Dostupni linkovi

Brisel: Dogovor o policiji, preostaje pravosuđe


Premijeri Hašim Tači i Ivica Dačić po dolasku u Brisel na novu rundu pregovora, 5. decembar 2013.
Premijeri Hašim Tači i Ivica Dačić po dolasku u Brisel na novu rundu pregovora, 5. decembar 2013.
Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton izjavila je u četvrtak u Briselu nakon sastanka sa premijerima Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija da su razgovori o implementaciji aprliskog sporazuma bili konstruktivni.

"Imali smo kontruktivne razgovore i napravili odlučujući napredak o policiji i drugim pitanjima. Dogovorilii smo se da nastavimo razgovore iduće sedmice, 13. decembra. Moj sledeći izveštaj Savetu 17. decembra o dijalogu zavisiće od postignutog napretka", stoji u saopštenju Ketrin Ešton.

Na sastanku se razgovaralo pre svega o policiji i pravosuđu, izjavio je nakon susreta Ivica Dačić.

"Postigli smo napredak kad je reč o policiji, praktično smo usaglasili detalje koji su za nas bili važni i očekujemo narednih dana prijavljivanja naših pripadnika za rad u Kosovskoj policiji", naveo je Dačić i izrazio postignutim dogovorima.

On je naglasio i da je veoma bitno da posle završenih lokalnih izbora dođe do implementacije briselskog sporazuma u svim oblastima.

"Nismo oko pravosuđa došli do kraja", dodao je premijer Srbije. "Veoma je bitno da izveštaj Ketrin Ešton za Komitet za opšte poslove Evropske unije koji će biti održan 17. decembra bude pozitivan".

Dačić je takođe izrazio očekivanje da neće biti nikakvih novih uslova za početak pregovora Srbije o pridruživanju EU.

I Tači je nakon susreta potvrdio da su ispunjeni svi preduslovi za integraciju policije.

"Nemamo nikakvih otvorenih pitanja kada je reč o policiji i od sutra možemo početi sa integracijom svih onih koji žele da se integrišu u Kosovsku policiju".

Kosovski premijer je naveo da se razgovaralo i o pravosuđu, kao i da će se o integraciji sudstva sa severa u pravni poredak Kosova znati više iduće sedmice.

Dačić je nakon sastanka najavio i da će sledeća, 20. po redu runda dijaloga, biti mahom posveća pravosuđu, a da je pitanje osnivanja suda u Mitrovici ostalo otvoreno.

"Tek treba da vidimo da li će to biti jedan ili dva suda, ko će biti predsednik i kakva će biti etnička struktura", rekao je premijer.

Tači je naveo i da se u četvrtak razgovaralo o uspostavljanju funkcionalnog sistema carine na severu Kosova, kao i da je dogovoreno da civilna zaštita na severu bude raspuštena, a da će o ostalim otvorenim pitanjima u međuvremenu razgovarati radne grupe.

Kosovski premijer je na kraju rekao da u Briselu nije bilo razgovora o formiranju Zajednice srpskih opština, koja će, kako je naveo, "biti formirana na dobrovoljnoj bazi, u obliku nevladine organizacije".

On je pre početka razgovora rekao medijima kako je "Kosovo je upravo prošlo veoma važan evropski test organizovanjem slobodnih i fer izbora po najvišim međunarodnim standardima i na celoj teritoriji Kosova. Sada moramo da razgovaramo o daljoj implementaciji."

"Kosovo će ispuniti sve obaveze preuzete sporazumom koji je postignut 19. aprila, a izbori koji su upravo održani su u potpunosti legitimizovali taj sporazum. Izbori su u potpunosti sprovedeni u skladu za Ustavom i zakonima Kosova i naravno, u skladu sa sporazumom. Nadam se da ću upoznati nove gradonačelnike i da ću sa njima raditi u cilju boljeg života građana Kosova"


(VIDEO: Premijeri po dolasku u Brisel, 5. decembar 2013)


A novinar RSE Zijadin Gaši, razgovarao je sa kosovskim premijerom Tačijem, koji je rekao da asocijacija srpskih opština neće imati ovlašćenja političkog ili nacionalnog entiteta.

“Asocijacija (opština) je konsultativni, dobrovoljni mehanizam. Njena ovlašćenja će biti u potpunosti u skladu sa Ustavom, zakonima i sporazumom od 19. aprila. Neće imati niti veća a niti manja ovlašćenja od asocijacija ostalih opština na Kosovu. Biće konsultativni, neobavezujući mehanizam, bez ikakvog izvršnog ili zakonodavnog karaktera“, kazao je kosovski premijer.

„Izbornim rezultatima se iz korena čupa uticaj Srbije na Kosovu“, dodao je Tači.
XS
SM
MD
LG