Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 03:25 CET

  Glavne teme

  Aleksandar Vučić i Ivica Dačić

  Sudbinu vlade odrediće "hemija" između Vučića i Dačića

  S obzirom da se lider SPS-a Ivica Dačić u proteklom mandatu digao kao Feniks, postavši premijer, stiče se utisak da je to, uz dozu nelagode, osetio i lider naprednjaka Aleksandar Vučić. Dalje/More

  Multimedija Srbija dobila vladu socijalista i naprednjaka

  Podrškom 142 poslanika Srbija je i zvanično dobila novu vladu. Polaganjem zakletve njenih 19 članova, uz obavezivanje da će „biti posvećeni očuvanju Kosova u sastavu Srbije“, počeo je da teče mandat kabineta Ivice Dačića. Dalje/More

  Ivica Dačić

  Oštra polemika Dačića i opozicije odložila izbor Vlade Srbije

  Nakon ekspozea mandatara Ivice Dačića, usledila je maratonska rasprava koja je trajala do ranih jutarnjih sati. Zbog toga je glasanje za izbor premijera i nove Vlade Srbije odložen za petak u podne. Dalje/More

  Bratislav Petković

  Video Novi ministar kulture kao elementarna nepogoda

  Umetnost mora biti patriotska, treba da insistiramo na tradicionalnim nacionalnim vrednostima, reči su Bratislava Petkovića novog ministra kulture. Dalje/More

  Skupština Srbije

  Formiranje Vlade Srbije: Burna rasprava o zakonima

  Uzalud je mandatar Ivica Dačić došao na vreme u parlament dočekan brojnim sevanjem bliceva. Njegovo obraćanje poslanicima i izlaganje ekspozea, odnosno predstavljanje kabineta i programa vlade kasnilo je 4 sata zbog polemike demokrata i naprednjaka Dalje/More


  CORAX

  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  • New cartoon of Predrag Koraksic Corax
  • New cartoon from Predrag Koraksić Corax - Smederevo
  • Position by Predrag Koraksic Corax
  • Serbia - Cartoon from Predrag Koraksić Corax

  Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.


  Ko su Dačićevi i Vučićevi ljudi

  Za predsednika Skupštine izabran je Nebojša Stefanović. Rasprava je bila burna - DS ne može da oprosti prebeg Dačića, ni izbornu pobedu SNS. Oni, pak, nisu odoleli bačenoj rukavici. A u novoj vladi stara lica.
  Dalje/More

  Ljajić se pridružio novoj Vladi Srbije

  Socijaldemokratska partija Srbije postaje deo buduće vladajuće koalicije, saopštio je predsednik te stranke Rasim Ljajić. Ova odluka nije s blagonaklonošću dočekana kod, sada već bivših partnera, u Demokratskoj stranci.
  Dalje/More

  Pastor odbacio Dačićevu ponudu da uđe u vladu

  Iako je Savez vojvođanskih Mađara odbio poziv mandatara da uđe u buduću vladu Srbije, sagovornici RSE ocenjuju da naprednjaci i socijalisti naporima da pridobiju manjine nastoje i da retuširaju svoju prošlost.
  Dalje/More

  Multimedija Potpisan sporazum, vlada 23. jula

  Mandataru Ivici Dačiću moglo bi da pođe za rukom da formira vladu nakon što su SNS, SPS-PUPS-JS i URS potpisali koalicioni sporazum. Dokument nije sporazum o novoj vladi, "nego sporazum za jaku i pravednu Srbiju“, poručio je Dačić.
  Dalje/More

  Da li Dačić i Đilas preuzimaju kormilo

  U najnovijem Mostu RSE dva politikologa iz Beograda, Vladimir Goati i Zoran Stojiljković, govore o sadašnjoj poziciji i budućnosti Ivice Dačića i Dragana Đilasa - dva ključna igrača na političkoj sceni Srbije.
  Dalje/More

  Audio I Cvetković apeluje - što pre formirati Vladu

  Srbiji ne preti katastrofalni ekonomski scenario, izjavio je šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Lu Brefor. Suprotno njemu privrednici, političari i ekonomisti na skupu u organizaciji Privredne komore Srbije i nedeljnika “Nin” redom su govorili o problemima.
  Dalje/More

  Dačić pod lupom Vašingtona

  Nakon što je lider SPS-a Ivica Dačić u formiranju vlade okrenuo leđa demokratama i bivšem predsedniku države Borisu Tadiću konce mu može pomrsiti, možda, samo intervencija iz međunarodne zajednice.
  Dalje/More

  Audio Preispitivanje u DS-u: Odlazak bahatih, povratak skrajnutih?

