Dostupni linkovi

Predsjednica RS: Ustavni sud Bosne i Hercegovine urušava Republiku Srpsku


"Nismo pobunjenici nego legalisti, štitimo Ustav", rekla je Cvijanovićeva nakon sastanka sa predstavnicima političkih stranaka i entitetskih institucija povodom odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o šumama RS
"Nismo pobunjenici nego legalisti, štitimo Ustav", rekla je Cvijanovićeva nakon sastanka sa predstavnicima političkih stranaka i entitetskih institucija povodom odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o šumama RS

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je da Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) svojim odlukama ide po ustaljenom obrascu ka urušavanju RS, nastojeći da kreira nova ustavna rješenja, umjesto da ih štiti.

Ona je navela da će biti sjednica Narodne skupštine ovog bosanskohercegovačkog entiteta o odluci Ustavnog suda o šumama do kraja oktobra, te da će se donijeti odgovarajući zaključci za koje smatra da će poslužiti da se Republika Srpska oslobodi nametnutih odluka.

"Nismo pobunjenici nego legalisti, štitimo Ustav", rekla je Cvijanovićeva nakon sastanka sa predstavnicima političkih stranaka i entitetskih institucija povodom odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o šumama RS.

Prema njenim riječima, u BiH se dešava pravni haos koji su izazvale odluke visokih predstavnika, a potom i Ustavnog suda, a po pravilu idu protiv RS.

Sastanku u Palati Republike u Banjoj Luci prisustvovali su lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik NSRS i lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NDP-a Dragan Čavić, SP-a Petar Đokić, te NPS-a Darko Banjac.

Na sastanku su bili i ministar pravde Anton Kasipović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Sastanku nisu prisustvovali lideri stranaka opozicije iz Republike Srpske.

Šta je sporno u Zakonu o šumama?

Ustavni sud BiH na sjednici u Mostaru u četvrtak, 23. septembra, donio je odluku kojom Zakon o šumama kojeg je usvojila Narodna Skupština Republike Srpske (NSRS) nije u skladu sa Ustavom BiH.

Odluka je donesena po apelaciji bošnjačkih poslanika u Vijeću naroda RS, koji su 26. februara 2021. godine od Ustavnog suda BiH zatražili da Zakon proglasi neustavnim i zabrani njegovu primjenu do donošenja konačne odluke.

U apelaciji je navedeno da ovim Zakonom RS pokušava postati titular državne imovine, čime sa narušava Dejtonski mirovni sporazum.

XS
SM
MD
LG