Dostupni linkovi

Ešton veruje u posvećenost Beograda i Prištine, Tači u dogovor


Ketrin Ešton sa Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem na razgovorima u Briselu, 21. maj 2013.
Ketrin Ešton sa Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem na razgovorima u Briselu, 21. maj 2013.
Sastanak visoke predstavnice EU sa premijerima Srbije i Kosova o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda nastavlja se u sredu.

U Briselu je u utorak nešto posle 22 časa završen zajednički sastanak visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i premijerom Kosova Hašimom Tačijem, a nastavak je predviđen za sredu u jutarnjim časovima.

"Bilo mi je zadovoljstvo da ponovo dočekam premijera Dačića i premijera Tačija kako bismo nastavili naše razgovore o načinu sprovođenja sporazuma koji je postignut u aprilu. Potpuno sam uverena u njihovu posvećenost da potignu napredak i da sada sprovedu aprilski sporazum u delo. Sastajem se sa njima sutra kako bismo potvrdili svoju posvećenost ovom procesu", izjavila je Ešton nakon sastanka.

Razgovori o implementaciji aprilskog sporazuma Beograda i Prištine su bili vrlo kontruktivni i odvijali su se u veoma dobroj atmosferi, rekla je njen portparol Maja Kocijančič. Upitana da li je dogovor o ovom pitanju blizu, Kocijančič je rekla:

"Imali smo sastanak od nekoliko časova koji je bio posvećen isključivo implementaciji i postignut je napredak".

Aprilski plan je veoma detaljan i sadrži nekoliko konkretnih tačaka koje treba da se primene u praksi, podsetila je ona odgovarajući na pitanje šta je još preostalo da se dogovori.

"Mi radimo na konkretnim koracima koji treba da se preduzumu u zaletu za jun, ali i kasnije", rekla je ona.

O tome koji je poslednji rok za donošenje plana o implementaciji Kocijančič je kazala "što je pre moguće".

I premijer Kosova bio je optimističan nakon trojnog susreta.

„Mislim da je ovo sastanak koji će biti okončan dogovorom o planu primene briselskog sporazuma koji je postignut prethodnog meseca i verujem da nećemo više gubiti vreme jer vreme prolazi, važno je da dođemo do dogovora kako bi se sporazum sproveo na terenu. I taj dogovor će biti nešto što će pomoći normalizaciji odnosa između dve zemlje, kao i podržati evropsku perspektivu obe zemlje", izjavio je Tači.

Na pitanje novinara da li je postignut dogovor o pitanjima energetike i telekoma, Tači je odgovorio da je postignut određeni napredak.

"Postignut je izvestan napredak, ali to nije bila tema razgovora večeras, ali će biti uključeno u sledeći sastanak. Profesionalni i tehnički timovi su blizu dogovora o energetici i Telekomu", kazao je kosovski premijer.

Dačić nije davao izjave nakon sastanka.

Zajedničkom sastanku prethodili su bilateralni susreti visoke predstavnice sa premijerima.

Tači je prethodno uoči sastanaka izjavio da se sastaje sa srpskim premijerom kako bi se finalizirao plan primene sporazuma.

(VIDEO: Izjava Hašima Tačija uoči sastanka, 21. maj 2013)


Primena sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije od ključnog je značaja, a dogovor o "sasvim opipljivim koracima" za primenu sporazuma je ono što Ešton želi da u Briselu bude ishod razgovora dvojice premijera, kazala je ranije Kocijančič.

Dačić je dan uoči susreta izjavio je da se od Beograda očekuje da do kraja sedmice napravi plan primene briselskog sporazuma u kojem će biti navedeni rokovi i radnje koje će se završiti u određenom razdoblju.

(VIDEO: Dolazak Ivice Dačića na razgovore u Brisel, 21. maj 2013)
XS
SM
MD
LG