Dostupni linkovi

Dan žalosti u srijedu u BiH, istraga o napadu u Zvorniku u toku


Zvornik, dan nakon napada
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Zvornik, dan nakon napada

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Kalesije u utorak poslije podne su uhapsili još jednu osobu, inicijala K. M., koja se dovodi u vezu sa terorističkim napadom u Zvorniku. Nezvanično saznajemo da se radi o Kasimu Mehidiću.

Kako je saopšteno iz SIPA-e, u nastavku aktivnosti povodom terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, pripadnici zajedničkog istražnog tima na području Kalesije pretresli su stambene objekte i druge prostorije koje koristi osoba inicijala K.M., kao i u Dubnici kod Kalesije gdje se sa vehabijama povezivao napadač na stanicu u Zvorniku, Nerdin Ibrić. Traženi su predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom iz člana 201. KZ BiH "Terorizam“ i koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku

Kriminalistička obrada nad Avdulahom Hasanovićem, koji je u jutarnjim satima lišen slobode na području Zvornika i priveden u službene prostorije Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli, još uvijek traje. Istovremeno se u svojstvu svjedoka saslušava veći broj osoba.

Kada će Hasanović i Mehidić biti predati Tužilaštvu BiH, za sada nije poznato. Rok za njihovo zadržavanje u prostorijama SIPA-e je 72 sata.

Srijeda, 29. april proglašen je Danom žalosti u oba bh. entiteta. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine tu odluku donijela je u utorak, a prije toga istu odluku ranije je donijela i Vlada Republike Srpske.

Predstavnici vlasti iz entiteta Republika Srpska sastali su se povodom terorističkog napada. Medijima se nakon sastanka niko nije htio obratiti, ali su im u pisanoj formi dostavljeni zaključci koje su jednoglasno potpisali svi učesnici sastanka. Saglasni su da je prioritet spriječiti opasnost od terorizma, te da je napad u Zvorniku napad na institucije sistema RS. Rečeno je da je terorizam najveća sigurnosna prijetnja BiH. Pozvali su i građane na mir, ali i na potrebu da se spriječi širenje dezinformacija i da se odbaci korištenje jezika mržnje.

Na mir,suzdržanost i toleranciju pozvala je večeras i Stranka demokratske akcije, koja je najoštrije osudila napad na policijsku stanicu u Zvorniku. Zahtijevaju od nadležnih institucija hitno i profesionalno provođenje istrage koja će rezultirati otkrivanjem motiva ovog čina.

Naša reporterka, Maja Nikolić je posjetila povrijeđene policajce u napadu na policijsku stanicu u Zvorniku - Željka Gajića i Stevu Milovanovića, koji se oporavljaju u zvorničkoj bolnici.

„Ušli smo u smjenu. Nalazio sam se u dežurnoj službi. Zaustavilo se auto ispred objekta i samo je pucao i vikao 'Allahu ekber'. Ja sam iz dežurane odmah potrčao i obavijestio kolege, koji su bili u drugoj prostoriji da smo napadnuti. Došlo je do razmjene vatre“, rekao je Gajić. „Čuli smo pucnjavu i kolega iz dežurne službe je dotrčao i rekao nam da smo napadnuti“, dodao je Milovanović.

Nakon terorističkog napada na stanicu javne bezbjednosti u Zvorniku, brojne su osude koje upućuju državni i međunarodni zvaničnici, predstavnici civilnog društva i građani, ali i apeli da se ne dodaje „ulje na vatru“ i da se sačuva mir, odnosno izbjegnu međunacionalne tenzije. Bh. Predsjedništvo je objavilo stavove u nekoliko tačaka, navodeći da „ovakvi napadi predstavljaju prijetnju po sigurnost, ustavni poredak i međunarodni položaj Bosne i Hercegovine i njenih građana“. Predsjedavajući Mladen Ivanić je rekao kako će insistirati da se brzo sastanu predstavnici svih bezbjednosnih organizacija i agencija u BiH. "Ovo je prioritet svih prioriteta. Mi ne možemo, ne smijemo i nećemo dozvoliti da terorizam pobijedi, jer im je želja da se maltene stvore uslovi za novi rat i ovakvim stvarima nikada nećemo popustiti", naglasio je Ivanić.

Kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, napad na policijsku stanicu je od policije i Tužilaštva odmah okvalifikovan kao terorizam. Provodi se istraga kako bi se utvrdili motivi i eventualna povezanost drugih osoba sa izvršenjem ovog kaznenog djela, kažu u Tužilaštvu. Glavni tužilac se obratio Vijeću ministara BiH sa zahtjevom da se intenzivira rad udarne grupe za borbu protiv terorizma, da se osiguraju novčana sredstva i da se izvrši izbor novih članova umjesto onih kojim je istakao mandat. „Događaj u Zvorniku pokazuje da je Bosni i Hercegovini potrebna udarna grupa, koja okuplja predstavnike svih obavještajnih, sigurnosnih i policijskih agencija i instutucija u BiH“, izjavio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva.

Maja Nikolić u Kučić Kuli kod Zvornika

Reporterka RSE Maja Nikolić posjetila je Kučić Kulu nadomak Zvornika - odakle je Nerdin Ibrić koji je u napadu na policijsku stanicu u ponedjeljak uveče ubio policajca Dragana Đurića, a u razmjeni vatre sa policajcima i sam smrtno stradao - gdje je razgovarala je sa Ibrićevim srodnicima.

Rifat Ramić je izjavio za RSE da je Nerdin bio dobar mladić.

"Zaveli su ga, ko zna šta su mu pričali pripadnici vehabijskog pokreta, koristili su njegovu traumu zbog gubitka oca, da ga svrstaju u svoje redove. I mene je pozivao da idem, a ja sam mu govorio - nemoj da ti neko okreće glavu, misli svojom glavom. Ali, ništa. Zvao je mene da idemo na obred, petkom, na džumu, tamo. Nisam htio da idem. Kažem: Mani te budalaštine. Vi samo pričate o tome. I majka ga je molila, ali nije slušao", priča Rifat dodajući da je siguran da se ništa ne bi dogodilo da nije išao u Dubicu, kod Kalesije, u vehabijsku zajednicu.

Nerdin Ibrić je imao godinu dana kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) sa pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca zajedno sa oko 750 Bošnjaka, 1. juna 1992. godine odveli na Bijeli Potok, odakle su na nepoznatoj lokaciji svi pobijeni.

RSE u selu Kučić Kula
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Kako je javila Maja Nikolić, u razgovoru sa srodnicima napadača na policijsku stanicu u Zvorniku, Nerdina Ibrića, potvrđeno je da je on bio pripadnik selefijske zajednice u Dubici kod Kalesije.

Najviše informacija je iznio ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, koji je rekao:

„Moramo biti svjesni da definitivno imamo problem terorizma u Bosni i Hercegovini. Mi imamo ovdje određene ekstremno radikalne nasilne ideologije, imamo na određeni način prisutnu i terorističku ideologiju, imamo i određen broj, da tako kažem, i organizacija koje to zagovaraju, imamo pojedince koji vrbuju, nagovaraju, finansiraju takve događaje, i mi se moramo, kao država, sa najvećom odgovornošću bezbjednosnog sektora ali i šire, uključiti u rješavanje tog problema“, rekao je Mektić.

Mektić je potvrdio da je u petak Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) upozorila policijske agencije u BiH na mogući teroristički akt, a da su najave stigle od od državljana Bosne i Hercegovine koji žive u Australiji.

"Obavještavamo Vas da smo od partnerske službe dobili informaciju da zbog nedavnih hapšenja osoba porijeklom iz BiH koji su planirali izvođenje terorističkih napada u Australiji, iz osvete može doći do izvođenja terorističkih napada negdje na području BiH. S tim u vezi, molimo Vas da podignete stepen opreza u narednom periodu, a posebno kada su u pitanju međunarodna predstavništva, vjerski objekti, javna okupljališta te vojni i policijski objekti. Napominjemo da u ovom trenutku ne raspolažemo informacijama koje bi ukazivale na konkretne napade", sadržaj je obavještenja iz OSA-e.

Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH je potvrdio pojačano obezbjeđenje nekih najvažnijih objekata u BiH, među kojim su i strane amabasade i misije te da je potreba takvih mjera još uvijek na snazi.

Ambasadorica SAD-a u BiH, Maureen Elizabeth Cormack, obratila se Bh javnosti uz izjavu:

„Želim da izrazim najdublje saučešće žrtvama i njihovim porodicama u Zvorniku, kolegama policajcima i stanovnicima grada. Terorizam je pogodio sve naše zemlje, i SAD, ali i zemlje širom Evrope. To je globalni problem. Kao što sam u ranijiim porukama istakla mnogo puta, mi imamo dobru saradnju sa BiH po ovom pitanju i radujemo se nastavku te saradnje. Prenesite moje saučešće ljudima u Zvorniku i nadamo se da ćemo zajedno raditi na ovom važnom globalnom pitanju“, navela je Cormack.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je kako napad u Zvorniku nije nešto što će se moći brzo zaboraviti. Istakao je da Ministrstvo na čijem je čelu ulaže ogromne napore da popravi imidž BiH:

„Nije napad na imidž to što se incident desio, terorizam postoji i u drugim zemaljama. Ali će nas mjeriti po tome kako smo reagovali i kako ćemo reagovati. Teroristički čin je izveden perfidno i brutalno. Bio je to napad na RS, BiH i budućnost svih nas koji živimo ovdje", kazao je Crnadak.

Predsjednik i potpredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Ramiz Salkić zajedno su osudili teroristički čin u Zvorniku te pozvali na mir i toleranciju među građanima. Dodik je rekao da jedan čin ne treba identifikovati s narodom kojem pripada napadač te ukazao na potrebu da se sačuvaju mir i stabilnost.

Brojne reakcije su imale zajednički imenitelj – da se ne poremeti suživot Srba i Bošnjaka u Zvorniku. Na to je apelovao i načelnik zvorničke opštine Zoran Stevanović.

On je sugerisao kako se u gradu “mora očuvati mir i ono što je do sada učinjeno na izgradnji suživota".

"To je naša budućnost", rekao je Stevanović.

I Predsjedništvo BiH pozvalo je građane na mir i suzdržanost od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle dovesti do međuetničkih ili međureligijskih provokacija, incidenata i podizanja tenzija.

XS
SM
MD
LG