Subota, 19. april/travanj 2014, 01:52 CET

Glavne teme

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić

Sudbinu vlade odrediće "hemija" između Vučića i Dačića

S obzirom da se lider SPS-a Ivica Dačić u proteklom mandatu digao kao Feniks, postavši premijer, stiče se utisak da je to, uz dozu nelagode, osetio i lider naprednjaka Aleksandar Vučić. Dalje

Multimedija Srbija dobila vladu socijalista i naprednjaka

Podrškom 142 poslanika Srbija je i zvanično dobila novu vladu. Polaganjem zakletve njenih 19 članova, uz obavezivanje da će „biti posvećeni očuvanju Kosova u sastavu Srbije“, počeo je da teče mandat kabineta Ivice Dačića. Dalje

Ivica Dačić

Oštra polemika Dačića i opozicije odložila izbor Vlade Srbije

Nakon ekspozea mandatara Ivice Dačića, usledila je maratonska rasprava koja je trajala do ranih jutarnjih sati. Zbog toga je glasanje za izbor premijera i nove Vlade Srbije odložen za petak u podne. Dalje

Bratislav Petković

Video Novi ministar kulture kao elementarna nepogoda

Umetnost mora biti patriotska, treba da insistiramo na tradicionalnim nacionalnim vrednostima, reči su Bratislava Petkovića novog ministra kulture. Dalje

Skupština Srbije

Formiranje Vlade Srbije: Burna rasprava o zakonima

Uzalud je mandatar Ivica Dačić došao na vreme u parlament dočekan brojnim sevanjem bliceva. Njegovo obraćanje poslanicima i izlaganje ekspozea, odnosno predstavljanje kabineta i programa vlade kasnilo je 4 sata zbog polemike demokrata i naprednjaka Dalje


CORAX

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.

Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.


Ko su Dačićevi i Vučićevi ljudi

Za predsednika Skupštine izabran je Nebojša Stefanović. Rasprava je bila burna - DS ne može da oprosti prebeg Dačića, ni izbornu pobedu SNS. Oni, pak, nisu odoleli bačenoj rukavici. A u novoj vladi stara lica.
Dalje

Ljajić se pridružio novoj Vladi Srbije

Socijaldemokratska partija Srbije postaje deo buduće vladajuće koalicije, saopštio je predsednik te stranke Rasim Ljajić. Ova odluka nije s blagonaklonošću dočekana kod, sada već bivših partnera, u Demokratskoj stranci.
Dalje

Pastor odbacio Dačićevu ponudu da uđe u vladu

Iako je Savez vojvođanskih Mađara odbio poziv mandatara da uđe u buduću vladu Srbije, sagovornici RSE ocenjuju da naprednjaci i socijalisti naporima da pridobiju manjine nastoje i da retuširaju svoju prošlost.
Dalje

Multimedija Potpisan sporazum, vlada 23. jula

Mandataru Ivici Dačiću moglo bi da pođe za rukom da formira vladu nakon što su SNS, SPS-PUPS-JS i URS potpisali koalicioni sporazum. Dokument nije sporazum o novoj vladi, "nego sporazum za jaku i pravednu Srbiju“, poručio je Dačić.
Dalje

Da li Dačić i Đilas preuzimaju kormilo

U najnovijem Mostu RSE dva politikologa iz Beograda, Vladimir Goati i Zoran Stojiljković, govore o sadašnjoj poziciji i budućnosti Ivice Dačića i Dragana Đilasa - dva ključna igrača na političkoj sceni Srbije.
Dalje

Audio I Cvetković apeluje - što pre formirati Vladu

Srbiji ne preti katastrofalni ekonomski scenario, izjavio je šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Lu Brefor. Suprotno njemu privrednici, političari i ekonomisti na skupu u organizaciji Privredne komore Srbije i nedeljnika “Nin” redom su govorili o problemima.
Dalje

Dačić pod lupom Vašingtona

Nakon što je lider SPS-a Ivica Dačić u formiranju vlade okrenuo leđa demokratama i bivšem predsedniku države Borisu Tadiću konce mu može pomrsiti, možda, samo intervencija iz međunarodne zajednice.
Dalje

Audio Preispitivanje u DS-u: Odlazak bahatih, povratak skrajnutih?

