Dostupni linkovi

Dačić poručio ambasadoru Rusije da Srbija neće uvoditi sankcije toj zemlji


Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić na sastanku u Beogradu, 15. mart 2022.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je ambasadoru Rusije u Beogradu Aleksandru Bocan-Harčenku da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

"Srbija se zalaže za poštovanje međunarodnog prava i uvek će biti posvećena miru", rekao je Dačić 15. marta na sastanku sa ambasadorom.

On je naveo da će Srbija da se "rukovodi svojim nacionalnim interesima, a one podrazumevaju da Srbija neće uvoditi Rusiji sankcije".

Srbija osim zavisnosti od ruskih energenata, računa i na političku podršku Rusije oko Kosova, čiju nezavisnost ne priznaje.

Srbija je, pored Belorusije, jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. Kao zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU, od nje se očekuje da uskladi spoljnu politiku sa evropskim politikama.

Pritisak na Srbiju je ojačan u proteklim nedeljama kada je EU uvela niz restriktivnih mera proitv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

"Srbija nije uverena da su sankcije (protiv Rusije) pravi odgovor u ovom trenutku. Mi jasno dajemo do znanja Srbiji koja će biti cena ako zemlja bude na pogrešnoj strani sukoba", izjavio je 15. marta Michael Siebert (Mihael Zibert), generalni direktor u evropskoj Službi za spoljne odnose.

Siebert je ovo rekao na raspravi u spoljnopolitčkom komitetu Evropskog parlamenta koja je bila posvećena ratu u Ukrajini.

Grupa zastupnika Evropskog Parlamenta je već zatražila od Evropske komisije privremeno zamrzavanje pregovora o pristupanju EU sa Vladom Srbije i uskraćivanje finansijske podrške.

XS
SM
MD
LG