Dostupni linkovi

Kuda vodi poruka premijera Srbije i glavnog pregovarača Ivice Dačića sa Prištinom da Beograd neće odustati od nadležnosti srpskih opština na Kosovu ni po cenu datuma za početak pregovora sa EU? To je pitanje koje se otvorilo pošto je gotovo istovremeno izneo, čini se u njegovom slučaju, otrežnjujuće tvrdnje o najvećem srpskom mitu – Kosovu.

U pokušaju ostvarivanja napretka u normalizaciji odnosa sa Prištinom, što je glavni uslov EU za nastavak integracija Srbije, premijer i glavni pregovarač u dijalogu sa Prištinom Ivica Dačić je jasno poručio domaćoj javnosti da je deset godina lagano da je Kosovo srpsko.

Međutim, skoro istovremeno je ustvrdio i da će Beograd ustrajati u zahtevima za povećanje nadležnosti zajednice srpskih opština na Kosovu, što kosovska strana decidno odbija.

U trenutku kada vreme za kompromis neumitno curi, pošto će evropski zvaničnici sredinom aprila oceniti napredak dijaloga Beograda i Prištine, mišljenje koje se tumači kao ključno za dobijanje datuma u junu, spoljnopolitički komentator Boško Jakšić smatra da je reč o pregovaračkoj tehnici političara koji pokušava da učvrsti svoju poziciju.

„S jedne strane unošenjem višeg stepena realnosti a to je izjava da smo bili lagani 10 godina i da smo bili zavaravani oko realnosti koja se tiče Kosova. S druge strane, malo je to otprilike šargarepa i štap pretnjom da će se Srbija povući iz pregovora ukoliko ništa ne dobije. Mislim da se radi o pregovaračkim veštinama koje kombinuju slatko i gorko i to je nešto na šta sada Dačić igra. Istovremeno, učvršćuje i sopstvenu poziciju tako jakim izjavama koja je na određen način ugrožena, pre svega mislim od onog vremena kada je Nemačka zatražila da potpredsednik Vučić bude više angažovan u kosovskom dijalogu", ocenjuje Jakšić.

Uz tvrdnje o desetogodišnjim lažima koje su građanima servirane o „srpskom“ Kosovu, Dačić je govorio i o zloupotrebama kosovskog mita koji su mnogi koristili za opravdanje svojih neuspeha i poraza.

I dok se slegala prašina u javnosti zbog reakcija koje je izazvao svojim stavovima, desetak dana pre novih razgovora sa prištinskom delegacijom u Briselu, izazvao je novu, izlaganjem pozicije sa koje će Srbija u njima nastupati:

„Ako neko misli da ćemo mi da bi dobili datum uraditi nešto što nije u našem nacionalnom i državnom interesu i da je sad baš taj momenat kad treba da nas pritisnu – mislim da greši! Mi ovo ne radimo zbog datuma, radimo jer hoćemo da rešimo rpblem Kosova, odnosno zaštite našeg naroda koji tamo živi.“

Prelomna tačka

Posle šest rundi pregovora Beograd i Priština, po mnogima su došli do prelomne tačke, zbog čega se u sedmoj od pregovarača očekuje postizanje kompromisa o spornim pitanjima. To znači da bi trebalo da nadmaše sve što je do sada usaglašeno posle velikih napora.

To je kontekst u kom Bojan Al Pinto Brkić iz Foruma za međunarodne odnose tumači poziciju pregovarača Ivice Dačića – koji, kako objašnjava, balansira među stavovima koalicionih partnera, javnosti i Rezolucije o Kosovu nedavno usvojene u parlamentu.

„To ne znači da će Srbija odustati od dogovora po pitanju zajednice srpskih opština na severu Kosova, niti znači da će odustati od pregovora sa EU. To treba posmatrati kao jedan privremeni taktički potez. S druge strane, ako bi se pokazalo da Srbija zaista insistira na tome do mere da bi se odrekla od pregovora o članstvu sa EU, to bi bio jedan dosta zabrinjavajući potez. Jer, za sada opštine na severu Kosova imaju veoma visok stepen samouprave i nekako insistiranjem na krovnom elementu koji bi to objedinio kao zajednica opština moglo bi biti ne samo kontraproduktivno nego, na neki način , i besmisleno imajući u vidu nadležnosti koje već postoje", smatra Bojan Al Pinto Brkić.

Kakav će impuls deblokadi dijaloga dati potvrđena poseta državnog vrha Briselu i razgovori sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, na inicijativu zvaničnika EU?

Uprkos tome što se potez pokrovitelja razgovora Beograda i Prištine tumači njihovom željom da osiguraju do sada postignute dogovore u slučaju eventualnog odlaska sa vlasti Ivice Dačića, takav postupak spoljnopolitički komentator Boško Jakšić vidi i kao poslednju instancu u naporima da Priština i Brisel uvaže srpske zahteve:

„Odlazak srpske trojke u Brisel mislim da pokazuje koliko je Srbiji važno da se prihvati njen predlog rešavanja situacije što je, mora se priznati, poprilično jedinstvena situacija i mislim da upravo na skali te važnosti hoće da pokažu da je to maksimum i da se ne radi o taktiziranju, već o potrebi Srbije da stvari reši na način na koji ona očekuje. To podrazumeva određenu vrstu pritiska na Prištinu i dolaskom sve trojice se očekuje da se ojača taj pritisak", ocenjuje Jakšić.

U međuvemenu je Dačić izjavio da državni vrh Srbije putuje u Brisel kako bi bilo iskazano državno jedinstvio kada je reč o evropskim integracijama i Kosovu.
  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG