Dostupni linkovi

Formiranje Vlade Srbije: Burna rasprava o zakonima


Skupština Srbije
Skupština Srbije
Srbija bi u četvrtak trebalo da dobije novu vladu čiju okosnicu čine naprednjaci i socijalisti. Posle 12 godina u kabinet premijera u Nemanjinoj 11 ponovo ulazi jedan socijalista. Ovoga puta je to najbolji Miloševićev učenik Ivica Dačić.

Uzalud je mandatar Ivica Dačić došao na vreme u parlament dočekan brojnim sevanjem bliceva.

Njegovo obraćanje poslanicima i izlaganje ekspozea, odnosno predstavljanje kabineta i programa vlade počelo je u 19 časova, a kasnilo je sa predviđenih 15 časova zbog polemike demokrata i naprednjaka oko amandmana na izmene zakona potrebnih za izbor nove vlade. Budući premijer, danas lider SPS, a njen portparol iz vremena Slobodana Miloševića samouvereno je čekao.

„Nemam tremu“, rekao je mandatar Ivica Dačić novinarima. „Ja se ovim poslom bavim 22 godine, u ovom parlamentu sam 20 godina. Velika je čast biti izabran za premijera, ali onaj ko nije spreman da preuzme tu odgovornost ne treba da se hvata u kolo“.

Izglasavanje Zakona o ministarstvima i izmenama Zakona o vladi, bilo je osnova za početak procesa izbora nove vlade. Ovaj zakon izazvao je oštru polemiku naoprednjaka i demokrata. Opoziciona Demokratska stranka kritikovala je predložene izmene navodeći da je njihova intencija da se nezavisne institucije i javne agencije stave pod kontrolu izvršne vlasti. I predložene izmene Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti Srbije, čijim radom bi trebalo da koordinara naprednjak i budući ministar odbrane Aleksandar Vućić bile su predmet spora.

„Da ti tri dana slušamo, hoćete da imate svoga Krcuna, hoćete da napravite ne zanm šta sve ne. A imali ste pet Krcuna u isto vreme, pa van to nije smetalo. I kad vas neko pita šta je tu protivzakonito, pa nije baš protivzakonito, ali tu će da bude velika moć. Pa, u čemu je probem? Svu moć ste imali u svojim rukama, mi je nemamo ni pola danas od onoga koliko ste je vi imali. Jesmo li je zloupotrebili?“, reagovao je Vučić kao šef poslaničke grupe SNS na prozivke demokrata.

„Ja se nadam da moj predgovornik kada za dva-tri sata pređe iz ovih klupa u one državne raspolažući avionima, tenkovima, i svim ostalim, da neće imati ovoliki stepen želje da opoziciju ućutka kao što je imao ovde u parlamentu“, odgovorio mu je Dragoljub Mićunović, šef poslaničke grupe demokrata.

Test reformskog potencijala

Nova vlada Srbije imaće 19 članova - premijera, 17 resora i četiri potpredsednika od kojih će trojica biti i ministri. Vlada će imati i jednog ministra bez portfelja.

DSS Vojislava Koštunice glasaće protiv zakona o ministarstvima i vladi, i protiv izbora vlade zbog strateških propusta u mnogim oblastima, a pre svega zbog ukidanja Ministarstva za Kosovo, rekao je šef poslaničke grupe ove stranke Slobodan Samardžić.

„Nije reč samo o pitanju Kosova i Metohije, to je najvažniji problem i ključni razlog zbog koga ćemo glasati protiv vlade. Ima tu još dosta strateških nejasnoća i propusta i u oblastima evropskih integracija i ekonomske politike, i u nekim drugim oblastima“, rekao je Samardžić.

I Liga socijaldemokrata Vojvodine će očekivano biti protiv izbora vlade.

„Imaćemo jednog državnog funkcionera koji će biti i zamenik premijera i ministar vojske i jedini čovek koji ima nadzor nad službama bezbednosti. Mi smatramo da je to izuzetno opasno. Kada je u pitanju sastav vlade vidimo da su poneka veoma važna ministarstva ukinuta, neka ministarstva su duplirana“, rekla je Aleksandra Jerkov.

Za razliku od socijalista koji su na vlasti bili poslednje četiri godine sa demoratama, naprednjaci sada prvi prvi put ulaze u vladu od demokratskih promena 2000. godine kada su doduše bili u Srpskoj radikalnoj stranci. Osim stranaka okupljenih oko njihovih koalicija vladu će činiti i Ujedinjeni regioni Srbije, kao i Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića i Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina.

Ako budu našli načina da upravljaju ekonomsko socijalnim tokovima onda ova vlada može da potraje više nego što bilo ko očekuje, kaže politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

„Mislim da će ove godine pravi test njihovog reformskog potencijala kada je reč o socijalno-ekonomskoj politici biti budžet za 2013. godinu. U meri u kojoj taj budžet bude uvažao ekonomske realnosti ove zemlje, mi ćmo videti koliko Vlada ima potencijal da unapredi stanje u društvu isto tako, mislim da će do kraja ove godine oni funkcionisati u granicama koje su već zadate, a 2013. će biti test njihove reformske zrelosti“, rekao je Stanković.

Polaganjem zakletve premijera i članova Dačićevog kabineta počeće da teče mandat nove vlade koja u parlamentu ima podršku više od 140 poslanika.
XS
SM
MD
LG