Dostupni linkovi

Širenje Zarubežnjefta u Hrvatskoj uslovljeno pitanjem Rafinerije Brod


Ministar Miahel Zmajlović i Alexander Voronin, Zagreb, 10.svibnja 2013.
Ministar Miahel Zmajlović i Alexander Voronin, Zagreb, 10.svibnja 2013.
Hrvatski ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović razgovarao je u petak sa drugim čovjekom ruske kompanije Zarubežnjeft Aleksandrom Voronjonom o modernizaciji njihove rafinerije u Brodu u Bosni i Hercegovini. Zagađenje sa bosanske strane ozbiljan je problem za 70 do 80 tisuća stanovnika Slavonskog Broda na hrvatskoj obali Save.

Ponašanje ruskog vlasnika rafinerije u Brodu u Bosni i Hercegovini bit će ključno za širenje Zarubežnjefta u Hrvatskoj, poručio je nakon razgovora sa drugim čovjekom Zarubežnjefta Aleksandrom Voronjinom hrvatski ministra zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

„Najveći prioritet ovog Ministarstva je rješavanje problema u Slavonskom Brodu, odnosno poboljšavanje kvalitete života građana u Slavonskom Brodu. Tvrtka 'Zarubežnjeft' je u nekoliko navrata izrazila želju i interes za širenjem u regiji, uključujući i Republiku Hrvatsku. Hrvatska je otvorena prema tim inicijativama Ruske federacije kao vlasnika 'Zarubežnjefta', no ono na čemu ćemo mi uvijek inzistirati je poštivanje visokih standarda zaštite okoliša, i svaka buduća investicija gledat će se u kontekstu dinamike rješavanja problema u Slavonskom Brodu, odnosno u Brodu – dakle u kontekstu Rafinerije Brod“, kazao je Zmajlović.

On je kazao kako se kod ruske strane vidi jasan zaokret u poziciji – potvrda namjere dalje modernizacije rafinerije planiranom dinamikom, kao i najava mogućeg ubrzavanja tih procesa.

„Isto tako, dogovorili smo i sljedeće korake – radna skupina koja radi na rješavanju ovog problema sastat će se u lipnju i tada će Rafinerija Brod morati podnijeti izvješće o do sada poduzetim aktivnostima po pitanju modernizacije. Nakon toga organizirat ćemo telekonferenciju i na njoj donijeti odluku je li potrebna dodatna intervencija iz uprave kompanije iz Moskve, odnosno iz ovog Ministarstva“, naveo je Zmajlović.

Drugi čovjek ruskog naftnog giganta Voronjin potvrdio je da će se nastaviti sa modernizacijom postrojenja, prema obećanjima koja je ruska strana dala 2008. godine, kada je ušla u rafineriju.

„Govoreći o striktnim obvezama – kako Hrvatska u najbližoj budućnosti ulazi u Europsku uniju – planiramo rekonstrukciju obaviti na način da naši ekološki standardi odgovaraju europskima“, ustvrdio je Voronjin.

Slavonskobrodski ekolozi pozdravljaju što su Rusi po prvi puta priznali da zagađenje ipak postoji, ali ne vide garancije da će se ruska strana držati obećanja. Tajnik slavonskobrodske udruge „Zemlja“ Branko Skoković u izjavi za naš radio traži da se u rješavanje problema zagađenja iz rafinerije na bosanskoj strani Save uključi i Europska unija.

„Bez konkretnih aktivnosti, bez dogovora kada, na koji način i kako to realizirati, bez dogovora sa predstavnicima Europske unije i čvrstim garancijama – nema tu sreće! Ja vam mogu sada obećati da ću vam pokloniti svoj stan ili što drugo, ali – što me to košta? To me ne košta ništa! Koje mi garancije imamo da će se sve to napraviti? Sada se po prvi puta desilo da oni priznaju da su upravo oni ti koji onečišćuju zrak u Slavonskom Brodu. Do sada su predstavici Rafinerije i svi drugi koji su dolazili sa bosanske strane govorili: 'Kod nas zrak miriše, i mi ne znamo kako to kod vas smrdi?!' Shvaćate?“, navodi Skoković.

Zagađenje zraka iz rafinerije u Brodu u Bosni i Hercegovini već niz godina muči 70 do 80 tisuća stanovnika Slavonskog Broda. Južni vjetar sa bosanske strane donosi povišene količine sumporovodika, sumpornog dioksida, benzena, lebdećih čestica i dušikovih oksida.

Ako se zagađenje nastavi i dalje, slavonskobrodski ekolozi kažu kako neće oklijevati sa tužbom protiv ruskog vlasnika rafinerije – prvo pred hrvatskim sudovima, a onda ako treba sve do Strassbourga.
XS
SM
MD
LG