Dostupni linkovi

Da li će neko odgovarati za rušenje kultnog hotela


Srušeni hotel Crna Gora
Srušeni hotel Crna Gora
Nakon što je srušio stari hotel Crna Gora za potrebe novog sa potpisom Hilton, graditelj Žarko Burić poručuje da će izgraditi hotel kakav je i bio. Izvinio se zbog te, kako je nazvao greške, uz opasku da svako može da pogriješi. No, da li će zbog greške koja je u nepovrat odnijela jedan od najvećih simbola Podgorice i generacija njenih stanovnika i odgovarati, veliko je pitanje. Poznato je naime da su u Crnoj Gori manje više svi investitori koji su poput Burića kršili projektnu dokumentaciju prolazili bez značajnijih zakonskih sankcija.

Burić se izvinio zato što se njihovom greškom kako je rekao urušio hotel koji je izgrađen još daleke 1953. a koji je sa aspekta statike tako dobro sagrađen da je i razorni zemljotres iz 1979. preživio bez i jednog, čak i minimalnog oštećenja.

Zemljotres je preživio, ali ne i intervencije podgoričkog graditelja koji je evidentno radio mimo projektne dokumentacije.

„Svako ko radi taj i griješi. Najveći krivac smo mi sami zbog neplaniranih stvari sa kojima smo se susreli tokom rušenja, a ne želimo da bježimo od greške. Bitno je da se ta greška može ispraviti“, ocijenio je Burić u izjavi za dnevnik Dan.

Inače, nakon rušenja hotela Crna Gora od državnih zvaničnika prvi i jedini za sada se oglasio ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović koji je od Burića zatražio da se hotel „Crna Gora“ vrati u stanje prije rušenja.

"Smatram da se to (rušenje) nije smjelo desiti i ministarstvo će insistirati da se u potpunosti poštuje projekat na koji smo dali građevinsku dozvolu i tražićemo da se to vrati u stanje prije rušenja", istakao je ministar.

O tome da se greška ipak ne može ispraviti bar ne na način da se hotelu vrati stari sjaj, za RSE nedavno su govorili arhitekte Ljubomir Stjepčević i Biljana Gligorić koji su ocijenili da su takve priče uvreda za struku i zdrav razum.

"To su priče koje vrijeđaju inteligenciju, ne samo ljudi koji se bave strukom nego i svih koji razmišljaju svojom glavom. Taj hotel više nikada ne može biti ni približno isti kao što je nekada bio“, kazao je Stijepčević.

"To je kao da kažete da ćete ponovo nacrtati ili naslikati neko umetničko delo. Ne znam šta bih rekla na tu izjavu ministra osim da je to negde veoma licemerno i šamar svima nama“, poručila je Gligorić.

Hotel nijesu lego kockice

Istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov bavi se i konzerviranjem i zaštitom kulturno istorijskih spomenika u Crnoj Gori i kaže da je teoretski moguće sagraditi novi stari hotel Crna Gora, ali samo pod uslovom da tokom rušenja nije potpuno uništen prepoznatljivi brački kamen koji je krasio njegovu nekadašnju fasadu.
Aleksandar Čilikov
Aleksandar Čilikov

Za Čilikova je međutim glavno pitanje nešto drugo.

"To apsolutno nije bilo dozvoljeno. Po projektu građenja novog hotela Hilton nije bio dozvoljen taj nivo rušenja. Tako da ne bi smjelo da se dešavaju takve stvari kada su u pitanju neki važni objekti. Iako hotel Crna Gora nije imao status spomenika kulture, postoji nešto što su zakonske norme. Ne možete vi van postojećeg projekta i plana izgradnje nečega novog da se bavite bilo kakvim intervencijama. Za to postoje zakonske konsekvence“, ističe on.

Sankcije postoje u zakonu ali za sada nema nagovještaja iz tužilaštva da bi investitor mogao da odgovara za urušavanje hotela, odnosno nepoštovanje projektne dokumentacije. Firma Normal kompani i njen vlasnik Žarko Burić dobro su prošli i kod Komunalne policije koja ih je kaznila sa 1.650 eura zbog kako su naveli uništavanja gradskog mobilijara tokom rušenja hotela.

Koliko to može da zaboli firmu Žarka Burića i natjera da ubuduće pazi šta i kako radi možda najbolje ilustruje podatak da bi za navedeni iznos potencijalni kupac stana u novogradnji u Podgorici možda i kod istog Burića mogao da kupi samo jedan kvadratni metar.

Podgoričanka Ljiljana Raičević, koja je ustala i protiv rušenja nekadašnjeg Kina Kultura ogorčena je zbog ponašanja nadležnih u slučaju rušenja hotela Crna Gora koji kako nam je kazala ismijavaju i vrijeđaju zdrav razum i pritom ne čine ništa da kazne odgovorne za uništavanje simbola Podgorice.

"To je sprdnja. Ako ministar Gvozdenović kaže izgradićemo novi hotel ili novo pročelje prema ulici Slobode ili tako nešto, on se sprda sa nama zato što to nijesu lego kockice koje vi možete da srušite pa ponovo da sastavite. To je nešto za šta neko mora da odgovara. Ko će to pitanje da potegne, ne znam da li građani to mogu. Ali u svakom slučaju za to mora neko u zatvor da ide jer nije u pitanju mala nego velika greška, srušen je hotel Crna Gora i to ne može da prođe nekažnjeno“, naglašava Raičević.
XS
SM
MD
LG