Dostupni linkovi

Zbog tragedije u Brčkom, Dan žalosti u Federaciji BiH


Zastave BiH će biti spuštene na pola koplja na zgradama institucija Federacije BiH. (arhivska fotografija)
Zastave BiH će biti spuštene na pola koplja na zgradama institucija Federacije BiH. (arhivska fotografija)

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici donijela Odluku o proglašenju 27. oktobra 2021. godine Danom žalosti u ovom bosanskohercegovačkom entitetu povodom tragične smrti sedam osoba u Brčkom, na sjeveru Bosne i Hercegovine, u požaru 23. oktobra.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine (BiH) na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Kako je obrazloženo, Odluka je donesena radi izražavanja saučešća i saosjećanja s porodicama sedam žrtava tragično stradalih u Brčkom, saopšteno je iz Kancelarije Vlade FBiH za odnose s javnošću.

U požaru u Brčkom 23. oktobra, poginulo je šest osoba, a petogodišnji dječak je preminuo tri dana kasnije, od tada zadobijenih povreda, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Požar je u subotu ujutro zahvatio stambeni objekat u naselju Suljagića sokak, a u kojem je više osoba povrijeđeno.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta BiH Sead Šadić kazao je novinskoj agenciji Srna da je u nedjelju na kućno liječenje pušteno osam osoba koje su bila zadržane na bolničkom liječenju u bolnici u Brčkom.

Šadić je naveo da im je Vlada Brčko distrikta BiH obezbijedila privremeni smještaj u kojem bi trebalo da ostanu dok ne bude sanirana šteta od požara na njihovoj porodičnoj kući ili dok ne bude izgrađena nova.

Sedmoro stradalih u požaru biće sahranjeni u srijedu, 27. oktobra, na groblju u naselju Ivici u Brčkom.

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić donio je odluku o proglašenju 27. oktobra Danom žalosti u tom dijelu BiH.

Iz Tužilaštva je ranije saopšteno da su rezultati obdukcije pokazali da je smrt nastupila trovanjem ugljen-monoksidom, a rezultati istražnih radnji da požar nije bio podmetnut.

XS
SM
MD
LG