Dostupni linkovi

Trump šou koji za sada daje rezulate


Donald Trump je u Ajovi, odgovarajući na pitanja djece za sebe rekao da je Betmen, a potom je u TV intervjuu poručio da ilegalni imigranti iz SAD moraju otići kvalifikijući ih kao “silovatelje" i “kriminalce”. Djeci imigranata rođenih u Americi uskratio bi državljanstvo, a Meksiko natjerao da plati za igradnju zida na granici sa SAD.

Kaže da zna kako sistem funcioniše jer je bio “jedan od najvećih” u kupovini političkog uticaja. Sad se nada da će tim sistemom upravljati iznutra.

Jedan od 16 republikanskih kandnidata, multimilijarader Donald Trump (Tramp), vodi u stranačkoj utrci ispred još 16 mogućih predsjedničkih nominacija u njegovoj stranici, a ozbiljniji svjetski mediji već prave poređenja između njega i najpopularnije kandidatkinje Demokrata, Hilary Cliniton.

U tome mu za sada pomaže prevashodno ogroman novac sa kojim raspolaže, njegov lični, te TV iskustvo iz popularnog reality show programa 2000 -tih “Šegrt” (The Apprentice).

Njegovi stavovi za jedne su više nego upitni, a za one kojima se obraća prednost u odnosu na druge kandidate.

Kako navodi BBC, u ovoj predsjedničkoj kampanji, njujorški mogul nekretnina, sada predsjednički kandidat, upotrijebio je potpuno drugačiji pristup u odnosu na tradicionalno shvatanje politike.

I pored brojnih kontroverznih komentara i istorije nekonzistentnih stavova o glavnim pitanjima domaće i svjetske politike, što bi svakog drugog kandidata eliminisalo u startu, Trump nastavlja da žanje uspjehe kombinujući ponašanje šou zvijezde i naizgled potpune imunosti na bijes i podsmjeh koji izaziva u političkom i medijskom establišmentu.

Svjetski mediji posljednja dva dana naširoko prenose njegov reality show iz Ajove za vikend, na jednoj od stanica unutarstrančke kampanje gdje se pojavio u jednom od tri helikopeta u njegovom ličnom vlasništvu, vrijednom 7 miliona dolara i u kojem je provozao neke od svojih potencijalnih glasača.

Noseći sada već karakterističnu kapu sa natpisom „Učinom Ameriku ponovo velikom“ pozdravio je okupljenu masu fotoreportera, volontera i porodica sa djecom, kojima je bila obećana vožnja "Trump-kopterom".

„Volim djecu. Volim Ajovu“ rekao je, nakon čega se osvrnuo na političke teme i političke oponente i iz redova i Demokrata, a i njegovih Republikanaca.

Za glavnog favorita Demokratske stanke, Hilary Clinton je ocijenio da je u „velikim problemima“ zbog aktulene priče o privatnoj email prepisci i posebnom kućnom serveru u vrijeme dok je bila državna sekretarka u Obaminoj administraciji „Stvari ne stoje najbolje za nju trenutno“, ocijenio je.

Jeb Bush, koji je na istom mjestu bio malo prije njega, bio je sljedeća meta kritika. Njegov pokušaj da opravda rat u Iraku po njemu je bio „nevjerovatan“ jer se, prema riječima Trumpa, „to ne može pravdati“. Poziv Sjedinjenim Državama, još jednog od kandidata iz familije Bush, da moraju dati svoju „kožu u igri“ u Iraku, po njemu je „jedna od najglupljih izjava koju je ikad čuo“ obrazlažući:

„Irački zvaničnici su gomila lopova, ako upošte postoji Irak kao takav, a ja mislim da ne postoji“, zaključuje Trump.

Iskoristio je priliku da odgovori i na kritike zbog jednog od njegovih najosuđivanijih stavova izrečenih na republikanskoj debati sedmicu ranije, i to sa pozicije milijardera o velikim parama i donacijama u političkoj kampanji.

Donatori kampanja "sofisticirane ubice"

Donald Trump će cijelu kampanju finansirati sopstvenim novcem, tako da može činiti „prave stvari za Ameriku“ kad bude izabran za predsjednika.

„Ja znam kako sistem funkcioniše bolje od ikoga“, rekao je dodajući da je bio „jedan od najvećih“ u kupovini političkog uticaja.

Stoga je bogate donatore političkih kampanja nazvao „sofisticiranim ubicama“ koji kada novac daju Bushu, na primjer, "drže ga baš kao kućnog ljubimca, jer će on činiti što god oni žele", pojasnio je.

Na kasnije postavljeno pitanje da li se plaši da će neprekidno potenciranje i insistiranje na njegovom ličnom bogatstvu biti percipirano tako da je i on samo jedan od onih „jedan posto bogatih koji nemaju dodir sa stvarnošću“, kao što je to bio slučaj sa Mittom Romneyem (Mit Romni), lakonski je odgovorio:

„Gospodin Romney nije toliko bogat."

Ali, po reakcijama njegovih pristalica baš njegovo bogatstvo, koje se procjenjuje na nekoliko milijardi dolara, njegova je prednost a ne mana, jer mu daje mogućnost da govori i čini ono što mu je drago.

On je unio novu dinamiku u kampanju“, kaže Sarah Bowman, koja je sa suprugom i četvoro djece, od kojih je dvoje imalo majice i helikopter sa Trupmovim oznakama, čekala na njegovo pojavljivanje na jednom od mjesta za promociju.

Ona to ovako objašnjava: „On govori stvari koje se drugi ljudi plaše da izgovore da ne bi bili politički nekorektni“.

Imigranti "silovatelji" i "kiriminalci"

A evo šta Trump govori o nekim od važnih domaćih i vanjskopolitičkih pitanja.