  Hoće li se Demokratska stranka osloboditi balasta onih koji su je doveli do gubitka poverenja građana u Srbiji? Sagovornici RSE kažu da uz njihov odlazak treba očekivati povratak nekadašnjih Đinđićevih bliskih saradnika.
  Dalje/More

  Nova vlada ostaje na kursu EU, susedi skeptični

  Nova vlada Srbije trebalo bi da ugleda svetlo dana za petnaestak dana. Lideri SNS-a i koalicije oko SPS-a izjavili su nakon prve runde razgovora o novoj vladi da su usaglasili političke ciljeve i zadatke.
  Dalje/More

  Dačić mandatar, obećava: Nema nazad u 90-te

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao je mandat za sastav Vlade lideru SPS-a Ivici Dačiću. U Briselu su suzdržani u komentarima, a analitičari ocenjuju da se od nove koalicije može očekivati tvrđi nacionalni kurs.
  Dalje/More

  Audio Ko koči pregovore o novoj srpskoj Vladi

  Jednako verovatno zvuči da će Vladu formirati Tadićeve demokrate, baš kao i Nikolićevi naprednjaci, a čini se sigurnim da ni jedna od te dve mogućnosti ne može biti realizovana bez podrške Dačićevih socijalista.
  Dalje/More

  Audio Srbija: Naredne nedelje potpisivanje koalicionog sporazuma

  Lideri partija koje će najverovatnije formirati buduću vladu Srbije, Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Ujedninjenih regiona Srbije, dogovrili su se da 10. jula potpišu koalicioni sporazum, kojim se definišu program i ciljevi buduće vlade.
  Dalje/More

  Briselski prtljag Tomislava Nikolića

  Koliko će normalizacija odnosa sa Prištinom i nastavak dijaloga što su zahtevi Brisela zavisiti od od adrese na Andrićevom vencu gde je sedište predsednika ili Nemanjine gde će stolovati nova Vlada?
  Dalje/More

  Multimedija Inauguracija bez regionalne podrške

  Svečanost se odvijala u senci regionalne podele koju je ranijim izjavama isprovocirao sam predsednik Srbije Tomislav Nikolić. On se u govoru obavezao da će u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje.
  Dalje/More

  Video Kako Dodik kroji Vladu Srbije

  Kosovo i Republika Srpska izbili su u pravi plan pregovora o novoj Vladi Srbije, iako su te dve teme tokom predizborne kampanje bile u potpunoj senci.
  Dalje/More

  Nada u Nikolićeve dobre namjere

  Iščekivanje i nada da će aktuelne promjene u regionu, i pored drugačijih naznaka, ipak voditi nastavku evropeizacije zapadno-balkanskih prostora, najkraći je opis atmosfere kakva ovih dana vlada u evropskim institucijama u Briselu.
  Dalje/More

  Multimedija Tomislav Nikolić preuzeo dužnost predsednika

  Od 2008. godine, kada se odrekao haškog optuženika Vojislava Šešelja, Nikolić gradi novo lice obećavajući Srbiju kao „kuću sa dvoja vrata – i Evropska unija i Rusija“.
  Dalje/More

  Hoće li se i Nikolić izlivati iz predsedničkog korita

  Sagovornici RSE ocenjuju da bi eventualna Nikolićeva iskušenja da na predsedničkoj funkciji nastavi Tadićevim putem bila otežana činjenicom da će morati da kohabitira sa vladom drugih stranačkih boja.
  Dalje/More

  Razgovori o vladi: Ko će biti treći

  Zvanični razgovori o formiranju nove vlade Srbije započeti su, ali osim da je Boris Tadić kandidat za premijera i načelnog dogovora demokrata i socijalista o koaliciji, sve ostalo je nepoznanica, pre svega ko bi bio treći partner u takvoj vladi.
  Dalje/More

