Dostupni linkovi

Afera sa mlekom u Srbiji: Vučić najavio mere protiv ministara


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić u ponedjeljak će saopštiti konkretna imena i mere protiv onih koji su napravili propuste u radu vezano sa prodaju mleka sa nedozvoljenim nivoom aflatoksina.

Potpredsednik SNS-a Igor Mirović je posle sednice predsedništva te stranke u nedelju rekao da ne može unapred da govori o imenima, ali da je reč i o ministrima, kao i drugima koji su činili propuste, a nisu članovi stranke ali su uključeni u sistem rada ministarstava.

Mirović je naveo da će Vučić javnost o tome obavestiti u ponedeljak, jer se želi da se u sledeća dva dana prikupe svi relevantni podaci i donesu prave odluke koje će biti predstavljene javnosti

Prethodno se Vučić sastao sa ministrom poljoprivrede Goranom Kneževićem, prenosi B92. Nakon tog sastanka ministar Knežević nije rekao ništa novo, tek da je Vučića informisao o svim aspektima afere sa mlekom, uključujući medijsku hajku i eventualni, kako je rekao, politički kontekst čitave priče.

Ministar poljoprivrede je u petak izjavio da je spreman da ponese odgovornost pa i podnese ostavku, ukoliko je njegova odgovornost u aferi sa mlekom najveća.

Istovremeno je objavljeno da je u svim uzorcima mleka iz Srbije koji su analizirani u Nemačkoj pronađen povećan nivo aflatoksina.

Svih 25 uzoraka poslanih na ispitivanje u Nemačku je imalo više od 0,08 mikrograma aflatoksina po kilogramu, što je najviša vrednost koja se može izmeriti u toj laboratoriji. Deo uzoraka uzet je sa polica nakon odluke Vlade Srbije o povlačenju mleka, objavila je u petak vojvođanska Vlada.

Vlada Srbije u međuvremenu je pribegla solomonskom rešenju - povećala je dozvoljenu koncentraciju aflatoksina za 10 puta, čim je dodatno zbunila ionako uznemirene građane, poslednjih dana bombardovane oprečnim informacijama o ispravnosti mleka koje piju.

Pri tome, ocenjuju sagovornici RSE, Vlada je pokazala nesposobnost za rešavanje problema koji se tiču zdravlja građana, a pitanje je i da li će neko ubuduće kupovati mleko koje Srbija izvozi na druga tržišta.

Crnogorski ministar Petar Ivanović za RSE je izjavio da se na tržište te zemlje neće uvoziti mleko iz Srbije sa više aflatoksina nego što to dozvoljavaju crnogorski propisi.

"Mi nećemo pribjegavati nikakvim administrativnim mjerama da bi smo udovoljili problemu nego obrnuto, hoćemo da naše građane zaštitimo od problema. Prema tome, svo mlijeko koje bude imalo veću koncentraciju aflatoksina od one koja je proprisana zakonima u Crnoj Gori jednostavno neće moći da se prodaje na crnogorskom tržištu", rekao je Ivanović.

Mediji u Srbiji prenose u subotu da je i iz evropskih struktura poručeno kako se Srbija mora pridržavati propisa EU kada je u pitanju hrana.

Ako ne vrati dozvoljeni nivo aflatoksina na 0,05 mikrograma Srbija neće ispuniti jednu od obaveza u procesu evrointegracija, poručili su iz Delegacije EU u Srbiji, preneo je Blic.

Kao jedan od razloga zbog koga je Vlada promenila pravilnik, ministar poljoprivrede Goran Knežević je naveo i to što ovaj propis nije na spisku obavezujućih uslova za pristup EU, a što iz Delegacije EU u Srbiji demantuju.

"Usklađivanje srpskih propisa s evropskom regulativom deo je procesa evropskih integracija i pre ulaska u EU Srbija će morati i ovaj standard da primeni u svom pravnom sistemu i standardima hrane", potvrđeno je za B92 u Delegaciji.

Oni navode i da u slučaju da Srbija odluči da poveća dozvoljeni nivo aflatoskina u mleku, takvo mleko neće ispunjavati standarde neophodne za izvoz na tržišta EU.
XS
SM
MD
LG