Dostupni linkovi

EU u Brisel pozvala i Nikolića i Vučića


Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić
Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić
Evropska unija, pokrovitelj dijaloga Beograd-Priština, prema briselskim diplomatskim izvorima, boji se da je pozicija premijera Srbije Ivice Dačića ovog trenutka nestabilna i nesigurna i da on u skorije vreme ne bi morao ostati na tom mestu. Kako ne bi rizikovala da već dogovoreno i ono što će Dačić dogovoriti sa Prištinom bude dovedeno u pitanje ukoliko on ode sa premijerskog kormila, Unija je u Brisel početkom sledeće nedelje pozvala čitav državni vrh Srbije - i predsednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i premijera Ivicu Dačića.

Oni bi trebalo da se sastanu sa nekim briselskim zvaničnicima, uključujući i visoku predstavnicu Catherine Ashton.

U međuvremenu je i sam Dačić potvrdio da će, zajedno sa predsednikom Srbije i potpredsednikom vlade, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem naredne sedmice imati sastanke sa zvaničnicima Evropske unije u Briselu, gde u ponedeljak počinje sastanak ministara spoljnih poslova EU.

Poziv Evropske unije da u Brisel naredne sedmice dođe čitav srpski državni vrh a ne samo premijer Dačić evropski diplomati objašnjavaju time da EU nije sigurna u to koliko je Dačićeva aktuelna funkcija u vladi stabilna:

“Diplomatski izvori EU smatraju da su Nikolić i Vučić pozvani zato što EU želi da bude sigurna da će dijalog i sporazumi Dačića sa Prištinom imati punu podršku celokupne vlasti u Srbiji – kako Predsednika, tako i stožerne koalicione partije i trenutno najpopularnijeg političara u Srbiji – Aleksandra Vučića. To, dakle, znači da EU želi da bude sigurna da tekući dijalog nije dijalog Dačića sa kosovskim Albancima nego dijalog Srbije sa kosovskim Albancima. Oni se, dakle, najviše boje toga da bi Dačić uskoro mogao da ode sa mesta premijera i da zato hoće da obezbede da ono što je dogovoreno u dijalogu dobije podršku svih činilaca vlasti i eventualno novog predsednika vlade”, prenosi dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela Rikard Jozwiak.

Dinamika dijaloga Beograd-Priština veoma je ubrzana. Dačić sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem 20. marta nastavlja dijalog za koji se u Briselu nadaju da će rezultirati kompromisom o severu Kosova, što bi Srbiji otvorilo vrata za dobijanje datuma početka pristupnih pregovora u junu.

Marko Prelec
Marko Prelec
Marko Prelec, direktor Balkanskog projekta Međunarodne krizne grupe, za Radio Slobodna Evropa ističe da su ovo odlučujući trenuci da dve strane približe stanovišta i da Brisel želi da se to dogodi veoma brzo:

“Jasno je da je dijalog na prekretnici i da su pozicije još uvijek dosta udaljene, ali da je i jedna i druga strana zaista zainteresirana da se postigne dogovor, a Evropska unija želi da se to uradi vrlo brzo. To je ono što znamo, ne znamo točno zašto su Nikolić i Vučić pozvani, ali pretpostavljamo da se uključivanjem kompletnog državnog vrha Srbije poboljšavaju šanse da se dođe do dogovora u sljedećoj rundi, 20. marta”, kaže Prelec.

Marko Đurić, savetnik predsednika Nikolića za spoljnu politiku, takođe kaže da će državni vrh Srbije intenzivirati u narednih nekoliko dana dijalog sa EU, SAD i drugim zemljama Kvinte sa ciljem da obezbedi podršku za stav Srbije da je za kompromis po pitanju Kosova neophodno da Zajednica srpskih opština ima izvršna ovlašćenja.

U međuvremenu, i premijer Dačić u Beogradu izjavljuje da čak ni po cenu nedobijanja datuma početka pregovora s Evropskom unijom Srbija ne može u Briselu da prihvati dogovor s prištinskim vlastima, ako ne budu povećane nadležnosti zajednice srpskih opština na Kosovu.

U istom dahu, međutim, Dačić upućuje i poruke koje nemilosrdno ruše akumulisane kosovske tabue, pa će tako reći da se deset godina “lagalo da je Kosovo srpsko i da je to čak ozvaničeno i Ustavom”. Danas, kaže on za beogradski nedeljnik, “taj isti Ustav ni najmanje ne pomaže. Predsednik Srbije ne može na Kosovo. Ni predsednik Vlade. Ni ministri. Ni policija. Ni vojska”.

Da li ovo predstavlja znak da je Beograd napravio istorijski zaokret u žurbi da osigura pregovore o prijemu Srbije u Evropsku uniju, kako Dačićeve reči čita agencija Rojters – ostaje, međutim, tek da se vidi.

I dok ubrzano ističe vreme za ispunjavanje, glavnog, kosovskog uslova, za dobijanje datuma pregovra o članstvu, i na unutrašnjoj sceni Srbije ubrzava se dinamika koja može rezultirati izborima ili rekonstrukcijom vlade, o čemu vicepremijer Vučić otvoreno govori.

Iako poslednja istraživanja pokazuju da javno mnenje ne želi izbore niti druge promene u vlasti, da premijer Dačić dobro radi svoj posao, uprkos aferama koje su ga tek neznatno zaljuljale, Srđan Bogosavljević, direktor agencije Stratedžik marketing, kaže da u stožernoj partiji vlade, Srpskoj naprednoj stranci, postoje pritisci da se povoljnije po njih podeli kolač vlasti, s obzirom na to da uprkos pobedi na izborima u podeli resora nisu dobro prošli, a to bi moglo ugroziti Dačićevu poziciju. Upitan da li ta stranka želi premijersko mesto, Bogosavljević kaže:

“Prirodni premijer je u ovom trenutku Aleksandar Vučić, s obzirom da je njegova popularnost enormno porasla, što je pre svega u vezi sa antikorupcijskom borbom i ispunjavanjem ciljeva koje postavi.”

Podsetivši da su nedavno i Nemci tražili da se Vučić uključi u dijalog sa Prištinom, Bogosavljević slično kao evropski diplomati objašnjava nastojanja Brisela da čitav državni vrh Srbije, pre svega Vučić i Nikolić, stane iza rezultata Dačićevog dijaloga sa Prištinom:

“Jasno je da su glavne poluge odlučivanja u SNS-u, pre svega na Vučiću, potom na Nikoliću, a ne na Dačiću jer rekonstrukcija vlade može da se dogodi u svakom trenutku, dakle, ne mora ni biti izbora - i da u vlasti više ne bude SPS nego neko drugi. U tom smislu, to naprosto vidim kao obezbeđivanje Evropske unije – dakle, zbog realnog autoriteta koji sada poseduju čelni ljudi Srpske napredne stranke”, zaključuje Bogosavljević.
XS
SM
MD
LG