Dostupni linkovi

Vulin iz Moskve: Srbija se neće pridružiti antiruskoj histeriji i sankcijama


Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije
Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije

Srbija se, „dok je vodi Aleksandar Vučić, neće pridružiti antiruskoj histeriji i neće uvesti sankcije Rusij“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je u Moskvi, u okviru dvodnevne radne posete Ruskoj Federaciji, u petak, 14. maja, razgovarao sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, Vulin je dodao da će Srbija ostati „vojno neutralna zemlja i to je temeljno opredeljenje naše politike“.

Vulin je, kako se ističe, takođe rekao da Srbija očekuje podršku Rusije po pitanju sprečavanja bilo kakvih promena u mandatu KFOR-a i UNMIK-a na Kosovu, mimo Rezolucije 1244.

Patrušev je, kako se ističe u saopštenju, naglasio da je Rusija saveznik Srbije i „da će i dalje braniti interese Srbije na međunarodnim forumima“-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 13. maja da ima saznanja iz zvaničnih obaveštajnih izvora da će jedna od velikih sila, ne imenujući koja je, uskoro krenuti u zvanično traženje povlačenja snaga KFOR-a i UNMIK-a sa Kosova.

Za izmene i dopune mandata Privremene civilne administracije Misije Ujedinjenih nacija (UNMIK) na Kosovu neophodna je odluka Saveta bezbednosti, izjavila je u petak, 14. maja, za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka UNMIK-a Sanam (Dolatshahi) Dolatšahi.

Odgovor je stigao i iz NATO saveza.

"Sve odluke u NATO-u, uključujući i one o KFOR-u, donose se uz konsenzus svih 30 država članica", naveo je jedan zvaničnik NATO-a za Radio Slobodna Evropa (RSE) komentarišući navedenu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, Aleksandar Vulin je nakon sastanka sa Nikolajem Patruševim istakao „da odnosi između Rusije i Srbije nikada nisu bili na višem nivou, iskreniji i sadržajniji“.

Zahvaljujući ličnom odnosu između predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Vladimira Putina, kako je istakao Vulin, „možemo da kažemo da pripadamo onoj generaciji Srba koja može da kaže da je sa Rusijom radila na najbolji način, da je čuvala interese Srbije i samim tim interese Rusije“.

Prema njegovim rečima, Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije, „veliki je prijatelj Srbije“, koji je dobro poznaje, kao i sva dešavanja na Balkanu.

„Patrušev je, kako se navodi, izrazio veliku spremnost da nastavi da sarađuje sa Srbijom i da sve naše strukture bezbednosti rade zajedno oko zajedničkih teme, borbe protiv organizovanog kriminala, narko-dilera, terorizma“, izjavio je Vulin, dodavši da su to sve stvari koje povezuju Srbiju i Rusiju.

Vulin je, kako je saopšteno, dodao da će se saradnja dve zemlje nastaviti, kao i da će se nastaviti sa obukama pripadnika policije jer od Ruske Federacije može da se nauči mnogo, posebno u oblasti sajber bezbednosti, gde su jedna od vodećih nacija u svetu.

Patrušev je, kako se navodi, istakao da Rusija i Srbija nisu samo strateški partneri, već da su narodi dve zemlje „povezani vekovima vezama duhovnog srodstva“.


XS
SM
MD
LG