Dostupni linkovi

Grupa liberala traži obustavu pristupnih pregovora sa Srbijom zbog Rusije


Zastave EU i Ukrajine ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu, 7. mart 2022.
Zastave EU i Ukrajine ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu, 7. mart 2022.

Grupa evropskih zastupnika iz liberalne političke grupacije u Evropskom parlamentu (EP) je pozvala Evropsku uniju (EU) da obustavi pregovore o članstvu sa Srbijom ukoliko država ne uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom zvaničnog Brisela po pitanju Rusije.

U pismo koje je devet evropskih liberala uputilo predsednici Evropske komisije Urusli fan der Lajen (von der Leyen) i njenom potpredsedniku Žozepu Borelju (Josep Borrell), izražava se duboka zabrinutost zbog “očiglednog nepoštovanja” obaveza koje je Srbija preuzela kao zemlja kandidat za članstvo u EU.

“Pozivamo (Evropsku) komisiju da još jednom pozove srpske vlasti da se pridruže zajedničkom stavu EU o Rusiji. Ukoliko Srbija još jednom odluči da ignoriše ovaj poziv, tražimo privremeno zamrzavanje pregovora o pristupanju EU sa Vladom Srbije i uskraćivanje finansijske podrške sve dok ne preduzme kredibilne, opipljive i nedvosmislene radnje u cilju usaglašavanja svojih izjava, politika i vrednosti onima Evropske unije”, navodi se u pismu koje je potpisalo devet zatupnika Evropskog parlamenta u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

U tekstu pisma se iznosi čvrsto uverenje potpisnika da Srbija pokazuje opasan pomak ka autoritarizmu koji je u oštroj suprotnosti sa njenom paralelnom težnjom za pridruživanjem Evropskoj uniji, “a ova dvosmislenost je dostigla kulminaciju odbijanjem da uvede sankcije Rusiji kao odgovor na njenu agresiju na Ukrajinu”.

Srbija je, pored Belorusije, jedina država na evropskom kontinentu koja nije uvela sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu. Kao jedina zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU, Srbija nije uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom politikom prema Rusiji.

EU je u više navrata poručivala da od Srbije, kao zemlje kandidata za EU, očekuje da uskladi politiku sa zvaničnim Briselom.

Potpisnici pisma navode da su uvek bili svesni posebnih veza Srbije sa Rusijom, zbog čega su, kako se kaže, srpske vlasti zadržale dvosmislen stav u pogledu svojih istinskih namera da ispoštuju obaveze preuzete u okviru pristupanja EU. Spominje se takođe da je poslednjih godina Srbija pojačala saradnju sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina, posebno u oblasti energetike i vojno-tehničke saradnje, te je pooštrila odnose sa beloruskim predsednikom, Aleksandrom Lukašenkom i da je od obojice dobijala velikodušne donacije oružja.

Oni takođe ocenjuju “zapanjujućim” da posle godina pretpristupne podrške i intenzivnih pregovora, medijska scena Srbije, koja, kako se navodi, jeste čvrsto pod kontrolom vladajuće stranke SNS – veliča Putina i širi lažne vesti o EU i ruskoj agresiji u Ukrajini na dnevnoj bazi.

Grupa evropskih liberala u pismo podvlači neophodnst da se Srbija jasno izjasni o njenoj političkoj orijentaciji.

“Srbija ima puno pravo da sledi Putinov model ako to želi, ali mora biti jasna u svojim namerama i prestati da se pretvara da ima ozbiljne aspiracije za članstvo u EU. Srbija je slobodna da odluči u kom pravcu želi da ide, ali ne može i dalje da se smatra sagovornikom od poverenja i ne može da nastavi da koristi pretpristupnu finansijsku pomoć dok se ne odluči”, navodi se u pismu.

Oni u pismo navode da je pozicioniranje o ratu u Ukrajini pitanje ne samo evropskih vrednosti, već i vrednosti na kojima je sagrađen međunarodni pravni poredak posle Drugog svetskog rata.

Grupa evropskih liberala upozrava u pismu da, bez obzira na zahtev za privremenu obustavu pregovora o članstvu i finansijske pomoći, smatra da treba nadalje podržavati proveropsko civilno društvo, kao i mala i srednja preduzeća, koja prema njima predstavljaju srž privrede i društva Srbije.

XS
SM
MD
LG