Dostupni linkovi

Afera "aflatoksin": Najmanje četiri smene zbog mleka


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak da su u aferi sa prisustvom aflatoksina u mleku utvrđeni propusti nadležnih državnih organa i da će najmanje četvoro biti smenjeno zbog toga.

Vučić je za RTS rekao da je nadležni ministar poljoprivrede Goran Knežević bio korektan i ponudio ostavku, ali da on smatra da Knežević ne snosi subjektivnu odgovornost.

"Mislio sam da nije fer da se tako nešto uradi pre ocene rada ostalih ministara", rekao je Vučić i dodao da je njegova Srpska napredna stranka spremna da sa koalicionim partnerima razgovara u najkraćem mogućem roku i o njegovom i o radu ostalih ministara SNS.

On je, međutim, rekao da je Kneževiću zamerio zbog toga što je zakonski limit prisustva aflatoksina u mleku sa 0,05 podignut na 0,5 mikrograma po kilogramu i najavio da će u narednih 15 dana Vlada svojim aktom tu granicu ponovo sniziti na 0,05 mikrograma.

Najnovije analize mleka iz Srbije pokazale su da u pojedinim uzorcima sadržaj opasnog aflatoksina prelazi i 0,5 mikrograma po kilogramu, izjavio je za B92 vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić.

"Rezultati su užasavajući", rekao je on dodavši da su analize iz laboratorije iz Nemačke pokazali da pojedini uzorci imaju 0,86, 0,87, pa čak i 1,2 mikrograma aflatoksina po litru, kao i da je najnovija analiza urađena po narudžbini Vlade Vojvodine.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović rekao je da pokrajinske vlasti "nisu nadležne" da kontrolišu mleko i optužio za "politizaciju" celog slučaja.

Neprocenjiva šteta

Ministar poljoprivede Goran Knežević i svi oni koji se nisu snašli u aferi sa aflatoksinom u mleku, pokazali su da nisu dorasli poslu koji obavljaju, ocenila je pre Vučićevog saopštenja čelnica Asocijacije potrošača Srbije Edina Popov. No, bitnije od toga, navodi ona:
Ilustracija
Ilustracija

„Najodgovorniji je ministar koji nije umeo da upravlja kriznom situacijom kao što je ova, takođe smatramo da je odgovorna i Nacionalna organizacija potrošača svojim javnim istupima i testiranjem mleka kojim je potvrdila da je mleko u granicama. Mi te rezultate očekujemo da vidimo i treća stvar, očekujemo da će ovo biti dobar nauk da se ovakve stvari rešavaju u institucijama sistema a ne da se pravi rijaliti šou u raznim medijima. To nanosi neprocenjivu štetu ne samo potrošačima nego i proizvođačima, govori da srpsko tržište nije transparentno, da nema dobre poslovne klime i onda ne treba da nas čudi zašto nemamo stranih investitora.”

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović je davala izjave koje su u najmanju ruku zbunjivale javnost. Uptana da li misli da bi smenama trebalo da bude zahvaćen širi krug ljudi u institucijama, Popov je rekla:

"Vlada Srbije ako želi da se što pre izvučemo odavde i smanjimo štetu na minimum, morala bi da šire razmotri situaciju i da konačno napravi Savet za krizne situacije i procedure da ne bi došli u situaciju da svako može da priča neovlašćeno bez posledica u ovakvim situacijama."

RSE: Mislite li da bi trebalo postaviti pitanje kako se dogodilo da Srbija nema adekvatnu laboratoriju za analize ove vrste, što se u jednom trenutku otvorilo, pominjane su i donacije koje su ovde stigle a nisu iskorišćene u tu svrhu?

Popov: Da je bilo političke mudrosti, i naše sadašnje laboratorije su mogle deo da urade, naravno moglo se koristiti i iz inostranstva. Ta laboratorija zasigurno treba ali kad imate utvrđene proceduru i postupke utvrđivanja onda ćete lako naći laboratorije ili u zemlji ili u inostranstvu. Važno je da se zna ko šta radi, a ne da svako apsolutno svako, može da testira, da priča, upozorava. To je prosto jedna slika Srbije koja nikako nije bila dobra i mislim da Vlada Srbije tu mora da preduzme mere. Ako predsednik Vlade i potpredsednik idu po Briselu i ubeđuju da smo mi zreli u Evropu i da trebamo pregovore, a u kući imaju takvu situaciju oko mleka onda pitam ko će to ići u Evropu.

Inače, Vučić je izjavio da će biti smenjen direktor Uprave za zaštitu bilja, direktor Uprave za veterinu, načelnik Odseka za zdravlje i biljni karantin Uprave za zaštitu bilja i načelnik Odeljenja fitosanitarne inspekcije za bezbednost hrane Uprave za zaštitu bilja.

Govoreći o kvalitetu mleka u prodavnicama, rekao je da je ono apsolutno zdravo i da, uprkos tome što su utvrđeni propusti nadležnih državnih organa, ničiji život nije ugrožen.
XS
SM
MD
LG