Dostupni linkovi

Tragikomediji nikad kraja: Bez pijeteta prema žrtvama


Bijele ruže bačene u obližnji kontejner, Sarajevo, 3. maj 2016.
Bijele ruže bačene u obližnji kontejner, Sarajevo, 3. maj 2016.

Bijele ruže koje su članovi porodica, prijatelji stradalih i delegacija Republike Srpske (RS) položili u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, odajući tako pomen stradalima u koloni JNA 3. maja 1992. godine, završile su sramno u kontejneru, potom ih je neko vratio na prvobitno mjesto, da bi kasnije bile bačene u rijeku Miljacku.

Mada iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS) tvrde da je takav dogovor postojao sa organizatorom, prvi put ove godine cvijeće se nije zadržalo ni nekoliko sati. Zanimljivo je da se ne zna ko je uklonio, niti vratio cvijeće.

U Kantonalno javnom komunalnom preduzeću "Rad" (KJKP), tvrde, nisu oni.

"Činjenica je da HTZ oprema (oprema za zaštitu na radu) podsjeća na opremu koju koriste naši radnici, ali to konkretno nismo vraćali", navodi Mirza Ramić, portparol KJKP "Rad".

Uklanjanje ruža, smatra Dragan Bursać – urednik portala Buka, govori kako postoje ljudi koji od Sarajeva i njegovih žitelja žele napraviti ono što manjini odgovara.

"Cvijeće je ranije, koliko znam, bar dva dana stajalo. Međutim, juče se nije ni dva sata zadržalo. Pa je bilo tragikomično kako se traže krivci, pa je bačeno, pa vraćeno, onda odnijeto tamo gdje su 'Zelene beretke' položile cvijeće, pa je bačeno u Miljacku, i na kraju će doći i do Crnog mora. To je tragikomedija koju svi promatramo i nemoguće je da je Sarajevo sa 500 ili 600 hiljada stanovnika takav grad, ali postoje pojedinci koji mogu da rade to što rade, to im se toleriše i od cijelog grada prave maskotu u negativnom smislu riječi", ocjenjuje Bursać.

I premijer Kantona Sarajevo, Elmendin Konaković, reagujući na bacanje ruža napisao je kako se radi o sramotnom činu koji ne predstavlja Sarajevo.

Elmedin Konaković
Elmedin Konaković

"Naša veličina je baš u tome što smo, nakon svih stradanja koja smo prošli, uvijek prvi pružali ruku i bili spremni na pomirenje. Znamo mi dobro šta je radila JNA (Jugoslovenska narodna armija) po našoj zemlji, ali majkama koje su izgubile sinove mora se dozvoliti da na to mjesto polože cvijeće", napisao je Konaković.

Oni koji, svake godine na isti dan svega nekoliko metara dalje polažu cvijeće u spomen palim saborcima spremni su zajedno obilježiti stradanja.

"Iduće godine pozivam našu familiju, porodicu da se čuju s nama i mi ćemo zajedno cvijeće položiti", kaže Hasan Dolovac, predsjednik Udruženja Zelene beretke.

Gdje je kočnica međusobnom uvažavanju Bursaću je kaže odavno jasno.

"Nikad nije bio problem u porodicama žrtava na svim stranama. Da se samo porodica nastradalih s obje strane u Sarajevu pitaju oni bi odavno napravili zajednički pomen i zajedno bi obilježili tragične događaje. Jasno je da se u to upliće politika kojoj to nikako ne ide na ruku tako nešto, to je još uvijek jeres", navodi Bursać, te zaključuje:

"Još uvijek se važu i mjere krvna zrnca, još uvijek se gleda čija je žrtva veća i čija je žrtva ubijena u humanije svrhe, što je bizarno. Dok politika od toga profitira i političari dobijaju glasove na izborima neće im pasti na pamet da održe neku zajedničku komemoraciju, a sve i ako se desi – biće daleko na marginama i bez kamera."

XS
SM
MD
LG