Dostupni linkovi

Opasnost zvana 3D printano oružje


Američki zakonodavci zabrinuti su da je ovakvo oružje nemoguće pratiti i detektirati.
Američki zakonodavci zabrinuti su da je ovakvo oružje nemoguće pratiti i detektirati.

U rubrici "Zašto" bavimo se pitanjem reguliranja 3D printanja oružja u SAD-u.

Zakonodavci u SAD-u muče se sa sve većim brojem oružja "duhova" koje je nemoguće pratiti i koja se proizvode u kućnoj izradi, jeftinom tehnologijom.

Objava kojom je Ministarstvo pravosuđa dopustilo da samostalni "kriptografski anarhist" postavlja nacrt za 3D-ispisani pištolj na internetu - odluka koja će biti osporena na sudu kasnije ovog mjeseca - pokrenula je zaplet uvođenja zakona o tome kako zaustaviti širenje samoproizvedenog vatrenog oružja.

"To je egzistencijalna prijetnja kontroli oružja kakvog poznajemo", izjavio je Brad Hoylman, državni senator u New Yorku, koji je sponzorirao zakon kojim bi se regulirale kućne i 3D puške, piše Financial Times.

"Bilo ko u SAD-u, bilo da je tinejdžer, neko ko je kažnjavan ili terorist, može provjeriti upute i proizvesti opasno oružje tek kroz nekoliko klikova."

Pravni napori da se zaustavi objavljivanje uputa i da se donesu zakoni ima veze sa slučajem Defense Distributed, aktivističke grupe koja se zalaže da proizvodnju i posjedovanje oružja i koja je obećala da će objaviti upute za printanje 3D oružja, što je trenutno zabranjeno i o čemu se raspravlja.

Osnivač grupe Cody Wilson, 30-godišnji Teksašanin koji sebe naziva kriptografskim i slobodnotržišnim anarhistom, već pet godina želi dobit dozvolu za objavu otisaka za 3D printanje oružja. State Department ga je prisilio da povuče sheme za Liberator – plastični pištolj koji je skoro čitav napravljen kroz 3D printanje 2013. godine.

U slabo primijećenoj objavi tokom juna 2018. godine, Ministarstvo pravosuđa riješilo je slučaj i dogovorilo da Defense Distributed omogući objavu dokumenata za izradu pištolja i drugog oružja na svojoj web-stranici. Odvjetnici iz 19 država nakon ovoga su se pridružili pravnim naporima da zaustave kompaniju u namjeri da objavi datoteke. Očekuje se da se slučaj konačno razriješi 21. augusta.

U međuvremenu, iz Bijele kuće su kazali da predsjednik Donald Trump nije umiješan u odluke Ministarstva pravosuđa u vezi s odobrenjem za objavu uputa za 3D printanje oružja.

Zaustavljena 3D štampa oružja u SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Nekoliko dana kasnije Facebook je objavio da će blokirati linkove na ovakve objave kao i da će ukloniti sadržaje o uputama za printanje, naglašavajući da prema pravilima nije dozvoljeno reklamirati oružje osim u slučaju ovlaštenih prodavača i proizvođača.

  • Istinska sloboda ne ovisi o tome da ste u mogućnosti da ubijete svoje sugrađane

Sjedinjene Američke Države imaju dugu patološku vezu s oružjem, piše Guardian u tekstu u kojem između ostalog stoji da sada zbog te veze i druge zemlje osjećaju posljedice.

"Ovo je logična posljedica neobične odluke State Departmenta da se povinuje zahtjevima čovjeka koji vjeruje da svako na svijetu treba imati mogućnost da napravi svoje oružje bez vladine kontrole", stoji u tekstu.

Oružje koje proizvodi Wilson opasno je ne samo zbog pucnjeva nego jer su to ideje oblikovane u plastici. Takve ideje znače da prava pojedinca ne smiju biti pod kontrolom vlade što čini da nisu svi američki pištolji opasni jednako. Istinska sloboda ne zavisi o tome da ste u mogućnosti da ubijete svoje sugrađane.

  • Zašto je tako teško regulirati 3D printano oružje?

Američki zakonodavci zabrinuti su da je ovakvo oružje nemoguće pratiti i detektirati.

Izrada amaterskih pištolja nije nova u SAD-u, piše Economist. Savezni zakon dopušta svima da proizvode oružje kod kuće; licenca je potrebna samo za prodaju.

No zagovornici kontrole oružja zabrinuti su za trodimenzionalni tip iz dva razloga: kako pratiti i detektirati takvo oružje. Ovo oružje nema serijske brojeve kojima vlada registrira masovno oružje, tako da ih se ne može lako pratiti. S obzirom na to da je izrađeno od plastike, lako može proći kroz detektore metala. Ništa od ovoga nije vezano samo za 3D oružje, ali zabrinutost je prisutna jer jednostavnost upotrebe tehnologije za proizvodnju može svakoga učiniti proizvođačem.

Više nije potrebno tehničko znanje za izradu vatrenog oružja, i što se više budu koristili 3D pisači, bit će jeftiniji i dostupniji. Chuck Schumer, čelnik manjinske stranke u Senatu, strah o ovim pitanjima izrazio je još 2013. godine kada je upozorio kako će 3D printanje omogućiti bilo kojoj grupi kriminalaca ili terorista da "otvore fabriku pištolja u svojoj garaži", podsjetio je Economist.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG