Dostupni linkovi

Dačić: Vučić da bude zajednički predsednički kandidat


Nakon sastanka SNS-a i SPS-a, Ivica Dačić je izjavio da je Aleksandar Vučić ostavio socijalistima mogućnost da se opredele kakva će biti saradnja dve stranke. (arhivska fotografija)
Nakon sastanka SNS-a i SPS-a, Ivica Dačić je izjavio da je Aleksandar Vučić ostavio socijalistima mogućnost da se opredele kakva će biti saradnja dve stranke. (arhivska fotografija)

Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) dogovorile su se da nastave saradnju i nakon izbora koji su u Srbiji najavljeni za 2022. godinu, izjavio je predsednik SPS-a Ivica Dačić 3. septembra.

Nakon sastanka delegacija te dve partije, Dačić je izjavio da je predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ostavio socijalistima mogućnost da se opredele kakva će biti saradnja - da li će nastupati na jednoj listi na izborima i da li će imati zajedničkog predsedničkog kandidata ili ne.

Dačić je ponovio svoj stav da Vučić treba da bude zajednički predsednički kandidat vladajuće koalicije na izborima.

"Zajednička je ocena, što je i lično predsednik Vučić rekao, da je on spreman, a i njegova stranka, za nastavak saradnje sa SPS-om. Sa naše strane isto tako je izražena puna spremnost da nastavimo našu saradnju i sada, i u periodu posle sledećih izbora", rekao je Dačić posle sastanka.

Koalicija Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije na vlasti je u Srbiji od 2012. godine. U toku su pregovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima, nakon što je deo opozicionih stranaka bojkotovao izbore u junu 2021. godine, smatrajući da nema uslova za njihovo slobodno i pošteno održavanje.

Opozicija vodi dijalog o izbornim uslovima na dva koloseka. Deo stranaka o tome razgovara direktno sa vlašću, dok druga opoziciona grupacija želi pregovore samo uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta.

Dačić, koji je predsednik republičkoh parlamenta, najavio da će 10. i 11. septembra biti nastavljeni razgovori vlasti i opozicionih stranaka koje ne žele posredovanje evroparlamentaraca, a da će 17. i 18. septembra biti održani sastanci vlasti i opozicije uz posredovanje evroposlanika.

Prema Dačićevim rečima, nema mnogo termina koji su u opticaju za izbore 2022. godine osim 3. aprila, što je datum kojeg je ranije najavio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema najavama, 2022. godine bi trebalo da budu održani redovni predsednički i gradski izbori u Beogradu i vanredni parlamentarni izbori.

XS
SM
MD
LG