Dostupni linkovi

Dačić poručio da treba da se vidi da li postoji Briselski sporazum


Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije
Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije

Maske treba da padnu da se vidi da li postoji Briselski sporazum čije je sprovođenje obaveza i Brisela, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

"Moramo da vidimo, posle devet godina odbijanja da se formira Zajednica srpskih opština da li neko razmišlja da se Briselski sporazum sprovede, jer zbog toga smo ga i potpisali", rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Dačić je rekao kako se Srbija bori za zaštitu Briselskog sporazuma i da će "sve učiniti da sačuva mir".

Briselski sporazum, koji su Kosovo i Srbija postigli 2013. godine u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, otvorio je put integracije Srba sa severa u važne kosovske strukture, kao što je policija i pravosuđe.

Predstavnici Srba su 5. novembra podneli ostavke u lokalnim samoupravama na severu Kosova, u pravosuđu, policiji, te Vladi i Skupštini.

Odluku su doneli nakon što su vlasti Kosova počele da sprovode plan o preregistraciji vozila sa tablicama koje izdaju organi Srbije.

Za izlazak Srba iz kosovskih institucija, šef srpske diplomatije je rekao da je to istorijska odluka i vid narodnog otpora prema izbegavanju da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO).

"Evropskoj uniji kažem da je i njihova obaveza da se formira ZSO, ne samo Kurtijeva. Ketrin Ešton je to potpisala, ako to ne stoji onda ste i mene prevarili", rekao je Dačić.

Na pitanje hoće li Zapad moći da izvrši šritisak na Prištinu, Dačić je rekao da je to ili nemoć ili prećutna saglasnost SAD i EU ako ne mogu da izađu sa Kurtijem na kraj.

Podsetio je da je na Kosovu KFOR, i da je neophodno da se poštuje Rezolucija 1244.

KFOR predstavljaju zvanične oružane međunarodne mirovne snage pod vođstvom NATO, dok je EULEX misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu.

"Više nama vrdanja, znači ili će da se ponašaju u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da garantuju mir i bezbednost, ili će jasno da pokažu da ih to više ne interesuje jer su otvoreno na strani Prištine", rekao je Dačić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dan ranije je izjavio kako se nada da će SAD odlučiti da KFOR i EULEX obavljaju policijske poslove na severu Kosova, nakon odluke Srba da napuste institucije.

"Mislim da to može da doprinese miru", rekao je Vučić.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, koju Srbije ne priznaje. Zbog toga na terenu, uprkos potpisanim sporazumima koji definišu različita pitanja, često dolazi do nesuglasica između dve strane ili različitog tumačenja.

XS
SM
MD
LG