Hoće li se Demokratska stranka osloboditi balasta onih koji su je doveli do gubitka poverenja građana u Srbiji? Sagovornici RSE kažu da uz njihov odlazak treba očekivati povratak nekadašnjih Đinđićevih bliskih saradnika.
Dalje

Nova vlada ostaje na kursu EU, susedi skeptični

Nova vlada Srbije trebalo bi da ugleda svetlo dana za petnaestak dana. Lideri SNS-a i koalicije oko SPS-a izjavili su nakon prve runde razgovora o novoj vladi da su usaglasili političke ciljeve i zadatke.
Dalje

Dačić mandatar, obećava: Nema nazad u 90-te

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao je mandat za sastav Vlade lideru SPS-a Ivici Dačiću. U Briselu su suzdržani u komentarima, a analitičari ocenjuju da se od nove koalicije može očekivati tvrđi nacionalni kurs.
Dalje

Audio Ko koči pregovore o novoj srpskoj Vladi

Jednako verovatno zvuči da će Vladu formirati Tadićeve demokrate, baš kao i Nikolićevi naprednjaci, a čini se sigurnim da ni jedna od te dve mogućnosti ne može biti realizovana bez podrške Dačićevih socijalista.
Dalje

Audio Srbija: Naredne nedelje potpisivanje koalicionog sporazuma

Lideri partija koje će najverovatnije formirati buduću vladu Srbije, Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Ujedninjenih regiona Srbije, dogovrili su se da 10. jula potpišu koalicioni sporazum, kojim se definišu program i ciljevi buduće vlade.
Dalje

Briselski prtljag Tomislava Nikolića

Koliko će normalizacija odnosa sa Prištinom i nastavak dijaloga što su zahtevi Brisela zavisiti od od adrese na Andrićevom vencu gde je sedište predsednika ili Nemanjine gde će stolovati nova Vlada?
Dalje

Multimedija Inauguracija bez regionalne podrške

Svečanost se odvijala u senci regionalne podele koju je ranijim izjavama isprovocirao sam predsednik Srbije Tomislav Nikolić. On se u govoru obavezao da će u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje.
Dalje

Video Kako Dodik kroji Vladu Srbije

Kosovo i Republika Srpska izbili su u pravi plan pregovora o novoj Vladi Srbije, iako su te dve teme tokom predizborne kampanje bile u potpunoj senci.
Dalje

Nada u Nikolićeve dobre namjere

Iščekivanje i nada da će aktuelne promjene u regionu, i pored drugačijih naznaka, ipak voditi nastavku evropeizacije zapadno-balkanskih prostora, najkraći je opis atmosfere kakva ovih dana vlada u evropskim institucijama u Briselu.
Dalje

Multimedija Tomislav Nikolić preuzeo dužnost predsednika

Od 2008. godine, kada se odrekao haškog optuženika Vojislava Šešelja, Nikolić gradi novo lice obećavajući Srbiju kao „kuću sa dvoja vrata – i Evropska unija i Rusija“.
Dalje

Hoće li se i Nikolić izlivati iz predsedničkog korita

Sagovornici RSE ocenjuju da bi eventualna Nikolićeva iskušenja da na predsedničkoj funkciji nastavi Tadićevim putem bila otežana činjenicom da će morati da kohabitira sa vladom drugih stranačkih boja.
Dalje

Razgovori o vladi: Ko će biti treći

Zvanični razgovori o formiranju nove vlade Srbije započeti su, ali osim da je Boris Tadić kandidat za premijera i načelnog dogovora demokrata i socijalista o koaliciji, sve ostalo je nepoznanica, pre svega ko bi bio treći partner u takvoj vladi.
Dalje

Video Nikolićevo evropejstvo pod lupom

S obzirom na radikalsku, antievropsku i prorusku političku pozadinu novog predsednika Srbije, istražujemo da li domaći i strani posmatrači veruju da će Nikolić svojim konkretnim potezima biti na evropskom kursu.
Dalje

Intelektualci prozvani za Tadićev poraz uzvraćaju imperiji

Na prozivke iz vrha DS-a o saodogovornosti za skor drugog kruga predsedničkih izbora intelektualci odgovaraju da bi toj stranci bilo uputnije da se upita šta je to u njenom vođenju vlasti rezultiralo porazom.
Dalje

Demokratska stranka zasad bez odluke o premijeru

Predsedništvo DS-a odlučilo je da nastavi pregovore sa koalicionim partnerima o formiranju nove vlade Srbije, a odluku o kandidatu za premijera, kako je objašenjeno nakon sednice predsedništva, "doneće uskoro".
Dalje

Tadić bi mogao postati premijer

Vrh Demokratske stranke najavio je nastavak pregovora sa koalicijom okupljenom oko socijalista o parlamentarnoj većini i budućoj vladi, baš kao da je na izborima izvojevana pobeda.
Dalje

Kuda Nikolić vodi Srbiju

Pobedu Tomislava Nikolića deo razočaranih bivših Tadićevih glasača vidi kao šansu da se institucija predsednika vrati u ustavne okvire. Šta donosi novi srpski predsednik?
Dalje

Izbor Nikolića: Veliki šok, male promjene

U analizama vodećih svjetskih listova o novom predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću navodi se da treba biti oprezan, te da Brisel mora insistirati da Nikolić nastavi da slijedi političke principe koje je uspostavio Boris Tadić.
Dalje

Audio Stenogrami i kamenogrami: Tomislav & Tomislav

Kolumnista RSE Predrag Lucić prenosi pobjednički razgovor novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića i novog predsjednika HDZ-a Hrvatske Tomislava Karamarka.
Dalje

Video Postoji li drugo lice Tomislava Nikolića

Više od dvadeset godina prisutan je na političkoj sceni Srbije, a samo poslednje tri i po proveo je nezavisan od haškog optuženika Vojislava Šešelja.
Dalje

Da li je Dodik izgubio saveznika

Ishod drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji predstavlja političku volju građana te zemlje, zajednička je ocjena političara u Sarajevu. Ne očekuju da će pobjeda Tomislava Nikolića radikalizirati politiku u regionu, a samim tim ni odnos Srbije prema BiH
Dalje

Nikolićeva pobeda podigla cenu Dačiću

Izjava Ivice Dačića da se posle Nikolićeve pobede na predsedničkim izborima situacija komplikuje nameće pitanje da li će lider socijalista ostati veran dogovoru sa Demokratskom strankom ili će se ući u savez sa Srpskom naprednom strankom.
Dalje

Pobjeda Nikolića ne donosi tektonske promjene

Crnogorski mediji značajnu pažnju posvjećuju pobjedi Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima u Srbiji. Fokusirana je Nikolićeva ocjena odnosa Crne Gore i Srbije koji su po njemu lošiji nego s Hrvatskom.
Dalje

Podijeljena očekivanja od novog predsjednika

Mi je poštujemo i vjerujemo da ćemo imati kvalitetne odnose, kazao je premijer Hrvatske. Najistaknutiji političar srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac vjeruje u kontinuitet odnosa dviju država nakon smjene u Beogradu.
Dalje

Multimedija Srbija birala predsednika: Slab odziv u duelu Tadića i Nikolića

Do 18 časova na birališta izašlo 37 odsto glasača, ili čak 11 odsto manje nego u prvom krugu.
Dalje

Audio Tadić uzurpirao kompletnu vlast

Srbija je posle 12 godina došla praktično na istu tačku - da ponovo ima vlast jednoga čoveka koji je stavio sve pod svoju kontrolu, kaže za RSE sociološkinja i doskorašnja poslanica Vesna Pešić.
Dalje

Video Jalova debata kandidata za predsednika Srbije

Dok je politička scena podeljena oko toga ko je izašao kao pobednik iz tv duela, Boris Tadić ili Tomislav Nikolić, jedna od reakcija na forumima prilično je slikovita: “Najbolji je bio Toma Tadić”.
Dalje

