Konstantan porast zavisnika

Ministar zdravstva, Ferid Agani, ističe da na osnovu dosadašnjeg istraživanja, prisutan je porast onih koji na ilegalan način koriste drogu.

“Od rata pa do sada, urađena su tri velika istraživanja u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, i trend korisnika droge je u konstantnom porastu”, kazao je on.
Ferid Agani
Ferid Agani

Kosovo se u mnogim međunarodnim izveštajima smatra mestom kao tranzicija za prolaz droge i raznih narkotika.

Vlasti ističu da nedostatak vladavine zakona na severu zemlje otežava kontrolu trgovine droge.

Drugi problem, po rečima ministra unutrašnjih poslova Bajrama Rexhepija, je činjenica da Kosovo nije član Interpola i ostalih međunarodnih policijskih organizacija.

“Važno je da je u tom pravcu povećana efikasnost u Direkciji za borbu protiv droge kao i u saradnji sa zemljama regiona. Međutim, kako bismo imali bolje rezultate, potrebno nam je više informacija iz Interpola ili Europola o mestu porekla”, kazao je Rexhepi.

Inače, vlasti na Kosovu su samo u prvih šest meseci ove godine konfiskovale 49 kilograma heroina, 456 kilograma marihuane, 4 kilograma kokaina i 1682 kanabisa.
XS
SM
MD
LG