Dostupni linkovi

Nove optužbe Rusije protiv još jednog kritičara Kremlja


William (Bill) Browder, izvršni direktor Hermitage Capital Managementa
William (Bill) Browder, izvršni direktor Hermitage Capital Managementa

Kancelarija državnog tužioca Rusije u ponedjeljak je objavila nove optužbe protiv britansko američkog finasijera, kritičara Kremlja Billa Browdera, sumnjičeći ga za umješnost u smrt ruskog zviždača Sergeja Magnitskog u zatvoru u Moskvi 2009.

Od smrti ruskog advokata sa kojim je sarađivao Browder se bori za sankcionisanje Rusije zbog njegove smrti. Browder stoji iza, u američkom Kongresu usvojenom zakonu Magnitski akt koji je bio osnova za uvođenje američkih sankcija Moskvi, što su slijedile najmanje još pet država. EU upravo razmatra set sakcija za Rusiju koje zagovara upravo Browder.

Prije novih optužbi, ruske su vlasti su decembru 2017., proglasile Browdera krivim u odsustvu za izbjegavanje plaćana poreza u vrijednosti od tri milijarde rublji (48 miliona dolara) i osudile ga na devet godina zatvora. Takođe je kažnjen sa 200.000 rublji (3.500 dolara) i zabranjeno mu je bavljenje biznisom u Rusiji tri godine.

Ruski advokat Sergej Magnitski, radio za Browdera u momentu kada je otkrio ogromnu prevaru u koju je bio umiješan i Kremlj, da bi ubrzo bio uhapšen, mučen i ostavljen da umre u zatvoru 2009.

Pomoćnik ruskog državnog tužioca Nikolaj Atmonjev u Moskvi, 19. november 2018
Pomoćnik ruskog državnog tužioca Nikolaj Atmonjev u Moskvi, 19. november 2018

Pomoćnik ruskog državnog tužioca Nikolaj Atmonjev je novinarima u Moskvi u ponedjeljak rekao da je Browder moguće umiješan u kako je rekao "trovanje na smrt sa hemikalijom" Magnitskog i tri druge osobe sa kojima je bio povezan.

Atmonjev je takođe optužio Browdera za organaizovanje kriminalne grupe, zbog čega će biti dodat na međunarodnu listu za hapšenje dok će njegova imovina u Rusiji biti konfiskovana.

Rusija je ranije u par navrata neuspješno pokušala da stavi Browdera na intepolovu međunarodnu listu, ali bez uspjeha. Posljednji put su to učinili u maju u Španiji gdje su se inflitrirali u kompjuterski sistem na aerodromu, zbog čega je Browder, koji je tog dana išao na svjedočenje u sudu u Madridu, bio zadržan par sati na aerodromu dok iz Interpola nije potvrđeno da potjernica ne postoji.

Kancelarija ruskog državnog tužioca nije ponudila nikakav materijal kao dokaz kojim bi podržali optužbe protiv Browdera, ali je portparol Aleksandar Kurenoj rekao da je novinar Oleg Lurje, koji je bio u ćeliji sa Magnistkim, rekao da ga je možda on otrovao.

Sam Browder koji predvodio međunarodni pritisak za sankcije protiv ruskih zvaničnika umješenih u smrt Magnitskog, više puta je odbacio ruske tvrdnje kao neutemeljene, politički motivisane i osvetu zbog njegovog djelovanja.

XS
SM
MD
LG