  Video Nikolićevo evropejstvo pod lupom

  S obzirom na radikalsku, antievropsku i prorusku političku pozadinu novog predsednika Srbije, istražujemo da li domaći i strani posmatrači veruju da će Nikolić svojim konkretnim potezima biti na evropskom kursu.
  Dalje/More

  Intelektualci prozvani za Tadićev poraz uzvraćaju imperiji

  Na prozivke iz vrha DS-a o saodogovornosti za skor drugog kruga predsedničkih izbora intelektualci odgovaraju da bi toj stranci bilo uputnije da se upita šta je to u njenom vođenju vlasti rezultiralo porazom.
  Dalje/More

  Demokratska stranka zasad bez odluke o premijeru

  Predsedništvo DS-a odlučilo je da nastavi pregovore sa koalicionim partnerima o formiranju nove vlade Srbije, a odluku o kandidatu za premijera, kako je objašenjeno nakon sednice predsedništva, "doneće uskoro".
  Dalje/More

  Tadić bi mogao postati premijer

  Vrh Demokratske stranke najavio je nastavak pregovora sa koalicijom okupljenom oko socijalista o parlamentarnoj većini i budućoj vladi, baš kao da je na izborima izvojevana pobeda.
  Dalje/More

  Kuda Nikolić vodi Srbiju

  Pobedu Tomislava Nikolića deo razočaranih bivših Tadićevih glasača vidi kao šansu da se institucija predsednika vrati u ustavne okvire. Šta donosi novi srpski predsednik?
  Dalje/More

  Izbor Nikolića: Veliki šok, male promjene

  U analizama vodećih svjetskih listova o novom predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću navodi se da treba biti oprezan, te da Brisel mora insistirati da Nikolić nastavi da slijedi političke principe koje je uspostavio Boris Tadić.
  Dalje/More

  Audio Stenogrami i kamenogrami: Tomislav & Tomislav

  Kolumnista RSE Predrag Lucić prenosi pobjednički razgovor novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića i novog predsjednika HDZ-a Hrvatske Tomislava Karamarka.
  Dalje/More

  Video Postoji li drugo lice Tomislava Nikolića

  Više od dvadeset godina prisutan je na političkoj sceni Srbije, a samo poslednje tri i po proveo je nezavisan od haškog optuženika Vojislava Šešelja.
  Dalje/More

  Da li je Dodik izgubio saveznika

  Ishod drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji predstavlja političku volju građana te zemlje, zajednička je ocjena političara u Sarajevu. Ne očekuju da će pobjeda Tomislava Nikolića radikalizirati politiku u regionu, a samim tim ni odnos Srbije prema BiH
  Dalje/More

  Nikolićeva pobeda podigla cenu Dačiću

  Izjava Ivice Dačića da se posle Nikolićeve pobede na predsedničkim izborima situacija komplikuje nameće pitanje da li će lider socijalista ostati veran dogovoru sa Demokratskom strankom ili će se ući u savez sa Srpskom naprednom strankom.
  Dalje/More

  Pobjeda Nikolića ne donosi tektonske promjene

  Crnogorski mediji značajnu pažnju posvjećuju pobjedi Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima u Srbiji. Fokusirana je Nikolićeva ocjena odnosa Crne Gore i Srbije koji su po njemu lošiji nego s Hrvatskom.
  Dalje/More

  Podijeljena očekivanja od novog predsjednika

  Mi je poštujemo i vjerujemo da ćemo imati kvalitetne odnose, kazao je premijer Hrvatske. Najistaknutiji političar srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac vjeruje u kontinuitet odnosa dviju država nakon smjene u Beogradu.
  Dalje/More

  Multimedija Srbija birala predsednika: Slab odziv u duelu Tadića i Nikolića

  Do 18 časova na birališta izašlo 37 odsto glasača, ili čak 11 odsto manje nego u prvom krugu.
  Dalje/More

  Audio Tadić uzurpirao kompletnu vlast

  Srbija je posle 12 godina došla praktično na istu tačku - da ponovo ima vlast jednoga čoveka koji je stavio sve pod svoju kontrolu, kaže za RSE sociološkinja i doskorašnja poslanica Vesna Pešić.
  Dalje/More

