Dostupni linkovi

Čuvajte se dijeta, opasne su po zdravlje


Ilustracija
Ilustracija
Priredila Sabina Čabaravdić

Radikalne dijete koje bi trebali očistiti tijelo imaju upravo suprotan efekat - u krvi se skuplja prekomjerna doza otrova. Ali umjereni post zaista može biti ljekovit.

U tekstu kojeg objavljuje zadnji broj magazina Spiegel (Špigl), autor Jörg Zittlau (Jerg Citlau) opisuje scenu u kojoj Thorsten (Torsten) Frankenberger za večerom pogleda na osamljenu šalicu čaja pred svojom suprugom, i sa smješkom pita: "Je li to došlo vrijeme?"

Karin sa uzdahom miješa toplo piće pred sobom i odgovara:

"Nakon duge zime i obilne večere, moram svoje tijelo podvrgnuti temeljitom čišćenju".

Zvuči pomalo kao zamjena ulja u automobilu. I tako si to nekako i predstavlja ova četrdesetogodišnjakinja. Sedam dana za nju neće postojati ništa drugo osim čaja, meda i limunovog soka.

Čovjek ne mora nikakav otpad iz organizma izbacivati postom. Naprotiv....

Ona je uvjerena da se na taj način oslobađa svih nakupljenih štetnih materija i njihovog utjecaja na zdravlje - ne shvaćajući da ovom strategijom može postići upravo suprotno.

Nema nikakvih naučnih dokaza o postojanju bilo kakvih otpadnih tvari, koje se, prema modernim teorijama, možemo brzo osloboditi preko “razgradnje neutralnih masti” upotrebom “produkata koji su puni proteina”.

Naprotiv, nauka je odavno dokazala da se naše tijelo štetnih materija oslobađa preko kože, bubrega, crijeva ili pluća. Uostalom, da taj mehanizam ne postoji, ljudska bi rasa već odavno izumrla. Čovjek dakle ne mora nikakav otpad iz organizma izbacivati postom. Naprotiv.

Ko radikalnom metodom “skida” svoje masti rizikuje trovanje. Kanadski su istraživači ustanovili da su pretili ljudi, koji su podvrgnuli smanjivanju želuca i u roku od godinu dana izgubili 45% težine, značajno zatrovali svoju krv.

Tako je organizam za skoro 400 puta brže i češće vezivao klor, kojeg najnormalnije uzimamo s voćem i povrćem (jer u današnje doba masovno se jedu jedino prskani povrće i voće). Nivo otrova povećan je od 20 do 50 puta, ovisno o tome koliko su težine izgubili, kaže kanadska studija.

Rezerva, a ne skladište otrova

Naučnici iz Quebeca podsjećaju da su masti potrebne čovjekovom organizmu. Ne samo, kako se u poslovicama kaže, kao rezerva za teške dane, nego i kao skladiše otrova koji su u masti topivi.

Postoje naravno situacije u kojima je post i te kako koristan. To su prije svega upalna stanja kao što su ekcemi i reuma. Tijelo je naime fiiziološki podešeno da da preuzme strategiju upravljanja koja dovodi do manje bolnih procesa, kaže Bernard Uehleke (Ileke) sa berlinskog Freien Universitaet-a. Na primjer, ako se odreknete mesa u ishrani, smanjuje se vrijednost arahidonske kiseline, koju tijelo koristi kao osnovu za sve upalne reakcije.

Ilustracija
Ilustracija
Slično je i kod osteporoze koja pozitivno reaguje na smanjenje unosa mesa u organizam. Bol je manja a zglobovi pokretljiviji. Manje unošenje, posebno crvenog mesa povećava količinu imunoglobulina u crijevima. Riječ je o materiji koje stoje u prvim redovima borbe protiv virusa i drugih neželjenih uljeza, što znači u probavnom traktu je više korisnih, a manje štetnih bakterija.

Ipak, ne treba precjenjivati učinke terapijskog gladovanja. Ako jeste djelotvoran u liječenju psorijaze I dijabetesa, valja zadržati skepsu u drugim oblastima.

Tvrdnje da ćelije raka odumiru nakon što 42 dana pijete samo sok od povrća I čaj, nisu dokazane. Barem ne naučno, kažu u njemačkom Društvu za borbu protiv raka. Tko ipak hoće slijediti ovu “terapiju” mora računati na to da nedostatak hrane dodatno slabi imunološki sistem.

Osim toga, postoje ozbiljni dokazi da se odustajanje od hrane fatalno završava kod ovisnika, te bolesnika sa slabim srcem, jetrom i bubrezima.

Trudnice i dojilje takođe bi se trebale suzdržavati od “čišćenja” organizma. Baš kao i žene koje uzimaju kontracepcijske tablete ili imaju spiralu koja djeluje na hormonskoj osnovi.

Kada je Karin Frankenberger (žena sa šoljom čaja s početka ove priče) čula da svojom metodom uopšte ne izbacuje štetne materije iz organizma, bila je razočarana. Ali je prešla na potpuni drugi sistem.

“Dva dana vegetarijanske ishrane i dva dana šetnje sedmično, mnogo su mi više donijeli”, kazala je. I za zdravlje i za raspoloženje.
XS
SM
MD
LG