Dostupni linkovi

Dačićev predizborni povratak u devedesete


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Nekadašnji Miloševićev portparol, sada “najevropljanin” i prvi čovek SPS-a i predsednički kandidat Ivica Dačić najavljuje povratak svoje partije na vlast uz one iste bubnjeve uz koje je narod poručivao Miloševiću i njegovima da je dosta bilo, da je vreme da odu.

Uz njih smo otišli, uz njih ćemo se vratiti - jedna je od predizbornih poruka sadašnjeg potpredsednika Vlade i ministra policije. Dragoljub Đuričić, vođa legendarnih bubnjara sa višemesečnih protesta u Beogradu 96. i 97. godine, iako je u međuvremenu zabubnjao socijalistima priznajući im time pravo na pokajanje, za RSE sada kaže, uz smeh, da ne veruje da će se Dačić vraćati na vlast uz njegove bubnjeve.

Dačić se, kako se izborna kampanja približava finišu, sve otvorenije vraća vokabularu i manirima iz 90-ih godina, otvoreno citirajući ili parafrazirajući čuvene Miloševićeve poruke: ”malo morgen” ili “niko ne sme da vas bije”. Da bi najzad, bez zadrške, nekoliko dana uoči predizborne ćutnje bagatelisao i 5. oktobar, kultni, ma koliko iznevereni datum kada je Milošević konačno prinuđen da prizna izborni poraz.

“Mi moramo da ispravimo sistem koji su oni uveli posle 5. oktobra. Oni su uveli sistem neoliberalizma u kome važi pravilo "uzmi, ukradi i beži", ili begaj! Kad tad će doći maca na vratnaca”, poručuje Dačić svojim partnerima.

(VIDEO: Dačićeva predizborna reklama)


I to kaže čovek čija je partija vodila ratove 90-ih, koja je od Srbije napravila zatvor za svoje građane, koja je opljačkala narod izazvanom hiper inflacijom i piramidalnim isisavanjem novca od građana preko gazda Jezde i čuvene Dafine i nemilice ga davala svojim pulenima da zarade još više u trgovini oružjem i još koje čim.

“Ova izborna kampanja pokazuje da se SPS uopšte nije promenio. Svi smo živeli u nekim iluzijama, zahvaljujući, pre svega jednom površnom Dačićevom vokabularu, da su se socijalisti u odnosu na Miloševićevo vreme, promenili. To što koalicioni partneri, pre svega Tadićeva Demokratska stranka, ćute, može se pripisati tome što oni, po svaku cenu hoće da formiraju vladu sa Dačićem za koga većina analitičara pretpostavlja da će dobiti veći broj glasova nego na ranijim izborima. Ta cena njih ne interesuje”, kaže profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić i dalje komentariše Dačićevu izjavu o 5. oktobru:

“Zbog takve izjave je mnogo izglednije da će demokrate ostati kratkih rukava tj. da će on, ako bude mogao, praviti koaliciju sa svojim starim partnerima, preobučenim radikalima.”

Politika interesa

Ako Dačić računa da će pozivanjem na 90-te godine dobiti glasove na izborima, a da njihovim sadašnjim koaliciniom partnerima to ni malo ne smeta, šta onda to govori o Srbiji 2012. godine pitali smo sociologa Božidara Jakšića.

“Srbija je 2012. u istim problemima u kojima je bila i ranije. Nema uređenu državu niti ima nastojanja da se ona uredi. Problem je jedan mutljag koji se valja u javnosti a Dačić je osetio da je došao PAY DAY, dan naplate i jednostavno sad vraća tu retoriku na scenu, nadajući se da je ljudima dosta nekih demokratskih fraza koje se ne ostvaruju i moram reći da ta procena nije sasvim bez osnova”, kaže Jakšić.

NIje problem samo ili nije najveći problem u Dačiću koji je očigledno dobro procenio šta će mu doneti dodatne glasove, već u njegovim sadašnjim i budućim koalicionim partnerima. Oni gutaju sve te izjave koje poništavaju antimiloševićevu borbu s kraja 90-ih godina i najavljuju baš njega kao jedinog u ovom trenutku sigurnog budućeg partnera, znajući da je to sigurna adresa da bi nadigrali veoma jake bivše radikale, sadašnje Nikolićeve naprednjake. Narodna poslanica Vesna Pešić ide korak dalje i kaže da su u zabludi oni koji očekuju da se sadašnja vlast distancira od političkih ciljeva iz 90-ih godina.

“Zar mislite da će ovde doći do stvarnog preokreta, da će neko sagledati tu prošlost 90-ih, da će kazati kako je bilo loše što smo osvajali Bosnu, da je bilo loše što smo napravili agresiju na Hrvatsku, da će se to shvatiti i da će se Srbija denacifikovati i da će krenuti nekim novim putem? Od toga nema ništa! Naša celokupna politika na čelu sa Borisom Tadićem se uplela u jednu interesnu politiku. To je grupacija koja ima jedan interes a to je da ostane, po svaku cenu, na vlasti i to je cilj. A ovo sa Dačićem, nema nikakve veze, pa Tadić je sa njim napravio nacionalno pomirenje još pre 4 godine”, kaže Vesna Pešić koja je nedavno napustila koaliciju Preokret oko LDP-a Čedomira Jovanovića.

“Ja sam aprila 2000. rekao da se neću šišati dok se ne sruši vlast u Srbiji koja je toliko godina za sobom majke zavijala u crno, priređivala rekorde u ekonomskim propastima... itd. Pa je onda prošao Peti oktobar, pa su me pitali zašto se nisam ošišao, pa su došli i prošli još neki događaji i smene, pa su me opet pitali što se nisam ošišao...a ja se još uvijek nisam ošišao iz jednog jedinog razloga: još uvijek isti ljudi vladaju”, kaže bubnjar Dragoljub Đuričić.
XS
SM
MD
LG