  Video Jalova debata kandidata za predsednika Srbije

  Dok je politička scena podeljena oko toga ko je izašao kao pobednik iz tv duela, Boris Tadić ili Tomislav Nikolić, jedna od reakcija na forumima prilično je slikovita: “Najbolji je bio Toma Tadić”.
  Dalje/More

  Tomislav Nikolić izabran za predsednika Srbije

  Tomislav Nikolić pobedio je iz trećeg pokušaja dosadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Nikolić je kazao da su njegovi prioriteti Evropa, Kosovo i borba potiv kriminala i korupcije. EU čestitala i iskazala spremost na saradnju
  Dalje/More

  Tadić i Nikolić: odgonetanje tajne

  Da li je ishod predsedničkih izbora u Srbiji već jasan i odlučen?, pita naš kolumnista Teofil Pančić, te konstatuje: Ne, uopšte ne mora da bude tako. Srbija je velika tajna. Ko je bar privremeno odgonetne, slaviće u nedelju uveče.
  Dalje/More

  Video TV duel: Tadić za sigurnost, Nikolić za promene

  Kandidat DS-a za predsednika Srbije Boris Tadić izjavio je da je politika njegovog protivkandidata Tomislava Nikolića opasna i nepredvidljiva. Nikolić je pozvao birače da glasaju za njega i kazne DS zbog "loših rezultata".
  Dalje/More

  Predsednik Srbije ili država - to sam ja

  Nikada od petooktobarskih promena na srpskoj političkoj sceni nije bilo tolike koncentracije vlasti u rukama jednog čoveka. Sagovornici RSE ocenjuju da će jačanjem autoritarne predsedničke moći biti naneta velika šteta ionako krhkoj demokratiji i vladavini prava.
  Dalje/More

  Naprednjaci: Nova politika, stari maniri

  Kako se bliži drugi krug predsedničkih izbora politička scena Srbije dovedena je skoro do tačke usijanja. Tome najvećim delom doprinose naprednjaci koji u svojim izjavama ne prezaju čak ni od pretnje da će se tući.
  Dalje/More

  Da li je svejedno ko je predsednik

  Žestoko je počela predsednička kampanja uoči drugog izbornog kruga u Srbiji. Dvojica predsedničkih kandidata Boris Tadić i Tomislav Nikolić iz dana u dan razmenjuju sve teže optužbe.
  Dalje/More

  Audio U Srbiji se nakon izbora ništa neće promeniti

  Poražavajući je podatak da je gotovo 57% srpske glasačke mašinerije i dalje naštelovano na rat, na miris krvi, na mržnju prema bivšoj SFRJ braći, piše u Dnevniku beogradski novinar Aleksandar Stošić.
  Dalje/More

  Audio Gaf nedelje: Između dva izborna kruga

  U Gafu ove nedelje poslušajte uz ostalo: uz eho trubača i skandiranja njegovog imena, Ivica Dačić obećaće da više nikada neće učestvovati u izbornoj krađi, a da je iste bilo i ovog puta ne sumnjaju samo naprednjaci.
  Dalje/More

  Srbija uoči drugog izbornog kruga: Odakle je vreća glasova

  Uoči drugog kruga izjašnjavanja za predsednika države glavna tema u Srbiji je da li je u prvom krugu opštih izbora bilo krađe, kako tvrde naprednjaci, ili se o radi o njihovoj smišljenoj prevari u šta sumnjaju demokrate.
  Dalje/More

  Dačić krunisao vlašću izbornog gubitnika Tadića

  Koalicije "Izbor za bolji život - Boris Tadić" i "Ivica Dačić SPS-PUPS-JS” formiraće parlamentrnu većinu i dati podršku predsedničkom kandidatu Borisu Tadiću u drugom krugu predsedničkih izbora, 20. maja.
  Dalje/More

  Multimedija Rehabilitacija devedesetih: Dačić kao feniks

  Loše vođena politika Demokratske stranke omogućila je Ivici Dačiću da profitira na ovim izborima, ali njegovo uzdizanje mnogima u Srbiji u simboličkom smislu stvara mučan osećaj da je na delu jedna vrsta restauracije.
  Dalje/More

  Novi saziv Skupštine Srbije bez Albanaca

  Ovakav rezultat posledica je kako odnosa vlasti prema manjinama, tako i razjedinjenosti unutar samih zajednica. Čak ni u Miloševićevo vreme se nije desilo da Albanci nemaju svog predstavnika u Skupštini, opominju sagovornici.
  Dalje/More

  Socijalisti kroje buduću vladu

  Bez Ivice Dačića ni Tadićeva DS, ni Nikolićeva SNS, osim ako se ne odluče na međusobni savez, što se ocenjuje kao najmanje verovatan scenario, koaliciju ne mogu napraviti, pa to lideru Socijalista ostavlja ogroman pregovarački, odnosno, ucenjivački, potencijal.
  Dalje/More

  Multimedija Kuda ide Srbija posle izbora

  Sagovornici RSE, Teofil Pančić i Stevan Filipović ne očekuju veliki zaokret na političkoj sceni Srbije nakon izbora, dok Enver Kazaz i Miodrag Vuković smatraju da će regionalna politika ostati ista, odnosno da će nastaviti da destabilizira zemlje u okruženju, posebno BiH.
  Dalje/More

  Multimedija SNS najjači u Skupštini, Nikolić i Tadić u drugom krugu, Đilas vodi u Beogradu

  Prema podacima RIK-a na osnovu 97,51 obrađenih biračkih mesta, lista koju predvodi SNS imaće 73 mandata u Skupštini Srbije, lista koju predvodi DS 67 a SPS-ova 44. Šešeljevi radikali nisu ušli u Parlament.
  Dalje/More

  Multimedija Vejvoda: Građani ocenili da Demokratska stranka nudi budućnost

  Potpredsednik Nemačkog maršalovog fonda za RSE ocenjuje da će nova Vlada Srbije morati da mnogo ozbiljnije sprovodi demokratske i ekonomske reforme da bi, između ostalog, izbegla grčki scenario.
  Dalje/More

  Multimedija Strani stručnjaci: Izbori nisu doneli velike promene

  Danijel Server i Franc Lotar Altman za RSE ocenjuju da biračko telo u Srbiji nije poslalo poruku da želi veliku promenu politike, kao i da je proevropska orijentacija Srbije manje očigledna.
  Dalje/More

  Reakcije u BiH: Sve je isto, samo Miloševića nema

  Prvi rezultati opštih izbora održanih u Srbiji govore da se ništa bitnije u toj zemlji, pa samim tim ni u odnosima sa BiH neće promijeniti, ocjenjuju bh. političari.
  Dalje/More

  Crna Gora o izborima: Između raspolućene Srbije i demokratizacije

  Kako na rezultate opštih izbora u Srbiji gledaju predstavnici vlasti i opozicije u Crnoj Gori i kako će se konačan epilog srbijanskih izbora odraziti na budućnost srpsko-crnogorskih odnosa i odnosa u regionu?
  Dalje/More

  Vlada Kosova podržava evropsku struju u Srbiji

  Zamenik premijera Hajredin Kuçi, naglasio je da će Kosovo obaviti, kako je rekao, sve dužnosti prema vlasti u Srbiji, ali dodao da evropski procesi u zemlji ne zavisi od srpske politike.
  Dalje/More

  Komentari o izborima: Zagreb očekuje daljnje poboljšanje odnosa

  Politička javnost u Hrvatskoj nije posebno iznenađena rezultatima izbora u Srbiji održanih u nedjelju, a zajedničko je očekivanje nastavak normalizacije odnosa u regiji.
  Dalje/More

  Audio Glasači u Srbiji biraju između manjeg i većeg razočarenja

  U ponoć počinje izborna ćutnja. Šta je ko poručio glasačima, poručio je. Kada se utiša predizborna buka, razumljive i manje razumljive poruke koje se nedeljama šalju, kada birači dobiju listiće, šta će im biti ponuđeno?
  Dalje/More

  Izborna Srbija na Kosovu: Maratonci trče počasni krug

  Srpski zvaničnici uoči izbora izbegavaju da priznaju svojoj javnosti da u sprovođenju parlamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu država Srbija neće imati ulogu koju ima u realizaciji tih izbora na teritoriji Srbije.
  Dalje/More

  Multimedija Završeno glasanje u Srbiji: Nova vlast ili potvrda stare

  Predsednički kandidati Boris Tadić i Tomislav Nikolić izjavili su da očekuju izbornu pobedu. Više od pola registrovanih birača glasalo je za predsednika, poslanike u skupštinama Srbije i Vojvodine, odbornike i gradonačelnike.
  Dalje/More