Tomislav Nikolić izabran za predsednika Srbije

Tomislav Nikolić pobedio je iz trećeg pokušaja dosadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Nikolić je kazao da su njegovi prioriteti Evropa, Kosovo i borba potiv kriminala i korupcije. EU čestitala i iskazala spremost na saradnju
Dalje

Tadić i Nikolić: odgonetanje tajne

Da li je ishod predsedničkih izbora u Srbiji već jasan i odlučen?, pita naš kolumnista Teofil Pančić, te konstatuje: Ne, uopšte ne mora da bude tako. Srbija je velika tajna. Ko je bar privremeno odgonetne, slaviće u nedelju uveče.
Dalje

Video TV duel: Tadić za sigurnost, Nikolić za promene

Kandidat DS-a za predsednika Srbije Boris Tadić izjavio je da je politika njegovog protivkandidata Tomislava Nikolića opasna i nepredvidljiva. Nikolić je pozvao birače da glasaju za njega i kazne DS zbog "loših rezultata".
Dalje

Predsednik Srbije ili država - to sam ja

Nikada od petooktobarskih promena na srpskoj političkoj sceni nije bilo tolike koncentracije vlasti u rukama jednog čoveka. Sagovornici RSE ocenjuju da će jačanjem autoritarne predsedničke moći biti naneta velika šteta ionako krhkoj demokratiji i vladavini prava.
Dalje

Naprednjaci: Nova politika, stari maniri

Kako se bliži drugi krug predsedničkih izbora politička scena Srbije dovedena je skoro do tačke usijanja. Tome najvećim delom doprinose naprednjaci koji u svojim izjavama ne prezaju čak ni od pretnje da će se tući.
Dalje

Da li je svejedno ko je predsednik

Žestoko je počela predsednička kampanja uoči drugog izbornog kruga u Srbiji. Dvojica predsedničkih kandidata Boris Tadić i Tomislav Nikolić iz dana u dan razmenjuju sve teže optužbe.
Dalje

Audio U Srbiji se nakon izbora ništa neće promeniti

Poražavajući je podatak da je gotovo 57% srpske glasačke mašinerije i dalje naštelovano na rat, na miris krvi, na mržnju prema bivšoj SFRJ braći, piše u Dnevniku beogradski novinar Aleksandar Stošić.
Dalje

Audio Gaf nedelje: Između dva izborna kruga

U Gafu ove nedelje poslušajte uz ostalo: uz eho trubača i skandiranja njegovog imena, Ivica Dačić obećaće da više nikada neće učestvovati u izbornoj krađi, a da je iste bilo i ovog puta ne sumnjaju samo naprednjaci.
Dalje

Srbija uoči drugog izbornog kruga: Odakle je vreća glasova

Uoči drugog kruga izjašnjavanja za predsednika države glavna tema u Srbiji je da li je u prvom krugu opštih izbora bilo krađe, kako tvrde naprednjaci, ili se o radi o njihovoj smišljenoj prevari u šta sumnjaju demokrate.
Dalje

Dačić krunisao vlašću izbornog gubitnika Tadića

Koalicije "Izbor za bolji život - Boris Tadić" i "Ivica Dačić SPS-PUPS-JS” formiraće parlamentrnu većinu i dati podršku predsedničkom kandidatu Borisu Tadiću u drugom krugu predsedničkih izbora, 20. maja.
Dalje

Multimedija Rehabilitacija devedesetih: Dačić kao feniks

Loše vođena politika Demokratske stranke omogućila je Ivici Dačiću da profitira na ovim izborima, ali njegovo uzdizanje mnogima u Srbiji u simboličkom smislu stvara mučan osećaj da je na delu jedna vrsta restauracije.
Dalje

Novi saziv Skupštine Srbije bez Albanaca

Ovakav rezultat posledica je kako odnosa vlasti prema manjinama, tako i razjedinjenosti unutar samih zajednica. Čak ni u Miloševićevo vreme se nije desilo da Albanci nemaju svog predstavnika u Skupštini, opominju sagovornici.
Dalje

