Dostupni linkovi

Damask upozorava Izrael, Rusija protestuje zbog napada


Borci slogodne sirijske armije u blizini Damaska, 31. januar 2013.
Borci slogodne sirijske armije u blizini Damaska, 31. januar 2013.
Sirija je upozorila na mogući „iznenadni“ odgovor na izraelski napad na njenu teritoriju, a Rusija je osudila izraelski vazdušni napad kao ničim isprovocirano kršenje međunarodnog prava.

Istovremeno je, prema navodima Reutersa, Sirija tražila od šefa misije UN na Golandskoj visoravni da protestuje protiv vazdušnog napada Izraela, za koji Damask kaže da je povreda sporazuma kojim je okončan posljednji veliki rat između dvije zemlje.

Državni mediji u Siriji navode da je general major Igbal Singha, šef misije mirovnih snaga UN na Golanskoj visoravni, pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova gdje mu je uručen zahtjev Damaska da reaguje,

Damask može donijeti „iznenadnu odluku da odgovori na agresiju izraelskih ratnih aviona“, saopštio je sirijski ambasador u Libanu, Ali Abdul Karim Ali, dan nakon izvedene akcije protiv Sirije.

"Sirija je obavezna da brani svoj suverenitet i svoju zemljuj", rekao je ambasador Ali za libanski web sajt militantne grupe Hezbolah.

Prenoseći ove navode, Reuters podjseća da su Sirija i Izreal vodili nekoliko ratova i da su 2007. godine izraelski avioni bomabrdovali sumnjiva sirijska nuklearna postrojenja, a da odgovora Damska na to nije bilo.

Diplomate, sirijski pobunjenici i bezbjednosni izvori iz regiona saopštili su da su u srijedu izraelski avioni bomabardovali konvoj u blizini libanske granice i da su, po svemu sudeći, gađali oružje koje je bilo namijenjeno Hezbolahu.

Sirija je, pak, demantovala da je to bila meta, već da je gađan vojno-istraživčki centar sjeverozapadno od Damaska.

Hezbolah, koji podržava sirijskog predsjednika Bašara Al Asada i čiji se pripadanici bore u njegovoj armiji u sukobima u kojima je od početka ustanka prije 22 mjeseca poginulo preko 60.000 ljudi a reseljeno 700 000, navodi da Izrael pokušava da osujeti arapsku vojnu moć, naglašavajući da će ostati uz svog saveznika.

„Hezbol izražava punu solidarnost sa sirijskim vođstvom, amijom i narodom“, navodi grupa koja je 2006. vodila 34-dnevni rat sa Izraelom.

Izrael, pak, za sada ćuti o napadu, a i rekacije njegovih saveznika na Zapadu se gotovo ne čuju, dok su sa druge strane saveznici Asada, Rusija i Iran, bili brzi u osudi.

Rusija je izrazila zabrinutost i zvanična Moskva navodi kako bi to, ako je tačno, bilo neprihvatljivo kršenje Povelje Ujedinjenih nacija.

Sirijska vojska je posredstvom državnih medija saopštila kako su izraelski borbeni avioni napali istraživački centar u Džamraji i da su poginule dvije, a ranjeno pet ljudi.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je odmah reagovalo saopštenjem u kojem stoji:

"Ako se ta informacija potvrdi, onda imamo posla s neprovociranim napadom na ciljeve u suverenoj državi, koji krši Povelju UN i kojeg je, bez obzira na motive nemoguće opravdati."

Ako je tačno da je napadnut vojni centar, a ne konvoj oružja za Hezbolah, prema navodima stranih medija, Džamraja centar jeste istraživački centar, ali odgovoran za razvoj hemijskog oružja.

Američka vlada objavila je 2008. da reaktor "nije namijenjen za miroljubive svrhe".

Napad se desio odmah nakon što je Izrael izrazio strahovanja da rakete i hemijsko oružje mogu pasti u ruke militantima Hezbolaha.

Izrael strahuje da bi Hezbolah mogao dobiti protivoklopne i protivavionske rakete, čime bi ojačali sposobnost reagovanja na izraelske zračne udare.

Svaki izraelski napad na sirijsko područje može uzrokovati veliki diplomatski incident, kažu analitičari. Iran je, na primjer, rekao da će bilo koji izraelski napad na Siriju doživjeti kao napad na sebe.
XS
SM
MD
LG