Dostupni linkovi

Da li Rafineriju Brod čeka stečaj


Rafinerija Brod
Rafinerija Brod
Dok vlasti u Republici Srpskoj prodaju naftnog sektora nazivaju primjerom uspješne privatizacije, analize poslovanja pokazuju uglavnom gubitke. Samo zaduženost Rafinerije nafte u Brodu desetostruko premašuje vrijednost osnovnog kapitala, utvrdila je revizorska kuća Deloitte. U Rafineriji, koja je u ruskom vlasništvu, kažu da su gubici bili očekivani zbog zastarjelosti proizvodnog sistema i poslovnog ambijenta. No pojedini ekonomski analitičari navode da bi mogla završiti u stečaju kao finansijski isisana ljuštura ponovo u rukama Vlade RS.

Prolazi već sedma godina od privatizacije Rafinerije nafte u Brodu. No ekonomski pokazatelji ne pokazuju napredak te jedine fabrike za preradu sirove nafte u Bosni i Hercegovini.

Revizorska kuća Deloitte utvrdila je da su ukupni gubici Rafinerije sa krajem prošle godine dostigli 455 miliona maraka, te da je samo u 2012. godini neto gubitak iznosio preko 50 miliona maraka.

U zaključcima revizije se navodi kako je brodska rafinerija u potpunosti zavisna od matičnog, ruskog investitora Njeftgazinkora, koji se obavezao da pruža finansijsku podršku i u ovoj godini.

Za ekonomistkinju Svetlanu Cenić priča o Rafineriji Brod već je ispričana kroz propast fabrike glinice Birač u Zvorniku, koja je završila u stečaju nakon višegodišnjeg izvlačenja novca iz fabrike u inostranstvo:

„Dugovi ostaju na matičnoj firmi, profit se iznosi, ne prikazuje, a pri tome ništa budžet od toga nema. Plaćeno je sa leđa poreskih obveznika to što je očišćena od svih dugova, poklonjena budućim vlasnicima – namjerno kažem budućim vlasnicima jer samo 40 posto su ti navodni Rusi, a za 60 posto nikada objavljeno nije ko je vlasnik“, ocenjuje Svetlana Cenić.

Za Cenićku sadašnji finansijski pokazatelji pokazuju da je Rafinerija Brod spremna za stečaj, što je, po njenom mišljenju, i jedan od mogućih scenarija:

„Isto će se desiti - Vlada onda uđe tamo, proglasi stečaj i onda ona preuzima. Šta preuzima? Preuzima dugove. I te vlasnike rješava bijede. Rješava ih svih mogućih obaveza. A šta ćemo mi onda? Znači ponovo će poreski obveznik sve to da plaća i sve to sanira - dok je neko iznio pare, milijarde.“

Rafinerija nafte u Brodu posluje u sastavu Optima grupe, u kojoj su i Rafinerija motornih ulja u Modriči i lanac benzinskih pumpi “Nestro”.

Ključna 2015. godina

Načelnik Odjeljenja za marketing i reklamu „Optima grupe“ Rade Vidaković navodi da se situacija u brodskoj rafineriji ne može ni u kom slučaju porediti sa Birčom:

„Zadnjih pet godina rada mi smo prema svim poreskim organima redovno izmirivali sve svoje obaveze. Mi za pet godina niti smo tražili, niti smo dobili niti jedan eur ili marku subvencije od države. Za pet godina investirali smo u Rafineriju 200 miliona eura“, kaže Vidaković.

Vidaković navodi da je protekla godina bila negativna za 90 posto evropskih rafinerija u poslovnom smislu. On kaže da bi za brodsku rafineriju 2015. godina mogla biti ključna jer bi se do tada trebala okončati planirana ulaganja, ali da će poslovanje i dalje zavisiti od stanja na berzi naftnih derivata. No i država bi mogla učiniti nešto na logističkoj podršci u poslovanju brodske rafinerije, poput omogućavanja transporta rijekom Savom:

„Rijeka Sava nije projekat važan samo za Rafineriju Brod. Rijeka Sava je važan projekat za kompletnu privredu i BiH i Hrvatske“, navodi Vidaković.

Urednik ekonomskog portala capital.ba Siniša Vukelić tvrdi da je u ovom slučaju čak prekršen Zakon o privatizaciji, jer se, kako kaže, Rafinerija ne bavi proizvodnjom već uslužnom preradom nafte:

„Postoji mogućnost, nikada do kraja nije razjašnjeno, da ekstra profit ostvaruje neka ino firma tako što preko opštine prodaje Rafineriji Brod sirovu naftu ili repromaterijal za rafinerije ulja“, smatra Vukelić.

U Vladi Republike Srpske se ne komentariše puno situacija u brodskoj rafineriji. Uspješnost privatizacije se u tom slučaju ne dovodi u pitanje. O tome svjedoči i odgovor entitetskog ministra finansija Zorana Tegeltije, nakon što je Vlada RS ponovo postala vlasnikom propalog Birča, da uporedi tu situaciju sa poslovanjem Rafinerije Brod:

„Ne bih rekao da postoji bilo kakva sličnost u poslovanju između Fabrike glinice Birač i naftne industrije RS, odnosno Optima grupe. Nadam se da ste svjedoci i da se svaki dan možete uvjeriti u razliku toga posla“, rekao je Tegeltija.

Siniša Vukelić smatra da kontrolni organi vrlo lako mogu provjeriti poslovanje Rafinerije Brod:

„Ukoliko neko godinama nekažnjeno krši zakone i propise, i čak i u ovom slučaju država je ta koja snosi isključivu odgovornost ukoliko se nešto dešava u Rafineriji ili ukoliko će se nešto negativno desiti sa Rafinerijom nafte u Brodu“, kaže Vukelić.

Rafinerije u Brodu i Modriči, te benzinske pumpe Vlada Republike Srpske prodala je Njeftegazinkoru 2007. godine za 121 milion evra. Entitetska vlada zauzvrat je pristala da izmiri dugovanja dobavljačima od preko 100 miliona evra. Privatizacijski ugovor i danas je obavijen velom tajne, jer nikada nije do kraja objelodanjen.
XS
SM
MD
LG