Socijalisti kroje buduću vladu

Bez Ivice Dačića ni Tadićeva DS, ni Nikolićeva SNS, osim ako se ne odluče na međusobni savez, što se ocenjuje kao najmanje verovatan scenario, koaliciju ne mogu napraviti, pa to lideru Socijalista ostavlja ogroman pregovarački, odnosno, ucenjivački, potencijal.
Dalje

Multimedija Kuda ide Srbija posle izbora

Sagovornici RSE, Teofil Pančić i Stevan Filipović ne očekuju veliki zaokret na političkoj sceni Srbije nakon izbora, dok Enver Kazaz i Miodrag Vuković smatraju da će regionalna politika ostati ista, odnosno da će nastaviti da destabilizira zemlje u okruženju, posebno BiH.
Dalje

Multimedija SNS najjači u Skupštini, Nikolić i Tadić u drugom krugu, Đilas vodi u Beogradu

Prema podacima RIK-a na osnovu 97,51 obrađenih biračkih mesta, lista koju predvodi SNS imaće 73 mandata u Skupštini Srbije, lista koju predvodi DS 67 a SPS-ova 44. Šešeljevi radikali nisu ušli u Parlament.
Dalje

Multimedija Vejvoda: Građani ocenili da Demokratska stranka nudi budućnost

Potpredsednik Nemačkog maršalovog fonda za RSE ocenjuje da će nova Vlada Srbije morati da mnogo ozbiljnije sprovodi demokratske i ekonomske reforme da bi, između ostalog, izbegla grčki scenario.
Dalje

Multimedija Strani stručnjaci: Izbori nisu doneli velike promene

Danijel Server i Franc Lotar Altman za RSE ocenjuju da biračko telo u Srbiji nije poslalo poruku da želi veliku promenu politike, kao i da je proevropska orijentacija Srbije manje očigledna.
Dalje

Reakcije u BiH: Sve je isto, samo Miloševića nema

Prvi rezultati opštih izbora održanih u Srbiji govore da se ništa bitnije u toj zemlji, pa samim tim ni u odnosima sa BiH neće promijeniti, ocjenjuju bh. političari.
Dalje

Crna Gora o izborima: Između raspolućene Srbije i demokratizacije

Kako na rezultate opštih izbora u Srbiji gledaju predstavnici vlasti i opozicije u Crnoj Gori i kako će se konačan epilog srbijanskih izbora odraziti na budućnost srpsko-crnogorskih odnosa i odnosa u regionu?
Dalje

Vlada Kosova podržava evropsku struju u Srbiji

Zamenik premijera Hajredin Kuçi, naglasio je da će Kosovo obaviti, kako je rekao, sve dužnosti prema vlasti u Srbiji, ali dodao da evropski procesi u zemlji ne zavisi od srpske politike.
Dalje

Komentari o izborima: Zagreb očekuje daljnje poboljšanje odnosa

Politička javnost u Hrvatskoj nije posebno iznenađena rezultatima izbora u Srbiji održanih u nedjelju, a zajedničko je očekivanje nastavak normalizacije odnosa u regiji.
Dalje

Audio Glasači u Srbiji biraju između manjeg i većeg razočarenja

U ponoć počinje izborna ćutnja. Šta je ko poručio glasačima, poručio je. Kada se utiša predizborna buka, razumljive i manje razumljive poruke koje se nedeljama šalju, kada birači dobiju listiće, šta će im biti ponuđeno?
Dalje

Izborna Srbija na Kosovu: Maratonci trče počasni krug

Srpski zvaničnici uoči izbora izbegavaju da priznaju svojoj javnosti da u sprovođenju parlamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu država Srbija neće imati ulogu koju ima u realizaciji tih izbora na teritoriji Srbije.
Dalje

Multimedija Završeno glasanje u Srbiji: Nova vlast ili potvrda stare

Predsednički kandidati Boris Tadić i Tomislav Nikolić izjavili su da očekuju izbornu pobedu. Više od pola registrovanih birača glasalo je za predsednika, poslanike u skupštinama Srbije i Vojvodine, odbornike i gradonačelnike.
Dalje