  Multimedija Jorgovani i Đulijani

  U Stenogramima i kamenogramima kolumnista RSE Predrag Lucić donosi predizborni liderski razgovor u zemlji Srbiji.
  Dalje/More

  Dačićev predizborni povratak u devedesete

  Nekadašnji Miloševićev portparol, sada “najevropljanin”, prvi čovek SPS-a i predsednički kandidat najavljuje povratak svoje partije na vlast uz iste bubnjeve uz koje je narod poručivao Miloševiću i njegovima da je vreme da odu.
  Dalje/More

  Praznik rada u znaku predizborne kampanje

  Kragujevac i ovaj Prvi maj dočekuje bez prazničnih manifestacija i nekadašnjih sindikalnih proslava. U industrijskom centru nekadašnje Jugoslavije, gradu koji je nekada nazivan radničkim i samoupravljačkim, izostao je tradicionalni sindikalni prvomajski uranak, a Praznik rada protiče u znaku izborne kampanje i dve stranačke konvencije.
  Dalje/More

  Gaf nedelje: Diploma od Ðulijanija, Tadiću na uvce

  Poslušajte i glasajte za Gaf nedelje od 20. do 27. aprila u izboru Miloša Teodorovića u kojem ovaj put možete birati između predizbornih Nikolića, Tadića, Đilasa.
  Dalje/More

  LSV u potrazi za diplomom Tomislava Nikolića

  Gde je lider Srpske napredne stranke, Tomislav Nikolić stekao fakultetsku diplomu? Ovo pitanje postavlja Liga socijaldemokrata Vojvodine predsedničkom kandidatu naprednjaka.
  Dalje/More

  Nevidljivi Albanci u predizbornoj Srbiji

  Politički turbulentno i veoma delikatno područje juga Srbije u kome živi skoncentrisana albanska manjina nedovoljno je vidljiva u predizbornoj Srbiji. Na te glasače kao da niko ne računa. Iako je njihov izborni potencijal na nivou Republike mali, njihova politička težina je velika.
  Dalje/More

  Audio DS i LDP gubitnici “belih listića”

  Ova opcija građanskog protesta da se ispuni građanska dužnost učešća na izborima, ali da se ne zaokruži nijedna partija, čim se pojavila izazvala je pravu paniku u redovima srpskih političkih stranaka.
  Dalje/More

  Multimedija Demokrate i naprednjake posvađao i Đulijani

  U finišu izborne kampanje u Srbiji dve najjače partije, Demokratska stranka i Srpska napredna stranka, više vremena troše na međusobne napade nego na predstavljanje svojih programa. Agresivnu stranačku borbu, primećuju i građani.
  Dalje/More

  Dok političari 'srbuju', građani životare

  U Srbiji, dok društvo tone u siromaštvo, politička elita u predizborno vreme, stvara virtuelnu sliku društva u usponu - grade se mostovi, otvaraju se fabrike, putevi, stižu strane kompanije. A političari ne dižu glavu od posla u odbrani ugroženog srpstva....
  Dalje/More

  Audio Predizborna pijaca u Srbiji

  Počelo je i zvanično jednoipomesečno besomučno udvaranje partija biračima. Stranački lideri ne nude više bajke o stotinama hiljada radnih mesta niti o hiljadu eura po besplatnoj akciji javnih preduzeća, ali šire jeftinu demogogiju u manjim pakovanjima
  Dalje/More

  Audio Izborni slogani: Svi o Srbiji i boljem životu

  Za razliku od nekih ranijih, današnji izborni slogani nisu ni originalni ni pamtljivi. Izdvaja se slogan DSS-a koji je postao tema pošalica na društvenim mrežama. Ipak, analitičari napominju da slogani ne odlučuju izbore.
  Dalje/More

  Predizborna 'upotreba' Šešelja

  Iako lider SRS-a nije ni podneo zahtev, a Vlada Srbije spremna je da ponudi garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu. Istovremeno, na podneseni zahtev druge dvojice haških optuženika nije ni odgovorila.
  Dalje/More

