Dostupni linkovi

Oštra polemika Dačića i opozicije odložila izbor Vlade Srbije


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Srbija je u četvrtak očekivala da dobije novu vladu, čiju okosnicu čine naprednjaci i socijalisti, ali je nakon ekspozea mandatara Ivice Dačića usledila višesatna polemika sa opozicijom koja je nastavljena do ranih jutarnjih sati. Zbog toga je glasanje za izbor premijera i nove Vlade Srbije odložen za petak u podne.

Posle 12 godina u kabinet premijera u Nemanjinoj 11 ponovo ulazi jedan socijalista, lider SPS-a, koji se u politiku vratio na velika vrata pre četiri godine kada je demokrata Boris Tadić sklopio sa njim vladajuću koaliciju.

Dačić, koji je u prošlosti stekao nadimak "mali Sloba" zbog toga što je podražavao Miloševićev govor, mimiku i ponašanje, obećava da će njegova vlada biti okrenuta ka budućnosti.

„Ne želim i neću da se bavim podelama, bilo aktuelnim, bilo onima iz devedesetih godina... Ova vlada Republike Srbije, biće Vlada za budućnost, a ne vlada okrenuta prošlosti“, rekao je on.

Ekonomska politika vlade neće se zasnivati na pozivima građanima da "štede i stežu kaiš", kao i da vlast i "finansijski sektor moraju da dele sudbinu svoga naroda, naveo je Dačić u ekspozeu pred poslanicima parlamenta".

„Ne može se pozivati na zamrzavanje ili smanjivanje plata i penzija, pritom sebi povećavajući i tako previsoke plate. Ova vlada će biti posvećena stvaranju poslovnog ambijenta, koji će našim preduzećima obezbediti slične, ako ne i bolje uslove za rad u odnosu na zemlje iz okruženja. Od privrednika tražim tri stvari: da ne otpuštaju radnike i da im redovno isplaćuju zarade, da plaćaju poreze i da rade u okviru zakona, da investiraju u Srbiju i da ne iznose kapital napolje iz Srbije. Dilema razvoj ili štednja je lažno pitanje. Pravo rešenje je u smanjivanju neracionalne potrošnje i povećavanju investicione potrošnje“, poručio je Dačić.

Cilj je ubrzanje procesa evropskih integracija uz maksimalne napore za dobijanje datuma pregovora sa EU, obećao je budući premijer. Ni on nije propustio da ponovi čuvenu srpsku floskulu o Kosovu.
Biografije novih članova Vlade
Biografije novih članova Vlade

„Srbija neće priznati nezavisnost Kosova. Vlada Srbije želi normalizaciju života svih građana na teritoriji KiM. Potrebno je sprovesti sve ono što je dogovoreno u tehničkom dijalogu sa Prištinom i nastaviti dijalog na političkom nivou uz učešće najviših državnih funkcionera. Pitanje Kosova rešavaćemo mirnim sredstvima, unapređenjem dijaloga, uz poštovanje demokratskih rešenja“, kaže budući premijer.

Srbija će sarađivati sa svim zemljama sveta, a u regionu želi da bude faktor mira i bezbednosti.

„Dosta je bilo krvi, vreme je da narodi Balkana osete i ukus meda. Srbija pruža ruku pomirenja, svima. Istovremeno, Vlada će se u okviru o Sporazuma specijalnim odnosima zalagati za potpuno poštovanje Dejtonoskog mirovnog sporazuma i razvijati najjače političke, ekonomske i kulturne odnose i saradnju sa Republikom Srpskom“, poručio je mandatar.

Vlada neće ugrožavati autonomiju Vojvodine

Dve nedelje nakon odluke Ustavnog suda o osporavanju preko 20 nadležnosti Vojvodine budući premijer je obećao da nova vlada neće ugrožavati autonomiju Vojvodine.

„Vlada Republike Srbije će poštovati dostignuti stepen autonomije AP Vojvodine, na način koji je definisan Ustavom Republike Srbije i Statutom AP Vojvodine. Vlada Republike Srbije nema razloga za drugačiju politiku prema Vojvodini, zato što je to autonomija u Srbiji, a ne protiv Srbije“, rekao je Dačić.
Članovi nove Vlade
Članovi nove Vlade

Nijedan građanin Srbije ne sme da bude diskriminsan zbog toga što nije Srbin, poruka je budućeg premijera.

„Kada je reč o jugu Srbije, mi želimo da Albancima ponudimo integraciju u politički i socijalni sistem Srbije, a da se protiv kriminala, ekstremizma i terorizma zajednički i oštro borimo“, rekao je on.

Interesantno je da je budući premijer kao najveći i najteži problem sa kojim se zemlja suočava najpre naveo onaj demografski, zaustavljanje izumiranja nacije. Najavio je da moraju biti otklonjene sve negativne posledice reforme pravosuđa, da će vlada zajedno sa novinarskim udruženjima predložiti izmenu zakona o infomiranju, radiodifuziji i o telekomunikacijama te da će preispitati promenu vlasništva u "Politici".

Ulaskom naprednjaka u vladu biće označen povratak na vlast nekadašnjih Miloševićevih saveznika, prvi put od njegovog svrgavanja 5. oktobra 2000.

Nije se dugo čekalo na kritike.

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da nova vlada "beskonačno" liči na vladu socijaliste Mirka Marjanovića iz 1998. jer ima isti "sastav".

"Vlada liči na vladu Mirka Marjanovića po tome što su u njoj Socijalistička partija Srbije, bio je JUL sad je tu drug (Aleksandar) Vulin, bila je Srpska radikalna stranka sada je Srpska napredna stranka sa promenjenim srednjim slovom, bio je (Bogoljub) Karić sada je Mara (Milanka Karić)", rekao je Čanak.

On je podsetio da je u vladi Mirka Marjanovića njen potpredsednik bio Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić ministar informisanja, a Jorgovanka Tabaković ministarka za privatizaciju.

„Zbog čega toliko insistirate na tome da se eto politički akteri u Srbiji bave prošlošću, kao da je ta prošlost nekakva dosadna prošlost uzajamnih sitnih zađevica oko visine kamatne stope“, upitao je Čanak.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izjavio je da je program mandatara "spisak lepih želja i rezultat međusobno nespojivih koncepata".

„Nemamo nikakav konkretan plan koji bi nam vlada izložila kako i na koji način može da pronađe sredstva da ove lepe želje realizuju“, rekao je on.

Za lidera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića ekspoze "ne prolazi test realnosti" i pokazuje da je nova vlada "sama sebi svrha".

„Ta patetika, demagogija svake vrste od pozivanja na patriotizam, podsećanja na nacionalne ciljeve, demografske probleme, visinu plate, stopu inflacije ili javnog duga ne uspeva da sakrije nedostatak vizije“, rekao je Jovanović.

Nije ostajao dužan ni Dačić. Isprovociran kritikama jednog od poslanika Srpskog pokreta obnove uzvratio je pitanjem šta hoćete vi od nas.

„Da, ja kažem da su činjene greške u prošlosti i zločini. Jesu. I to sam rekao sto puta. Pa, šta hoćete više. Šta hoćete više. Što, vi ste bili bezgrešni, što, vi ste bili imuni na privilegije, imunitete i na vlast“, odgovorio je Dačić.

U zemlji sa 340 eura prosečne plate, stopom nezaposlenosti koja prelazi 20 odsto i skoro izjednačenim brojem penzionera i onih koji rade izazovi za novu vladu biće budžetski deficit, visoka stopa nezaposlenosti, i ekonomska kriza.

Ako budu našli načina da upravljaju ekonomsko socijalnim tokovima onda ova vlada može da potraje više nego što bilo ko očekuje, kaže politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

„Mislim da će ove godine pravi test njihovog reformskog potencijala kada je reč o socijalno-ekonomskoj politici biti budžet za 2013. godinu. U meri u kojoj taj budžet bude uvažao ekonomske realnosti ove zemlje, mi ćmo videti koliko Vlada ima potencijal da unapredi stanje u društvu isto tako, mislim da će do kraja ove godine oni funkcionisati u granicama koje su već zadate, a 2013. će biti test njihove reformske zrelosti“, rekao je Stanković.

Nakon rasprave o ekspozeu, uslediće polaganje zakletve novog premijera i članova kabineta. Već u petak će biti održana prva sednica nove Vlade Srbije.
XS
SM
MD
LG