Dostupni linkovi

Da li je Donald Trump američki Putin?


Donald Trump
Donald Trump

Priredila Mirjana Rakela

Da li je Donald Trump američki Vladimir Putin? Na ovo pitanje odgovor je ponudio američki novinar, urednik i kolumnist “Washingtona Posta” David Ignatius.

On obećaje da će obnoviti veličinu svoje zemlje, ne nudeći nikakav određeni plan. Koristi se banalnim, čak i vulgarnim riječnikom kako bi se predstavio kao običan čovjek, iako je miljarder. On je narcis koji žudi za pozornošću medija. I uza sve te nedostatke, vrlo je popularan.

O kome ja to pričam? pita se Ignatius i odgovara – pa, o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, naravno. Ipak, usporedbe s određenim američkim političarom, poznatijim kao “Donald”, su očite.

Trump je zapravo američka verzija Putina. Kao i ruski lider on želi “vratiti staru slavu svojoj domovini”. Obećaje obnovu moći i prestiža, ali ne muči se sa suvišnim detaljima.

“Već dugo nismo pobjednici i to je žalosno”, između ostalog je rekao Trump u intervjuu za NBC. Uostalom, njegov službeni slogan “Napravimo Ameriku ponovno moćnom” zapravo je posuđena rečenicaiz govora Ronalda Regana na konvenciji republikanaca 1980, kada je Regan obećao “križarski rat za snažnu Ameriku”.

Ignatius podsjeća da nije neobično da se političari u izbornim kampanjama koristeretorikom o obnovi nacije. Njihove poruke su istodobno i psihološke i političke.

Trump je novinaru NBC-a bahato pripomenuo - “Za četiri godine ćete mi reći - predsjedniče Trump, odlično ste ovo odradili”.

Po svemu sudeći i Putin, kao i Trump, shvaćaju da su moć i privlačenje pažnje javnosti neodvojive, posebno u nacijama koje su traumatizirane vojnim i ekonomskim gubicima. To je igra na sigurnu kartu, piše Ignatius u “Washington Postu”.

“U okrviru takvog sistema, Putin je je do vrhunca razvio idealiziranu sliku predsjednika kompanije ‘Rusija’. U stvarnosti njegov stil vođenja zemlje više nalikuje onom mafijaškog bosa”, citira novinar washingtonskog dnevnika izvode iz knjige “Gospodin Putin: operativac u Kremlju” autora Fione Hill i Cliforda Gaddya.

Istina, Trump se zna dobro samoreklamirati, razmetljivo i tašto, ne čemu bi mu mogli “pozavidjeti Rusi, ali i mnogi drugi”. Ono što je iznenađujuće je da je privukao široku pažnju. On je Regan, ali bez reganizma, i cijela kampanja mu je prepuna raznih “ideja”.

Ipak, ocjenjuje David Ignatius, “autoritarna osoba Putinovog stila nikada nije imala prođu u Americi. Istina, ovo ljeto je izuzetak, ali povijest je pokazala da tako što ne može potrajati”.

XS
SM
MD
LG