  Multimedija Srbija pred izbore: Istina na odmoru

  Novi kilometri auto puteva na sve strane, desetine novih fabrika, hiljade novih radnih mesta sa evropskim platama; ovako bi izgledala Srbija kada bi se ostvario barem deo izbornih obećanja u čemu prednjače stranke vladajuće koalicije, mada i opozicija drži korak sa njima.
  Dalje/More

  Video Tadićeva ostavka: Zagrevanje pred izbornu utakmicu

  Predsednik Srbije prelomio je da Srbija prevremeno ide na predsedničke izbore. U pozadini odluke je očekivanje da Tadić time pomogne svojoj Demokratskoj stranci da ostvari bolji rezultat, ocenjuju sagovornici.
  Dalje/More

  Skica za portret Borisa Tadića

  Boris Tadić je rođen 1958. godine u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu, gde je i diplomirao na Filozofskom fakultetu, odsek psihologije. U roditeljskoj kući upoznao je bivše disidente šezdesetosmaše, prijatelje svoga oca, praksisovca, akademika Ljube Tadića. Upoznaje i akademske krugove na čelu sa Dobricom Ćosićem sa kojima njegov otac postaje sredinom 80-ih ideološki blizak
  Dalje/More

  Srbiju očekuje treći izborni derbi Nikolića i Tadića

  Analitičari procenjuju kako u proklamovanoj politici pred predsedničke izbore nema velike i značajne političke ili bilo koje druge razlike između predsedničkih kandidata, lidera Demokrata i bivšeg Radikala.
  Dalje/More

  Multimedija Subverzija partokratije: Gebels u kulturnoj politici stranaka

  Dva mlada beogradska afirmisana dramaturga bez stalnog zaposlenja Maja Pelević i Milan Markovic učlanili su se proteklih meseci u sve partije proveravajući šta bi dobili zauzvrat. To iskustvo su pretočili u dramski tekst koji je javno čitan u nedelju u Domu omladine u Beogradu.
  Dalje/More

  Stranke u Srbiji: Parole umesto ekonomskih rešenja

  Političke partije poslednjih nedelja krstare bez jasne vizije kako rešiti ekonomske i socijalne probleme, gotovo trećine nezaposlenog stanovništva. U borbi za vlast obećavaju svašta, ali niko nema jasnog plana za smanjenje nezaposlenosti i poboljšanje standarda građana.
  Dalje/More

  Multimedija Predizborna Srbija: Obećanja u plastenicima

  Ova izborna kampanja u Srbiji donela je i jedan novi, nesvakidašnji fenomen. Skoro svi partijski lideri su gotovo do neukusa pohrlili ka selu i izborna obećanja daju među rasadom, kravama i cvećem.
  Dalje/More

  Veliko neznanje mladih Srbije o političkoj sceni

  Oko 65 odsto mladih u Srbiji izaći će na predstojeće izbore, ali je većina njih veoma slabo obaveštena o domaćoj političkoj sceni i smatra da ne mogu da utiču na zbivanja u državi, pokazuju rezultati jednog skorašnjeg istraživanja.
  Dalje/More

  Multimedija

  Video Srbija dobila vladu socijalista i naprednjaka

  Polaganjem zakletve njenih 19 članova, uz obavezivanje da će „biti posvećeni očuvanju Kosova u sastavu Srbije“, počeo je da teče mandat kabineta Ivice Dačića. 27. jul 2012.


  Fotogalerija Srbija dobila vladu

  Podrškom 142 poslanika Srbija je i zvanično dobila novu vladu naprednjaka i socijalista. Polaganjem zakletve njenih 19 članova, uz neizbežno obavezivanje da će „biti posvećeni očuvanju Kosova u sastavu Srbije“, počeo je da teče mandat kabineta Ivice Dačića. 27. jul 2012.


  Fotogalerija Srbija: Potpisivanje koalicionog sporazuma

  Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije (SPS), PUPS, Jedinstvena Srbija i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) potpisali su 10. jula Sporazum o formiranju parlamentarne većine. FOTO: Vesna Anđić


  Fotogalerija Inauguracija Tomislava Nikolića

  Tomislav Nikolić svečano je inaugurisan za predsednika Srbije na prijemu organizovanom u zgradi Predsedništva Srbije u Beogradu, u prisustvu oko 1 200 zvanica. Foto: RSE / Vesna Anđić, 11. juni 2012.