Multimedija Jorgovani i Đulijani

U Stenogramima i kamenogramima kolumnista RSE Predrag Lucić donosi predizborni liderski razgovor u zemlji Srbiji.
Dalje

Dačićev predizborni povratak u devedesete

Nekadašnji Miloševićev portparol, sada “najevropljanin”, prvi čovek SPS-a i predsednički kandidat najavljuje povratak svoje partije na vlast uz iste bubnjeve uz koje je narod poručivao Miloševiću i njegovima da je vreme da odu.
Dalje

Praznik rada u znaku predizborne kampanje

Kragujevac i ovaj Prvi maj dočekuje bez prazničnih manifestacija i nekadašnjih sindikalnih proslava. U industrijskom centru nekadašnje Jugoslavije, gradu koji je nekada nazivan radničkim i samoupravljačkim, izostao je tradicionalni sindikalni prvomajski uranak, a Praznik rada protiče u znaku izborne kampanje i dve stranačke konvencije.
Dalje

Gaf nedelje: Diploma od Ðulijanija, Tadiću na uvce

Poslušajte i glasajte za Gaf nedelje od 20. do 27. aprila u izboru Miloša Teodorovića u kojem ovaj put možete birati između predizbornih Nikolića, Tadića, Đilasa.
Dalje

LSV u potrazi za diplomom Tomislava Nikolića

Gde je lider Srpske napredne stranke, Tomislav Nikolić stekao fakultetsku diplomu? Ovo pitanje postavlja Liga socijaldemokrata Vojvodine predsedničkom kandidatu naprednjaka.
Dalje

Nevidljivi Albanci u predizbornoj Srbiji

Politički turbulentno i veoma delikatno područje juga Srbije u kome živi skoncentrisana albanska manjina nedovoljno je vidljiva u predizbornoj Srbiji. Na te glasače kao da niko ne računa. Iako je njihov izborni potencijal na nivou Republike mali, njihova politička težina je velika.
Dalje

Audio DS i LDP gubitnici “belih listića”

Ova opcija građanskog protesta da se ispuni građanska dužnost učešća na izborima, ali da se ne zaokruži nijedna partija, čim se pojavila izazvala je pravu paniku u redovima srpskih političkih stranaka.
Dalje

Multimedija Demokrate i naprednjake posvađao i Đulijani

U finišu izborne kampanje u Srbiji dve najjače partije, Demokratska stranka i Srpska napredna stranka, više vremena troše na međusobne napade nego na predstavljanje svojih programa. Agresivnu stranačku borbu, primećuju i građani.
Dalje

Dok političari 'srbuju', građani životare

U Srbiji, dok društvo tone u siromaštvo, politička elita u predizborno vreme, stvara virtuelnu sliku društva u usponu - grade se mostovi, otvaraju se fabrike, putevi, stižu strane kompanije. A političari ne dižu glavu od posla u odbrani ugroženog srpstva....
Dalje

Audio Predizborna pijaca u Srbiji

Počelo je i zvanično jednoipomesečno besomučno udvaranje partija biračima. Stranački lideri ne nude više bajke o stotinama hiljada radnih mesta niti o hiljadu eura po besplatnoj akciji javnih preduzeća, ali šire jeftinu demogogiju u manjim pakovanjima
Dalje

Audio Izborni slogani: Svi o Srbiji i boljem životu

Za razliku od nekih ranijih, današnji izborni slogani nisu ni originalni ni pamtljivi. Izdvaja se slogan DSS-a koji je postao tema pošalica na društvenim mrežama. Ipak, analitičari napominju da slogani ne odlučuju izbore.
Dalje

Predizborna 'upotreba' Šešelja

Iako lider SRS-a nije ni podneo zahtev, a Vlada Srbije spremna je da ponudi garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu. Istovremeno, na podneseni zahtev druge dvojice haških optuženika nije ni odgovorila.
Dalje