Kada je riječ o jednoj od vrućih tema, imigrantskoj politici SAD, u TV intervjuu za NBC, u nedjelju, 16.avgusta, poručio je da ilegalni imigranti moraju otići iz SAD kvalifikijući ih kao “silovatelje" i “kriminalce”, bez dodatnih objašnjenja.

Kako je rekao i zapisao u svom prvom zvanično obajavljenom programu, reformi imigracionog sistema, on će kao predsjednik značajno ojačati snage za borbu protiv ilegalne migracije i primijeniti “mandatni povratak svih kriminalnih uljeza” u njihove matične domovine.

Nije pojasnio šta pod tim misli ali je dodao: “Mi ćemo potom pokušati brzo da vratimo one dobre. Mi ćemo držati porodice na okupu, ali oni koji su tu ileglalno moraju da idu“.

Djeci imigranata rođenih u Americi uskratio bi državljanstvo.

Prema američkim zakonima, djeca koju su rođena u SAD, čak i ako su im roditelji ilegalni imigranti, po automatizmu dobijaju američko državljanstvo.Trump tu odredbu, amandmanski unijetu u Ustav, namjerava da ukine.

“Oni moraju da idu“, kaže Trump dodajući: “Šta oni rade, prave djecu. I onda iznenada, da niko ništa ne zna ... beba je tu“... „Oni su nelegalni“ ...„Ili imaš državu ili nemaš“ .

Takođe je naveo da bi ukinuo izvršne odredbe koje je uveo predsjednik Barack Obama u korist djece koja uđu u zemlju bez dokumenata.

Rekao je i da bi Meksiko natjerao da plati za izgradnju zida na granici sa SAD. Ako ne pristanu da plate Trump bi uveo povećanje cijene za privremene vize za meksičke izvršne direktore, diplomate i radnike koji borave u okviru NAFTA sporazuma (Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini).

Kako kaže: “Meksička je vlada odgovorna za ovaj problem i oni moraju pomoći i platiti da se situcija rasčisti".

Ovakvi stavovi su razbjesnili čak i neke republikanske kandidate, koji se plaše da će to nanijeti štetu svim republikancima koji su se nadali uplivu u hispanoameričko biračko tijelo prilikom predsjedničkih izbora.

“Niko drugi neće raditi ovaj posao kao što ću ja”, uvjerava pristalice. ”Ja ću vratiti ljude na posao, pojačati našu vojsku, brinuti se o veteranima, osloboditi se "Obamacare" (zdravstveno osiguranje) koji je uzgred budi rečeno katastrofa”, poručuje svojim razdraganim pristalicama, ali na neka pitanja novinara nije tako siguran.

Na pitanje pod kojim bi uslovima kao predsjednik SAD koristio nuklearno oružje, Trump je rekao:

"Ne želim čak ni da odgovorim na to pitanje.To je veoma ozbiljno pitanje” , kaže Trump koji je potom govorio o potrebi jačanja nacionalne odbrane SAD.

Ukrajina i Rusija su takođe teme kampanje koja se vodi u okviru stranačkih nominacija. U susretu s novinarima na televiziskoj mreži NBC rekao je da je Evropa ta koja se treba baviti rusko-ukrajinskom krizom.

Meni se ne sviđa šta se dešava u Ukrajini, ali to je problem koji više utiče na Evropu, nego na nas. I Evropljani su ti koji moraju rješavati stvari."

Trump u svojoj kampanji zastupa tezu da su odnosi s Rusijom pod predsjednikom Obamom, „značajno uništeni“, te da bi on, kad bi bio izabran, imao „sjajne odnose s Rusijom i (Vladimirom)Putinom.

Na pitanje da li bi on uveo Moskvi sankcije, kako su to zbog anksije Krima i umiješanosti u sukobe na istoku Ukrajine učinile SAD i EU, Trump je odgovorio da to zavisi od njihova ponašanja, te dodao:

Nisam obožavalac situacije u kojoj smo mi protiv Rusije, a za Ukrajinu, u isto vrijeme kad Njemačka ne čini ništa, a uzima ruski gas i naftu.”

Na pitanje da li bi Ukrajina trebala postati članicom NATO pakta Donald Trump je u stilu Sare Palin (Pejlin) odgovorio:

"Ne bih se ja time opterećivao. Ako uđe-dobro je. Ako ne uđe – i tako je dobro.”

Trump dokazuje kakvu pozornost novac može da kupi

I tako je na ovaj način, na zadovoljstvo svojih pristalica, Donald Trump duboko u kampanji uoči stranačkih izbora u februaru i za sada vodi među 17 republikanskih kandidata za predsjednika SAD, što sam ovako komenatriše:

“Pretpostavljam da nijesam napravio ni jednu grešku. Sigurno hoću, ali za sada morate priznati da nije bilo tako loše zar ne!?”

Dio porodice Bowman iz Ajove bio je među rijetkima koji su dobili priliku da se voze sa njim u helikopteru. Tačnije trojica dječaka iz ove porodice. Jedan od njih, William Bowman, usnimo ga je prilikom vožnje da bi postavio snimku na Facebooku:

“Gospodine Trump“, pozvao ga je dječak da se okrene prema kameri.

“Da?" rekao je Trump povlačeći revere svoje jakne.

“Jeste li vi Betmen?”, uslijedilo je pitanje devetogodišnjeg dječka.

“Ja sam Betmen” , odgovorio je Trump.

Iako su se mnogi smijali, republikanska kandidatura Donalda Trumpa nije šala navodi BBC.

No iako osuđuje uticaj keša i donacija u američkim političkim kampanjama, sam Trump je u kampanji upravo zauzet time da pokaže kakvu pozornost novac može da kupi.

XS
SM
MD
LG