  Video Nikolić položio zakletvu

  Zakletvom koju je položio pred novim sazivom Skupštine Srbije, u kojoj su poslanici njegove Srpske napredne stranke većina, Tomislav Nikolić otpočeo je svoj petogodišnji predsednički mandat. Ovom događaju prisustvovali su raniji predsednici, među njima i Boris Tadić, kao i članovi odlazeće Vlade Srbije.


  Fotogalerija Nikolić položio zakletvu za predsednika Srbije

  Izabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je u četvrtak zakletvu pred novim skupštinskim sazivom, koji je prethodno konstituisan potvrđivanjem mandata poslanika.


  Fotogalerija Proslava Nikolićeve pobede u Beogradu

  U štabu SNS u Beogradu i na ulicama grada slavila se pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima


  Video Glasanje na predsedničkim izborima u Srbiji

  Srbija glasa u drugom krugu predsedničkih izbora u kojem birači biraju izneđu Borisa Tadića i Tomislava Nikolića (Iva Martinović, 20. maj 2012.)


  Srpski s mukom Teofila Pančića

  Pančić: Bilans julskih dobitaka

  Ako pođemo od relativno razumne pretpostavke da je to s novom vladom „gotova stvar“, onda će pre kraja jula Srbija i oficijelno živeti u novoj (ili novo-staroj) političkoj realnosti, kakvu je samoj sebi skrojila na majskim izborima, piše Teofil Pančić.
  Dalje/More

  Pančić: Logičan ishod truležnih procesa

  Onaj Vidovdan od pre jedanaest godina, kada je Slobodan Milošević prebačen u Hag iz kojeg se neće vratiti, izgledao je kao simbolički kraj te epohe. Ovaj današnji može da izgleda kao njeno povampirenje, piše Teofil Pančić u novoj kolumni.
  Dalje/More

  Pančić: Vruća fotelja i odskočna daska

  Nikolićevo predsednikovanje inauguriše naprednjake zvanično u „prvorazredne“ igrače, a pri tome ne preuzimaju opipljivu odgovornost, jer je ona prevashodno u rukama Vlade i premijera, piše Teofil Pančić.
  Dalje/More

  Teofil Pančić: Glasanje i posledice

  Teško da je Nikolić načinio proboj u odnosu na prethodna, za njega neuspešna odmeravanja s Tadićem; naprotiv, izgubio je mnogo glasova, ali ih je Tadić izgubio još više, i u tome je, biće, odgonetka ovog poraza, piše Teofil Pančić.
  Dalje/More

  Tadić i Nikolić: odgonetanje tajne

  Da li je ishod predsedničkih izbora u Srbiji već jasan i odlučen?, pita naš kolumnista Teofil Pančić, te konstatuje: Ne, uopšte ne mora da bude tako. Srbija je velika tajna. Ko je bar privremeno odgonetne, slaviće u nedelju uveče.
  Dalje/More

  Pančić: Havarija bez pouke

  Šestomajski (iliti „đurđevdanski“) izbori u Srbiji mogli su mnogo koga naučiti mnogo čemu, mada se to verovatno neće dogoditi: ovde je pitanje doslednosti i jedne osobene vizije časti da se pouke stvarnosti ignorišu, piše naš kolumnista.
  Dalje/More

  Pančić: O nestanku suzdržavanja

  Ako se svaka iole zrela i odgovorna politika između ostalog ogleda i u veštini samosavladavanja, ne bi se reklo da mnogo od te veštine viđamo u ovoj predizbornoj kampanji, piše naš kolumnista.
  Dalje/More

  Mungosi i zmije

  Kada iz političkog nadmetanja nestane prave supstance, onda bilo šta može postati tema, a bilo koji rubni fenomen može dospeti u središte, jer je „pravo“ središte ispražnjeno, napušteno, piše u kolumni o izborima u Srbiji Teofil Pančić.
  Dalje/More

  Iskušenje Tadićevo

  Karte oko parlamentarnih izbora su podeljene, i tu teško da može biti ogromnih iznenađenja, dok predsednički izbori ne bi trebalo da se održe pre kraja godine, piše Teofil Pančić.
  Dalje/More