Dostupni linkovi

Dačić pozvao na razgovor britanskog otpravnika poslova zbog izjave poslanice


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je na razgovor otpravnika poslova Ambasade Velike Britanije i Severne Irske Dominika Otveja povodom izjave britanske poslanice i predsednice Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališe Kerns.

Ona je dan ranije izjavila u britanskom parlamentu da se iz Srbije švercuje oružje na Kosovo vozilima Hitne pomoći, te da se "skladišti" u prostorijama Srpske pravoslavne crkve.

"Ministar spoljnih poslova Dačić odbacio je ovakve optužbe", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je navelo da zbog težine tvrdnji postupa sa punom ozbiljnošću i odgovornošću i očekuje više informacija i hitnu proveru pomenutih tvrdnji, kako od britanske strane, tako i od drugih nadležnih organa, uključujući misiju KFOR na Kosovu.

Prethodno je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević odbacio navode britanske poslanice kao "izmišljotine i neistine".

On je za TV Pink rekao da je SPC meta napada "albanskih lobista" jer je stub okupljanja srpskog naroda.

U međuvremenu se oglasio KFOR, uz navode da se događaji koje pominje britanska poslanica odnose na 2022. godinu, "kada je Kraljevski bataljon (Royal Fusilier Battalion) bio angažovan na severu Kosova kao podrška misiji KFOR".

Kažu da je navodno ilegalno prisustvo oružja prijavljeno štabu KFOR-a, ali da nakon istrage nisu pronađeni dokazi.

"Za potpunu informaciju, ova vrsta aktivnosti pripada vladavini prava, a to je u nadležnosti Kosovskih bezbednosnih organizacija", navodi se u saopštenju KFOR-a.

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve zatražila je hitnu istragu, te dodala da se na ovaj način "kriminalizuje" crkva, a sveštenstvo dovodi u opasnost.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je izjavio da se radi na proveri informacija da se oružje iz Srbije na Kosovo švercuje vozilima Hitne pomoći, te da se "skladišti" u prostorijama Srpske pravoslavne crkve.

On je najavio da bi do kraja nedelje trebalo da se zna nešto više.

XS
SM
MD
LG