Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rehabilitovan Dragiša Cvetković


Dragiša Cvetković
Veće Okružnog suda u Nišu rehabilitovalo je bivšeg predsednika vlade Kraljevine Jugoslavije, Dragišu Cvetkovića, koji je 1941. godine u Beču potpisao Trojni pakt.

Zahtev za rehabilitaciju podneli su naslednici njegove porodice u Nišu, gde je Cvetković, pre dolaska na mesto premijera Jugoslavije, u tri mandata bio gradonačelnik.

Niški Okružni sud poništio je odluku Državne komisije FNR Jugoslavije iz 1945.godine, kojom je Dragiša Cvetković proglašen državnim neprijateljem i ratnim zločincem.

Unuci bivšeg predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije kazali su da je pravda konačno zadovoljena.

Milica Ranković, unuka Dragiše Cvetkovića, izjavila je u petak da je srećna, jer je sud doneo odluku o rehabilitaciji njenog dede i time potvrdio da on nije bio izdajnik svoje zemlje.

"Toliko godina se pričalo o njemu, a sad je rečeno da je sve to bilo izmišljotina. Srećni smo, živeli smo u vremenu u kojem je on bio izdajnik, a mi smo znali da to nije tačno", rekla je Ranković.

„Reč je o očiglednoj kampanji, imamo šefa Bezbednosno - informativne agencije koji se bavi iskopavanjem Draže Mihailovića, a ne bavi se pripadnicima Državne bezbednosti koji su učestvovali u ubistvima pre deset godina. Na delu je princip menjanja i brisanja istorije, sa svim mogućim pokušajima rehabilitacije koji svedoče da je naša država montažno - demontažna tvorevina“, kaže za e-novine Branka Prpa, direktor Istorijskog arhiva Beograda.

Cvetković je, sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Jugoslavije Aleksandrom Cincar Markovićem, putovao u Nemačku 13. februara 1941. godine, gde je pregovarao sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Joakimom fon Ribentropom i samim Adolfom Hitlerom.

Nekoliko nedelja kasnije, 25. marta 1941. godine, po odluci Krunskog saveta, Cvetković, Cincar Marković i nemački ministar inostranih poslova fon Ribentrop u dvorcu Belvedere u Beču potpisuju protokol o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu sila osovina.

Dva dana kasnije, 27. marta, grupa oficira je izvela vojni udar, zbacila Vladu i namesništvo, uhapsila Cvetkovića i ostale ministre, a kralja Petra II Karađorđevića proglasila za punoletnog i predala mu vlast.

Cvetković je ubrzo pušten iz zatvora, da bi po ulasku Nemaca u Beograd od njega traženo da sarađuje sa okupatorom, ali je odbio i povukao se u Nišku Banju. U niškom kraju pomagao je pokret Draže Mihailovića.

U Bugarsku je pobegao 4. septembra 1944. godine, a odatle u Tursku. Iz Istanbula prešao je u Rim, pa u Pariz, gde je živeo do smrti, 1969. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG