Dostupni linkovi

Dačić u Gračanici: Što pre formirati Zajednicu srpskih opština


Ivica Dačić i Dragan Bjelogrlić u Gračanici, 14. januar 2014.
Ivica Dačić i Dragan Bjelogrlić u Gračanici, 14. januar 2014.
Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je u utorak u Gračanici da će nastavak dijaloga sa Kosovom najverovatnije biti zakazan za 27. a ne za 28. januar, kao što je to bilo najavljeno, a zbog obaveza Catherine Ashton.

Dačić je u utorak boravio u Gračanici kako bi prisustvovao premijeri filma "Montevideo - Vidimo se".

Sa njim su došli ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin i ekipa filma "Montevideo - Vidimo se" zajedno sa režiserom Draganom Bjelogrlićem.

Odgovarajući na pitanja novinara, srpski premijer je kazao da je cilj da se nastavi dijalog, da se analizira postojeće stanje i da se razmotre dalji koraci.

„Srbija je opredeljena da se taj dijalog u Briselu nastavi, mi želimo da se i ostala otvorena pitanja rešavaju. Mislim da je važno da je završen proces konstituisanja opština, naročito onih opština sa srpskom većinom na KiM i da nakon toga sledi formiranje zajednica srpskih opština. Treba da se napravi statut, da opštine donesu odgovarajuće odluke, i samim tim ima dosta tema o kojima treba razgovarati – pravosuđe, pitanje imovine, pitanje SPC. Ima dosta tema za razgovor i naravno da će to biti teme svih razgovora u ovoj godini“, kazao je on.

Dačić je naveo da se neće usporiti formiranje Zajednice sprskih opština iako gradonačelnik severne Mitrovice nije potpisao zakletvu.

„Zajednicu konstituišu opštine sa srpskom većinom tako da sam gradonačelnik nema važnu ulogu. Potrebno je da skupština opštine donese odluku. Samim tim što je neka opština sa srpskom većinom ne znači da ona automatski pripada toj zajednici. To mora da bude njena odluka da to želi. Mislim da to neće usporiti formiranje Zajednica srpskih opština. Treba da se radi na statutu, da se status što pre završi i usaglasi – da se zaukruži taj proces po prvi put u našoj istoriji legitimne i legalnog oblika srpskog političkog delovanja na Kosovu i Metohiji“
, kazao je on.

Na pitanje kada će se izviniti za kriminalna dela počinjena na Kosovu, Dačić je odgovorio:

„Svako ko je učinio bilo koje kriminalno delo, da li je pripadnik srpskog ili albanskog naroda, treba da odgovara. Nije moj posao da se izvinjavam, moj posao je da gledam u budućnost a ne u prošlost. Ja verujem da je moguće postići dogovor o normalizaciji naših odnosa, u smislu da se omogući normalan život na Kosovu“.

Dačić je dodao i da će 21. januara biti održana prva međuvladina konferencija u Briselu.

„To će biti zvanični početak pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Odmah nakon toga će biti prvi skrining posvećen poglavlju 35, a to je poglavlje u našim pregovorima u kojem će se uglavnom nalaziti pitanja koja se tiču dijaloga sa Prištinom“.
XS
SM
MD
LG