Dostupni linkovi

Ko skriva navodne tajne Crystal Princess jahte?


Jahte u marini Porto Montenegro
Jahte u marini Porto Montenegro

Pitanja o jahti Crystal Princess "spadaju u domen poslovne tajne kompanije Adriatic Marinas, te Vam ne možemo obezbijediti odgovor", tako je Radiju Slobodna Evropa (RSE) odgovoreno iz marine Porto Montenegro, kojom upravlja kompanija Adriatic Marinas, dvije sedmice nakon što je Mreža za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) objavila podatke koji navode na sumnju da je jahta Crystal Princess služila za prebacivanje ruskog novca sumnjivog porijekla, preko "naduvanih" naknada za iznajmljivanje.

Takođe, isti izvor navodi da je firma koja se vodila kao njen vlasnik kupila zgradu u od Tivta desetak kilometara udaljenim Đenovićima, navodno od ilegalnog ruskog novca.

Za Crystal Princess se navodi da je tri godine bila usidrena u tivatskoj marini.

RSE nije dobio odgovor na pitanja: da li je Crystal Princess jahta još uvijek na njihovom vezu, odnosno u kom periodu je bila usidrena, ko je plaćao (ili plaća i dalje) za njeno vezište i osiguranje, i u kojim iznosima.

Od 'poreskih rajeva' do Rusije

Prema podacima OCCRP, između 2010. i 2012. godine firma Asti Services Ltd (Asti) registrovane u Belizeu, država u Centralnoj Americi, koja je bila vlasnik navedene jahte duge 21 metar sa četiri kabine, tokom tog perioda je izvijestila da joj je rentiranje jahte plaćeno u iznosu od 3,1 milion eura od strane dvije kompanije sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, čiji je stvarni vlasnik bio ključni organizator zloglasne poreske prevare Magnitsky u Rusiji.

Navedeni iznos rente bio je znatno veći od iznosa sličnog plovila u Crnoj Gori, što otvara pitanje o prirodi transakcija, piše OCCRP.

Prihodi od jahte Asti kompanije procureli su iz Ukio Bankas, litvanske banke koja više ne funkcioniše, a koja je bila ključna u šemi pod nazivom "Praonica Troika". Praonica je omogućila ruskim elitama da iznesu novac iz zemlje, troše ga na luksuznu robu, nekad i na fondove za pranje para, skrivenu imovinu ili izbjegavanje poreza. Od 2006. do 2013. godine, taj sistem je prenio 4,6 milijardi dolara putem mreže firmi koje je osnovala ruska investiciona banka Troika Dialog, navodi istraživačka mreža.

Prema njihovim podacima, dodatnih 1,1 milion eura Asti je potrošio za kupovinu četvorospratne stambene zgrade u Đenovićima, što je takođe među podacima iz Ukio Bankasa.

Đenovići
Đenovići

Prema navodima Bill Browdera, finansijera američkog porijekla koji je ranije ulagao velika sredstva u Rusiji, novac za zgradu potiče iz ilegalnih prihoda u aferi Magnitsky. Browder je postao protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina i aktivista za borbu protiv korupcije kada je njegov poreski advokat Sergej Magnitski umro u zatvoru nakon što je razotkrio krađu.

Đenovići: Zaključan prilaz zgradi

Iako u Đenovićima, nekada ribarskom mjestu na hercegnovskoj rivijeri, van sezone živi tek par hiljada stanovnika, niko od mještana sa kojima smo razgovarali ne zna pouzdano ko je personalno vlasnik objekta.

Ovog jula, u jeku turističke sezone, na četvorospratnom objektu je otvoreno samo par balkona. Objekat se nalazi u neposrednoj blizini plaže, a prilaz zgradi je opasan kapijom koja je zaključana. Mještani nerado i neodređeno govore o ruskoj investiciji. Pretpostavljaju da su stanovi danas u pojedinačnom vlasništvu, te da se iznajmljuju za turističke potrebe.

