Dostupni linkovi

Dijalog Beograda i Prištine: Izvestan dogovor o pravosuđu


Hašim Tači, Ketrin Ešton i Ivica Dačić u Briselu
Hašim Tači, Ketrin Ešton i Ivica Dačić u Briselu
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je u ponedeljak, nakon sastanka sa premijerima Kosova i Srbije i potpedsednikom Vlade Srbije, da su obe strane privele kraju raspravu o pravosuđu i da će taj dokument biti potpisan na sledećem sastanku.

"Nastavili smo rad na pitanjima koja se odnose na implementaciju aprilskog dogovora. U tom kontekstu, drago mi je da su dve strane privele kraju raspravu o pravosuđu. Čekajući neminovno prilagođavanje, dogovor će biti finaliziran na sledećem satsnaku. Obe strane su se dogovorile da se sretnu uskoro".

Premijer Srbije Ivica Dačić je nakon sastanka rekao da su napravljeni određeni kompromisi.

"Mi smo danas razgovarali najkrupnijoj temi o kojoj još nismo postigli saglasnost, a to je pravosuđe. Najveći deo toga je danas dogovoren. Najveći deo toga je praktično pripremljen za konačni dogovor koji će uslediti na prvom sledećem sastanku, koji će biti nakon izbora nove Vlade Srbije.Mislim da smo zadržali ono što je za nas važno, a to je da većinu i zaposlenih i sudija i drugih ljudi u pravosudnom sistemu čine Srbi, bez obzira što će taj sud, koji će biti smešten u dve zgrade, jedna na severu, jedna na jugu, imati u svojoj jurisdikciji sedam opština.“

Dačić je rekao da će sledeći sastanak biti održan odmah nakon formiranja Vlade Srbije.

Predsednik Vlade Kosova Hašim Tači je potvrdio je da su blizu dogovora o pravosuđu: "Ostali su neki manji tehnički problemi i razgovori sa profesionalnim timovima koji će se održati do sledećeg sastanka. Da podvučem, napravili smo obostrani napredak i to ćemo zaključiti na sledećem sastanku."

Dren Doli iz Grupe za pravne i političke studije, što se današnje runde pregovora tiče, kaže da postoji jedna neravnopravnost zato što se na jednoj strani nalazi osoba koja je dobila potvrde naroda da će biti nov lider Srbije, a s druge strane je lider koji je na pragu izbora i svaka doneta odluka u dijalogu, kako o sudstvu ili o ostalim nadležnostima, mogu imati direktan uticaj kako na rezultat izbora na Kosovu tako i na odnose Kosova i Srbije.

„Premijeru Thaciju ovo bi trebao da bude poslednji sastanak i ne bi trebao da poduzme ni jedan korak dalje u dijalogu sa Srbijom pre nego što se završe izbori na Kosovu, kada ćemo videti ko je sledeći lider na Kosovu. Samo sa jednom kredibilnom vladom i nakon konsultacija unutar budućih koalicija, može da se donese odluka o narednim principima o daljem razvoju dijaloga, i kakve kategorije sporazuma Kosovo može da prihvati sporazume. Kosovo ne treba da se žuri, a ni premijer Thaci, na pragu izbora, a moguće i na pragu poraza, ne bi trebalo da preduzme odgovornost nekih sporazuma“, kazao je Doli.

S druge strane, Naim Rašiti, analitičar Balkanske grupe za politiku kaže da su pitanja pravosudja na severu i asocijacija srpskih opština veoma delikatna, ali za to treba da se pronađe rešenje do juna, kada će biti održan naredni sastanak ministara EU sa Srbijom.

„Vučić će preko ovih pitanja pokazati svoje ambicije, kao i svoju poziciju naspram sprovođenja briselskog sporazuma i naspram nastavka procesa dijaloga“, kazao je Rašiti.
XS
SM
MD
LG