Dostupni linkovi

Zbog tragedije u Brčkom, Dan žalosti u Federaciji BiH


Zastave BiH će biti spuštene na pola koplja na zgradama institucija Federacije BiH. (arhivska fotografija)

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici donijela Odluku o proglašenju 27. oktobra 2021. godine Danom žalosti u ovom bosanskohercegovačkom entitetu povodom tragične smrti sedam osoba u Brčkom, na sjeveru Bosne i Hercegovine, u požaru 23. oktobra.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine (BiH) na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Kako je obrazloženo, Odluka je donesena radi izražavanja saučešća i saosjećanja s porodicama sedam žrtava tragično stradalih u Brčkom, saopšteno je iz Kancelarije Vlade FBiH za odnose s javnošću.

U požaru u Brčkom 23. oktobra, poginulo je šest osoba, a petogodišnji dječak je preminuo tri dana kasnije, od tada zadobijenih povreda, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Požar je u subotu ujutro zahvatio stambeni objekat u naselju Suljagića sokak, a u kojem je više osoba povrijeđeno.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta BiH Sead Šadić kazao je novinskoj agenciji Srna da je u nedjelju na kućno liječenje pušteno osam osoba koje su bila zadržane na bolničkom liječenju u bolnici u Brčkom.

Šadić je naveo da im je Vlada Brčko distrikta BiH obezbijedila privremeni smještaj u kojem bi trebalo da ostanu dok ne bude sanirana šteta od požara na njihovoj porodičnoj kući ili dok ne bude izgrađena nova.

Sedmoro stradalih u požaru biće sahranjeni u srijedu, 27. oktobra, na groblju u naselju Ivici u Brčkom.

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić donio je odluku o proglašenju 27. oktobra Danom žalosti u tom dijelu BiH.

Iz Tužilaštva je ranije saopšteno da su rezultati obdukcije pokazali da je smrt nastupila trovanjem ugljen-monoksidom, a rezultati istražnih radnji da požar nije bio podmetnut.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG