Dostupni linkovi

Sud zabranio objavu uputa za printanje 3D oružja u SAD


Ilustrativna fotografija

Američki savezni sudac blokirao je objavu uputa koje korisnicima omogućuju trodimenzionalni ispis vatrenog oružja, objavio je BBC.

Tvrtka Defense Distributed objavila je upute za 3D ispis u utorak, pet dana prije nego što je planirano.

To joj je omogućio sporazum s Trumpovom administracijom postignut u junu.

No, osam saveznih država i Washington D.C. u ponedjeljak su zatražili zabranu sporazuma, tvrdeći da je neregistrirano oružje rizično za sigurnost građana.

Savezni sudac Robert Lasnik donio je privremenu zabranu i zaustavio objavu nekoliko sati prije 1. augusta, rekavši da bi upute mogle pasti u krive ruke.

"3D printeri postoje na javnim fakultetima i javnim mjestima i mogla bi nastati nepopravljiva šteta", rekao je Lanik.

Zaustavljena 3D štampa oružja u SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Iako se očekivalo da će Defense Distributed upute objaviti u srijedu, to je za devet različitih vrsta oružja učinio još prošloga tjedna,

Od petka do subote, više od 10.000 ljudi skinulo je upute za oružje AR-15, istu onu pušku kojom je izvršena većina masovnih pucnjava u Americi.

Tužbu protiv Trumpove administracije podnijeli su Washington, New York, New Jersey, Massachusetts, Connecticut, Pennsylvania, Oregon, Maryland i Washington DC.

"Vlada nije uzela u obzir posljedice za nacionalnu sigurnost, kao ni utjecaj dogovora na sposobnost saveznih država da zaštite sigurnost unutar svojih granica", rekli su tužitelji.

XS
SM
MD
LG