Multimedija Srbija pred izbore: Istina na odmoru

Novi kilometri auto puteva na sve strane, desetine novih fabrika, hiljade novih radnih mesta sa evropskim platama; ovako bi izgledala Srbija kada bi se ostvario barem deo izbornih obećanja u čemu prednjače stranke vladajuće koalicije, mada i opozicija drži korak sa njima.
Dalje

Video Tadićeva ostavka: Zagrevanje pred izbornu utakmicu

Predsednik Srbije prelomio je da Srbija prevremeno ide na predsedničke izbore. U pozadini odluke je očekivanje da Tadić time pomogne svojoj Demokratskoj stranci da ostvari bolji rezultat, ocenjuju sagovornici.
Dalje

Skica za portret Borisa Tadića

Boris Tadić je rođen 1958. godine u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu, gde je i diplomirao na Filozofskom fakultetu, odsek psihologije. U roditeljskoj kući upoznao je bivše disidente šezdesetosmaše, prijatelje svoga oca, praksisovca, akademika Ljube Tadića. Upoznaje i akademske krugove na čelu sa Dobricom Ćosićem sa kojima njegov otac postaje sredinom 80-ih ideološki blizak
Dalje

Srbiju očekuje treći izborni derbi Nikolića i Tadića

Analitičari procenjuju kako u proklamovanoj politici pred predsedničke izbore nema velike i značajne političke ili bilo koje druge razlike između predsedničkih kandidata, lidera Demokrata i bivšeg Radikala.
Dalje

Multimedija Subverzija partokratije: Gebels u kulturnoj politici stranaka

Dva mlada beogradska afirmisana dramaturga bez stalnog zaposlenja Maja Pelević i Milan Markovic učlanili su se proteklih meseci u sve partije proveravajući šta bi dobili zauzvrat. To iskustvo su pretočili u dramski tekst koji je javno čitan u nedelju u Domu omladine u Beogradu.
Dalje

Stranke u Srbiji: Parole umesto ekonomskih rešenja

Političke partije poslednjih nedelja krstare bez jasne vizije kako rešiti ekonomske i socijalne probleme, gotovo trećine nezaposlenog stanovništva. U borbi za vlast obećavaju svašta, ali niko nema jasnog plana za smanjenje nezaposlenosti i poboljšanje standarda građana.
Dalje

Multimedija Predizborna Srbija: Obećanja u plastenicima

Ova izborna kampanja u Srbiji donela je i jedan novi, nesvakidašnji fenomen. Skoro svi partijski lideri su gotovo do neukusa pohrlili ka selu i izborna obećanja daju među rasadom, kravama i cvećem.
Dalje

Veliko neznanje mladih Srbije o političkoj sceni

Oko 65 odsto mladih u Srbiji izaći će na predstojeće izbore, ali je većina njih veoma slabo obaveštena o domaćoj političkoj sceni i smatra da ne mogu da utiču na zbivanja u državi, pokazuju rezultati jednog skorašnjeg istraživanja.
Dalje

Multimedija

Video Srbija dobila vladu socijalista i naprednjaka

Polaganjem zakletve njenih 19 članova, uz obavezivanje da će „biti posvećeni očuvanju Kosova u sastavu Srbije“, počeo je da teče mandat kabineta Ivice Dačića. 27. jul 2012.


Fotogalerija Srbija dobila vladu

Podrškom 142 poslanika Srbija je i zvanično dobila novu vladu naprednjaka i socijalista. Polaganjem zakletve njenih 19 članova, uz neizbežno obavezivanje da će „biti posvećeni očuvanju Kosova u sastavu Srbije“, počeo je da teče mandat kabineta Ivice Dačića. 27. jul 2012.


Fotogalerija Srbija: Potpisivanje koalicionog sporazuma

Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije (SPS), PUPS, Jedinstvena Srbija i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) potpisali su 10. jula Sporazum o formiranju parlamentarne većine. FOTO: Vesna Anđić


Fotogalerija Inauguracija Tomislava Nikolića

Tomislav Nikolić svečano je inaugurisan za predsednika Srbije na prijemu organizovanom u zgradi Predsedništva Srbije u Beogradu, u prisustvu oko 1 200 zvanica. Foto: RSE / Vesna Anđić, 11. juni 2012.


Video Nikolić položio zakletvu

Zakletvom koju je položio pred novim sazivom Skupštine Srbije, u kojoj su poslanici njegove Srpske napredne stranke većina, Tomislav Nikolić otpočeo je svoj petogodišnji predsednički mandat. Ovom događaju prisustvovali su raniji predsednici, među njima i Boris Tadić, kao i članovi odlazeće Vlade Srbije.


Fotogalerija Nikolić položio zakletvu za predsednika Srbije

Izabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je u četvrtak zakletvu pred novim skupštinskim sazivom, koji je prethodno konstituisan potvrđivanjem mandata poslanika.


Fotogalerija Proslava Nikolićeve pobede u Beogradu

U štabu SNS u Beogradu i na ulicama grada slavila se pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima


Video Glasanje na predsedničkim izborima u Srbiji

Srbija glasa u drugom krugu predsedničkih izbora u kojem birači biraju izneđu Borisa Tadića i Tomislava Nikolića (Iva Martinović, 20. maj 2012.)


Srpski s mukom Teofila Pančića

Pančić: Bilans julskih dobitaka

Ako pođemo od relativno razumne pretpostavke da je to s novom vladom „gotova stvar“, onda će pre kraja jula Srbija i oficijelno živeti u novoj (ili novo-staroj) političkoj realnosti, kakvu je samoj sebi skrojila na majskim izborima, piše Teofil Pančić.
Dalje

Pančić: Logičan ishod truležnih procesa

Onaj Vidovdan od pre jedanaest godina, kada je Slobodan Milošević prebačen u Hag iz kojeg se neće vratiti, izgledao je kao simbolički kraj te epohe. Ovaj današnji može da izgleda kao njeno povampirenje, piše Teofil Pančić u novoj kolumni.
Dalje

Pančić: Vruća fotelja i odskočna daska

Nikolićevo predsednikovanje inauguriše naprednjake zvanično u „prvorazredne“ igrače, a pri tome ne preuzimaju opipljivu odgovornost, jer je ona prevashodno u rukama Vlade i premijera, piše Teofil Pančić.
Dalje

Teofil Pančić: Glasanje i posledice

Teško da je Nikolić načinio proboj u odnosu na prethodna, za njega neuspešna odmeravanja s Tadićem; naprotiv, izgubio je mnogo glasova, ali ih je Tadić izgubio još više, i u tome je, biće, odgonetka ovog poraza, piše Teofil Pančić.
Dalje

Tadić i Nikolić: odgonetanje tajne

Da li je ishod predsedničkih izbora u Srbiji već jasan i odlučen?, pita naš kolumnista Teofil Pančić, te konstatuje: Ne, uopšte ne mora da bude tako. Srbija je velika tajna. Ko je bar privremeno odgonetne, slaviće u nedelju uveče.
Dalje

Pančić: Havarija bez pouke

Šestomajski (iliti „đurđevdanski“) izbori u Srbiji mogli su mnogo koga naučiti mnogo čemu, mada se to verovatno neće dogoditi: ovde je pitanje doslednosti i jedne osobene vizije časti da se pouke stvarnosti ignorišu, piše naš kolumnista.
Dalje

Pančić: O nestanku suzdržavanja

Ako se svaka iole zrela i odgovorna politika između ostalog ogleda i u veštini samosavladavanja, ne bi se reklo da mnogo od te veštine viđamo u ovoj predizbornoj kampanji, piše naš kolumnista.
Dalje

Mungosi i zmije

Kada iz političkog nadmetanja nestane prave supstance, onda bilo šta može postati tema, a bilo koji rubni fenomen može dospeti u središte, jer je „pravo“ središte ispražnjeno, napušteno, piše u kolumni o izborima u Srbiji Teofil Pančić.
Dalje

Iskušenje Tadićevo

Karte oko parlamentarnih izbora su podeljene, i tu teško da može biti ogromnih iznenađenja, dok predsednički izbori ne bi trebalo da se održe pre kraja godine, piše Teofil Pančić.
Dalje