Niko od sagovornika RSE nije upoznao ljude koji tu žive ili borave tokom ljeta. Pokušali smo više da saznamo u lokalnoj Mjesnoj zajednici, ali ni tamo ne znaju čija je zgrada, da li je riječ o stambenom objektu jednog vlasnika ili zgradi sa stanovima u različitom vlasništvu, te da li se koristi za cjelogodišnje stanovanje ili sezonsko korišćenje.

Prema pisanju OCCRP-a, Bill Browder je novinarima pokazao kopije detaljnih dokaza koje je 2017. godine podnio crnogorskim tužiocima o kupovini Astijeve stambene zgrade i dodao da vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nisu reagovali.

Tišina u Tužilaštvu

Ni na pitanje RSE upućeno Vrhovnom državnom tužilaštvu o tome da li je tužilaštvo preduzimalo radnje povodom ovih navoda nema odgovora. Obratili smo se i Upravi za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, sa pitanjem da li su se bavili ovim slučajem i sa kakvim ishodom. Uputili su nas na Upravu policije od koje odgovore takođe nijesmo dobili.

Prema podacima koje je objavio OCCRP, dokumenti i poslovni saradnici Astija ukazuju na to da iza firme stoji udovica preminulog ruskog zakonodavca i bivšeg člana Federalne službe bezbjednosti Ruske Federacije (FSB), te da dokazi povezuju sredstva iz afere Magnitsky s iznajmljivanjem jahte i zgradom u Crnoj Gori.

U mreži imena upletenih u ove poslove pominje se Dmitrije Klyuev, bankar koji je 2006. godine osuđen za prevaru u Rusiji i kojeg su Sjedinjene Američke Države sankcionisale 2014. zbog toga što je bio "mozak" masivne šeme koju je otkrio Magnitsky, kako bi se ruska vlada prevarila za povrat neuplaćenih poreza. Klyuev je bio stvarni vlasnik firmi Altem Invest doo i Zibar Management Inc., obije registrovane u Britanskim Djevičanskim Ostrvima, koje su, piše OCCRP, 2010. i 2011. platile Asti Services 3,1 milion eura za "najam jahte".

Asti Services je 2010 kupila stambenu zgradu u Đenovićima preko firme za nekretnine Gals d.o.o. ruskog preduzetnika Andreija Gorina, koji je potvrdio da u tom poslu nije bilo ništa neočekivano.

"Lokalne vlasti su provjerile sve naše dokumente i nemamo što kriti", rekao je Gorin o prodaji zgrade. "Svi naši poslovi su vrlo čisti i vrlo iskreni", kazao je Gorin.

Zvanični podaci iz Belizea, jedne od 15 jurisdikcija koje je u martu EU stavila na crnu listu, navodeći nedostatak saradnje u poreskoj transparentnosti, ne pokazuju ko je vlasnik firmi poput Asti Services. Njegov registrovani agent, CCS Trust Ltd., odbio je komentar.

Međutim, dvoje ljudi koji su poslovali s firmom, rekli su OCCRP-u da je stvarni vlasnik Oksana Stalmakova, udovica bivšeg člana ruske Dume Vladimira Stalmakova.

Bivši oficir FSB-a i većinski dioničar bezbjednosne firme Baikal, Stalmakov je 2003. godine izabran u Dumi kao član Putinove stranke Ujedinjena Rusija. Iste godine je postao potpredsjednik za ekonomsku bezbjednost u Kosmosu. Umro je jula 2011. od "ozbiljne bolesti" u 41godini, saopštila je Duma.

Fotografije koje je u julu 2014. objavio član porodice Stalmakova na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte, pokazuju panoramski pogled iz stambene zgrade u Đenovićima na Kotorski zaliv. Stalmakova nije odgovarala na poruke OCCRP kojima su je molili za komentar, a kada su je kontaktirali telefonom, spustila je slušalicu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG