Dostupni linkovi

Crveni tepih i kruh za Kima u Rusiji


Sjevernokorejski lider Kim Jong Un ušao je u Rusiju dan uoči njegovog sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na ruskom Dalekom istoku. Kim, koji na putovanja kreće vlakom, dočekan je na graničnom prijelazu Khasan na tradicionalan način - crveni tepih, cvijeće, a kušao je i kruh dobrodošlice.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da je delegacija ruskih dužnosnika, na čelu sa zamjenikom šefa diplomacije Igorom Morgulovim, dočekala Kima Jong una.

Press služba ruske regije navodi Kimove riječi da je već "dugo vremena" želio posjetiti Rusiju. Televizijske stanice objavljuju snimke Kima koji se šeće ulicama Vladivostoka.

"Prošlo je sedam godina otkako sam preuzeo vlast nad zemljom, ali do sada nisam imao priliku doći u Rusiju", rekao je Kim, podsjećajući da je i njegov otac Kim Jong-il gajio "veliku ljubav" prema Rusiji.

Kim se isključivo vozi svojom blindiranom limuzinom koja je također dopremljena vlakom
Kim se isključivo vozi svojom blindiranom limuzinom koja je također dopremljena vlakom

On je iz glavnog grada Sjeverne Koreje, Pyongyanga, krenuo na put dugačak 700 kilometara u privatnom oklopnom vlaku zajedno s delegacijom vladinih i oružanih snaga. Kim se isključivo vozi svojom blindiranom limuzinom koja je također dopremljena vlakom.

"Fokus razgovora 25. aprila bit će na političkom i diplomatskom rješenju nuklearnog problema na Korejskom poluotoku", izjavio je novinarima savjetnik Kremlja Jurij Ušakov.

"U posljednjih nekoliko mjeseci situacija na poluotoku se donekle stabilizirala, zahvaljujući velikim dijelom upravo inicijativama Sjeverne Koreje koje je prekinula testiranja raketa i pristala na zatvaranje glavnog nuklearnog poligona", dodao je on.

Ušakov je kazao kako će dvojica državnika održati razgovore licem u lice prije nego što im se pridruže šire delegacije, uključujući ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Ruska državna agencija RIA Novosti najavila je jučer kako će se dvojica čelnika uskoro sastati u Vladivostoku. U izvještaju agencije navodi se da se od sastanka ne očekuju ni sporazumi ili zajedničke izjave.

Kim je iz glavnog grada Sjeverne Koreje, Pyongyanga, krenuo na put dugačak 700 kilometara u privatnom oklopnom vlaku
Kim je iz glavnog grada Sjeverne Koreje, Pyongyanga, krenuo na put dugačak 700 kilometara u privatnom oklopnom vlaku

Sastanak Putina i Kima dolazi u trenutku kada administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa želi potaknuti dogovor o okončanju nuklearnih napetosti na Korejskom poluotoku.

Ipak, na sastancima na vrhu u junu 2018. i februaru 2019. Trump i Kim nisu uspjeli postići dogovor o potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Trumpova administracija predložila je mogućnost trećeg summita, ali je Sjeverna Koreja 18. aprila zahtijevala od Washingtona da ukloni državnog tajnika Mikea Pompea sa svih budućih pregovora.

Specijalni predstavnik SAD-a za Sjevernu Koreju Stephen Biegun boravio je prošlog tjedna u Moskvi kako bi se susreo s ruskim dužnosnicima kako bi razmotrili načine kako unaprijediti "konačnu i potpunu denuklearizaciju Sjeverne Koreje".

Sjedinjene Države su prošli mjesec uvele nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog nuklearnog programa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG